Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα τρία χρόνια λειτουργίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου στο Ζάππειο και τις άκρως ουσιαστικές παρουσιάσεις της πολιτικής ηγεσίας και κυρίως του Πρωθυπουργού, μπορεί ακόμα και ο πιο δύσπιστος ν’ αντιληφθεί το σωτήριο άλμα που συντελέστηκε σε αυτό το φλέγον ζήτημα.

Όλοι θυμόμαστε τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω της στρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία αποτελεί και το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, η θωράκιση των συνόρων αλλά και η ισχυρή παρουσία του κράτους ήταν και είναι επιτακτική. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιώντας το προσωπείο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και του δήθεν ανθρωπισμού, η κυβέρνηση ήταν απούσα ενώ οι ΜΚΟ με τις ευλογίες αυτής ήλεγχαν ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος απορροφώντας μεγάλο μέρος των κονδυλίων της έκτακτης βοήθειας της ΕΕ. Οι ανεξέλεγκτες εισροές, κυρίως στα νησιά μας και η εργαλειοποίηση του προβλήματος από τους δουλεμπόρους ήταν ένα σύνηθες τοπίο. Η απάντηση του τότε Πρωθυπουργού ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στα χερσαία ελληνικά σύνορα και κυρίως στον Έβρο. Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών θύμιζαν κάτι από εξαθλίωση. Η δίχρονη εξέταση απόκτησης ασύλου οδηγούσε σε παράνομες μετακινήσεις στην ενδοχώρα, στην ένταση της εγκληματικότητα και του φόβου των Ελλήνων πολιτών.

Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η διαχείριση του Μεταναστευτικού τέθηκε στο επίκεντρο. Η ίδρυση του αρμόδιου Υπουργείου επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Στόχος, η χάραξη πολιτικής που θέτει το μεταναστευτικό στον πλήρη κρατικό έλεγχο, αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ουσιαστικά ανθρώπινα προσφέροντας μία ασφαλή διαβίωση σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο αλλά το πιο σημαντικό, οι Έλληνες πολίτες να νιώσουν το σεβασμό και την ασφάλεια από την κυβέρνηση στην οποία έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Σημειώθηκε ραγδαία μείωση των εισροών: το 2022 εισήλθαν στη χώρα μας περίπου 17.000 μετανάστες, σε αντίθεση με το 2015 και το νούμερο των άνω των 900.000. Υπήρξε αποσυμπίεση σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, από τους 92.000 μετανάστες του 2019, αυτή την στιγμή βρίσκονται στη χώρα λιγότεροι από 15.000 και όλοι σε κλειστές ελεγχόμενες δομές, οι οποίες μειώνονται συνεχώς και οι εκτάσεις αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες, καθώς διατέθηκαν κονδύλια άνω των 100 εκατομμυρίων στους 41 δήμους που υποδέχθηκαν τέτοιες δομές προκειμένου να απορροφηθούν σε έργα καλυτέρευσης της καθημερινότητας. Τα διαμερίσματα που είχαν δεσμευτεί, πλέον διατίθενται για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Αποτυπώνεται η κοινωνική πολιτική στην πράξη. Η διαδικασία εξέτασης για την απόκτηση ασύλου έχει μειωθεί στους 4-6 μήνες. Έχουν αυξηθεί οι εθελούσιες επιστροφές με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μεταναστευτικές ροές. Μέσω προγραμμάτων ένταξης των δικαιούντων άσυλο πραγματοποιείται η ομαλή απορρόφηση στην εργασία και με τον απαιτούμενο σεβασμό στους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας.

Στην πράξη και όχι στα λόγια, με νούμερα και όχι με θεωρίες, το Μεταναστευτικό οδεύει προς την επίλυσή του. Με κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική αλλά και με την συνέχιση της ήδη αποτελεσματικής ελληνικής διαχείρισης, η Ελλάδα μπορεί να θωρακίσει επιπλέον τα σύνορά της και να δείξει το ανθρώπινο προφίλ της στους ανθρώπους που πληρούν τα νόμιμα κριτήρια. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όσον αφορά στο Μεταναστευτικό, είναι μονόδρομος γιατί ουσιαστικά σηματοδοτεί την πορεία για τη λύση του.