Αντιµέτωπος µε το παρελθόν του βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επαναφορά του θέµατος της συνεργασίας µε τους ΑΝ.ΕΛ. τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΠΑΣΟΚ αναµοχλεύει παλιές αντιπαραθέσεις ανάµεσα στα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το εάν ήταν αναγκαία ή όχι µια τέτοια συνεργασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Πόπη Τσαπανίδου, εµφανίστηκε να εξηγεί τους λόγους της συνεργασίας, επισηµαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε συµµαχία µε τη Ν.∆. του κ. Σαµαρά, υπενθυµίζοντας µε έµµεσο τρόπο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε απευθυνθεί αρχικά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά βρήκε κλειστή την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη και γι’ αυτό ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατέληξε τελικά να έχει δίπλα του τον Πάνο Καµµένο.

«Συγκρούστηκε»

Επεσήµανε, µάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, επιµένοντας στις αρχές του, συγκρούστηκε µε τον Πάνο Καµµένο για τη Συµφωνία των Πρεσπών, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Το σηµαντικότερο σηµείο, ωστόσο, της δήλωσης της εκπροσώπου του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ήταν αυτό όπου µιλούσε για τα συµπεράσµατα που εξήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεργασία του µε τους ΑΝ.ΕΛ., αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτηµα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα κοµµατικά όργανα της Κουµουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν ότι Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν τις επιθέσεις, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, σε ό,τι αφορά τη συγκυβέρνηση µε τον Πάνο Καµµένο. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι τόσο το Μέγαρο Μαξίµου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάθε λόγο να επαναφέρουν το θέµα, καθώς θα αποτελέσει το βασικό επιχείρηµά τους στην περίπτωση που υπάρξει µετεκλογική συνεργασία µεταξύ των δύο κοµµάτων.

«Δικαιολογία»

«Η κυβέρνηση θέλει µε αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσει την αντιθεσµική συµπεριφορά της, σχετικά µε το θέµα των υποκλοπών, της δηµοκρατίας και των θεσµών, υπενθυµίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να συγκυβερνήσει µε τον ακραίο Πάνο Καµµένο, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει µε έναν τρόπο να πει στους Ελληνες πολίτες γιατί, παρά την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιλέγει να στηρίξει τη Ν.∆.», λένε κορυφαία στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Η επαναφορά του θέµατος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. φαίνεται ότι «χτύπησε φλέβα», καθώς η αλήθεια εί ναι ότι ακόµα και µέχρι σήµερα η Κουµουνδούρου ταλανίζεται από την επιλογή που έκανε το 2015 να συνεργαστεί µε τον Πάνο Καµµένο.

Σφοδρή επίθεση

Παρά τις όποιες καλές κουβέντες έχει πει κατά καιρούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, οι ιδεολογικές απόψεις των ΑΝ.ΕΛ. ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην Κουµουνδούρου. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είχε κυριαρχήσει σε όλες τις τάσεις η αντίληψη πως το βασικό ήταν να ολοκληρωθεί το µνηµόνιο, σήµερα και µετά τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκαν από το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» µέτωπο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και εκτιµήσεις.

Κάποια από τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης λένε µε νόηµα ότι από την πρώτη στιγµή ήταν αντίθετοι µε αυτήν τη συνεργασία, προσθέτοντας ότι το να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δεν θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός.

Υπενθυµίζουν, δε, τη σύγκρουση του Νίκου Φίλη µε την Εκκλησία και τον ρόλο που έπαιξε τότε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Αναφέρονται, επίσης, στο κείµενο που είχαν εκδώσει οι «53+» τον Ιανουάριο του 2018, όπου χαρακτηριστικά ανέφεραν: «Η υποχρεωτική και σε ορισµένες περιπτώσεις οδυνηρή συµµαχία µε τους ΑΝ.ΕΛ. -και όσο αυτή θα διαρκέσει- δεν µπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιµα για τη φυσιογνωµία µας ζητήµατα».

«Μονόδρομος»

Η απάντηση των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα είναι, ωστόσο, ότι, παρά τα όσα λένε σήµερα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης θέλοντας να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτήν τη συνεργασία, στην τελική εισήγηση για το κείµενο απολογισµού ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, υπήρχε αναφορά για τη συγκυβέρνηση µε τους ΑΝ.ΕΛ. µε τον ακόλουθο τρόπο: «Στη βάση της αντίθεσης µνηµόνιο/αντιµνηµόνιο (...) η µόνη πολιτικά εφικτή συµµαχία τότε ήταν αυτή µε τους ΑΝ.ΕΛ. (...) Η συµµαχία µε τους ΑΝ.ΕΛ. συνιστούσε στις τότε συνθήκες µονόδροµο, γιατί όλοι ανεξαιρέτως οι δυνάµει σύµµαχοι είχαν εναντιωθεί µε τρόπο απόλυτο στην αντιµνηµονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (...) µόνος δυνάµει σύµµαχος παρέµεναν οι ΑΝ.ΕΛ., παρά τις κάποιες φορές αβυσσαλέες διαφορές σε ζητήµατα “εθνικά” και ζητήµατα δικαιωµάτων».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 11/02/2023.