Το πολύ μέσα σε δέκα χρόνια πρέπει στο εξής να εισπράττουν μια οφειλή από πολίτες ή επιχειρήσεις οι δήμοι, αλλιώς αυτή θα παραγράφεται.

Αυτό προβλέπει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναμένεται στο τέλος του μηνός να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, δίνοντας -μεταξύ άλλων ρυθμίσεων που περιλαμβάνει- τέλος στα... μπιλιετάκια με οφειλές που φτάνουν έπειτα από πολλά χρόνια στα σπίτια, όπως, για παράδειγμα, μια κλήση για παράνομη στάθμευση από τη Δημοτική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη, ορίζει αθροιστικά δύο προθεσμίες. Η πρώτη είναι για να βεβαιωθεί η οφειλή. «Οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα κάθε είδους οφειλόμενα ποσά, από οποιαδήποτε πηγή, που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής, εκτός αν με ειδικές διατάξεις ορίζονται μικρότερες προθεσμίες». Αν παρέλθει η πρώτη αυτή προθεσμία άπρακτη, τότε η οφειλή παραγράφεται μέσα σε πέντε χρόνια. Αν βεβαιωθεί η οφειλή εντός της πενταετίας, αρχίζει και τρέχει η δεύτερη προθεσμία, για την είσπραξή της.

Τι προβλέπεται

«Οι δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης», σημειώνει το νομοσχέδιο. Συνεπώς, το πολύ μέσα σε δέκα χρόνια ο δήμος πρέπει να έχει εισπράξει τα χρωστούμενα, αλλιώς αυτά διαγράφονται. Αν από αυτή τη διάταξη οι «αμελείς» δήμαρχοι κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά κάποια ποσά από τα ταμεία τους, μια άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει δυνητικά τα οικονομικά τους και να κάνει, παράλληλα, πιο αυστηρό το πλαίσιο για όσους καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα.

Για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων, λοιπόν, των οποίων η παραχώρηση της χρήσης έχει επιτραπεί, «επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη, με απόφαση του δημάρχου, το αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο. Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που προβαίνει σε αυθαίρετη χρήση χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με την απόφαση της παραγράφου 3 για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση για όμοια χρήση. Η αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου διαπιστώνεται από τον δήμο ή τις αστυνομικές Αρχές μετά από διενέργεια αυτοψίας».

Αυθαίρετη κατάληψη

Η αυστηροποίηση του πλαισίου δεν σταματά εκεί: Ο επιχειρηματίας της εστίασης που έχει τιμωρηθεί με το πρόστιμο καλείται να άρει την αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, αφαιρώντας τα κάθε είδους αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν μέσα σε επτά ημέρες. «Αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, τα εν λόγω αντικείμενα απομακρύνονται άμεσα από συνεργείο του δήμου, ο οποίος μπορεί να ζητήσει, προς τον σκοπό αυτό, την άμεση συνδρομή των αστυνομικών Αρχών».

Τα αντικείμενα αυτά, δηλαδή τα τραπεζοκαθίσματα και ό,τι άλλο έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάληψη του χώρου, δεν επιστρέφονται αν προηγουμένως δεν έχει καταβληθεί ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, ενώ, αν το πρόστιμο δεν εξοφληθεί εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της αφαίρεσης, τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατάσχονται άμεσα και μπορεί να διατίθενται, να εκποιούνται ή να καταστρέφονται από τον δήμο.

Αφαιρείται η άδεια

Επιπλέον, «αν μετά την αφαίρεση των ανωτέρω αντικειμένων διαπιστωθεί δεύτερη παράβαση, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για χρονικό διάστημα έξι μηνών και, στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλεται το διπλάσιο του προστίμου του πρώτου εδαφίου ή σφράγιση από μία έως πέντε ημέρες».

Το νομοσχέδιο Βορίδη, επιπρόσθετα, φέρνει τη θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καινοτομία στον δημόσιο τομέα, των Προγραμμάτων Επιτάχυνσης Καινοτομίας και των Εργαστηρίων Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα, των Βραβείων Καινοτο μίας Δημόσιου Τομέα, του Εθνικού Διαγωνισμού Πρωτοτύπων και Καινοτομίας και την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την καινοτομία και τη λειτουργία του Αποθετηρίου Πρακτικών Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 11/02/2023.