Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι επί διακυβέρνησής του έγιναν 25.000 πλειστηριασμοί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι πολλοί», παρά το γεγονός ότι προεκλογικά το 2015 υποσχόταν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

«Το ξεκαθαρίζω αυτό, δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για πολίτες οι οποίοι πήραν δάνεια κάποια εποχή, ενώ τώρα η αξία των σπιτιών τους έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά», δήλωνε τότε.

Αναλυτικά ο διάλογος:
ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας δίνω μερικά στοιχεία. 2017 – Ιούλιος 2019 η εποχή που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, γιατί εκεί υπάρχουν ακριβέστερα στοιχεία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Είπα ότι δεν γίνονταν οι πλειστηριασμοί;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Όχι δεν είπα αυτό, σας λέω μερικά στοιχεία. 25.672 ακίνητα, άλλαξαν μόνο τότε. Λέτε ότι αυτά τα ακίνητα ήταν όλα ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ίσχυε ο νόμος Κατσέλη, κ. Σρόιτερ;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σε αυτό που λέτε, απάντησε σήμερα ο κ. Λαφαζάνης και σας διαβάζω τη δήλωση: «Είναι ψέμα να λέμε ότι προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία με το Νόμο Κατσέλη». Πρώην υπουργός σας είναι ο κ. Λαφαζάνης στην πρώτη διακυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ότι θα φτάνατε στο σημείο να μου φέρετε τον Λαφαζάνη εδώ…

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ξαναλέω, πρώην υπουργός σας στην πρώτη διακυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει ναι, δεν αντιλέγω.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: «Κάθε Τετάρτη είχαμε ένα όργιο πλειστηριασμών ιδιαίτερα ελευθέρων επαγγελματιών, κανένας από αυτούς δεν μπόρεσε να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχαναν ο ένας πίσω από τον άλλον τα σπίτια τους, ήταν στο έλεος των τραπεζών, τα funds τα εγκαινίασε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, ο κ. Λαφαζάνης έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό. Πήγαινε πράγματι κάθε Τετάρτη στους πλειστηριασμούς που γίνονταν, ήταν πλειστηριασμοί όχι ευάλωτων νοικοκυριών, στρατηγικών κακοπληρωτών, ιδιοκτητών οι οποίοι είχαν τρεις και τέσσερις κατοικίες.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Όλοι αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα 25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είναι μόνο οι ηλεκτρονικοί, δεν σας λέω τη τριετία ’15-‘17.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όλοι έγιναν ηλεκτρονικοί. Ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος θέλησε να αποκτήσει δημοσιότητα εκείνη την περίοδο, τον έκρινε ο ελληνικός λαός και δεν πήρε ούτε μισό τοις εκατό στις επόμενες εκλογές.

Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όπου παρέθεσε τις προεκλογικές υποσχέσεις για αυξήσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις στους γιατρούς, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του φόρου στα καύσιμα, αναδρομικά, ο κ. Σρόιτερ είπε: «Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ένα επιτελείο, το οποίο τα έχει κοστολογήσει όλα αυτά, κ. Πρόεδρε. Ή αν πρακτικά ισχύει αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι λέτε πράγματα που απλά δεν βγαίνουν».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «το πρόγραμμα που παρουσίασα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβρη είναι κοστολογημένο άρθρο άρθρο. Και πράγματι προβλέπουμε κάποιες αυξήσεις οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από αυξήσεις και στα έσοδα», για να προσθέσει: «Το κρίσιμο θέμα για τις συντάξεις αυτό το οποίο λέμε πάρα πολύ μετρημένα, είναι ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά δεν είναι σε μόνιμη βάση είναι 2,4-2,5 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα ακολουθεί τα επόμενα χρόνια. Και λέμε όμως ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει και την είχαμε προβλέπει ως μόνιμη, για τη 13η σύνταξη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων των δημοσιονομικών, θα επανέλθει».

«Είμαστε, θα έλεγα, δεδομένων των συνθηκών, πάρα πολύ φειδωλοί και όχι σπάταλοι σε αυτά τα οποία προτείνουμε. Διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες πέρασε η χώρα. Κυβερνήσαμε τη χώρα τεσσεράμισι χρόνια και ήμασταν εμείς αυτοί που ρυθμίσαμε το χρέος, τη βγάλαμε από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισ. ευρώ μαξιλάρι ασφαλείας, χάρις το οποίο σήμερα είμαστε στις αγορές. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και των δυνατοτήτων», πρόσθεσε.


Αλλαγή στάσης για το ΠΑΣΟΚ

Στην Κουμουνδούρου δεν επιθυμούν η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ να συνεχιστεί, καθώς με αυτόν τον τρόπο θολώνει το μήνυμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Έτσι, επιχειρώντας να ελαφρύνει το κλίμα των προηγούμενων ημερών, όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «εκβιαζόμενο» λόγω των παρακολουθήσεων, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως για το θέμα των υποκλοπών ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε πως δεν είναι εκβιαζόμενος.

«Ανέδειξε το ζήτημα, πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκανε μηνύσεις. Άλλοι είναι αυτοί που έκαναν την "πάπια". Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Με τον τρόπο αυτό έκανε σαφές πως δεν επιθυμεί η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ να συνεχιστεί, ώστε να μη θολώσει το μήνυμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι διαφωνεί πολιτικά με το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία που τον είχε θέσει υπό παρακολούθηση. 


Οι προβλέψεις του για τις εκλογές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «εκλογές μεγάλων εκπλήξεων» που θα κριθούν από το ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες, επισημαίνοντας τη μεγάλη κυριαρχία του κόμματός του στις νέες ηλικίες.

Σε σχέση με το πώς θα κινηθούν τα κόμματα στις επόμενες εκλογές, προέβλεψε πως δεν θα είναι μια αμιγώς ιδεολογική μάχη: «Τα κρίσιμα διακυβεύματα σε αυτές τις εκλογές έχουν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε.

«Ήταν πιο ιδεολογική η μάχη το 2019. Στο τραπέζι ήταν εθνικά θέματα, το Μακεδονικό με τις διαφωνίες μας. Τώρα ξανά το διακύβευμα πηγαίνει στο κοινωνικό, στην επιβίωση και στη Δημοκρατία», συμπλήρωσε.