Ισχυρή αμηχανία στον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Χαριλάου Τρικούπη προκαλεί παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου αναφορικά με τα γεγονότα και τις αιτίες που υπαγόρευσαν το «Pasokification», χωρίς από την εν γένει πασοκική δυσμορφία να εξαιρείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυρία Διαμαντοπούλου μίλησε για την εκλογική κατάρρευση του άλλοτε κραταιού κόμματος κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παντελή Καψή «Η πτώση-2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς» (Εκδόσεις Μεταίχμιο).

Η πρώην υπουργός, αναφερόμενη προφανώς στη χρονική περίοδο μιας ψευδούς ευημερίας, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «είχε τη βασική ευθύνη της διαμορφωθείσας κουλτούρας ότι μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερο απ’ ό,τι παράγουμε χωρίς επιπτώσεις».

«Οι δύο ψυχές»

Εστίασε, επίσης, στην ερμηνεία των γεγονότων που προκάλεσαν τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσα από το πρίσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες από το 1974 και εντεύθεν.

«Οι δύο ψυχές του ΠΑΣΟΚ, η λαϊκή και η εκσυγχρονιστική, έδιναν διαρκώς εσωτερικές μάχες και η εξουσία ή η προοπτική της εξουσίας τις κρατούσε ενωμένες αλλά διχασμένες. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όπου οι ιδεολογικές ανησυχίες και διαφορές είναι υπαρκτές και μεγάλες, σε αντίθεση με τα συντηρητικά κόμματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενη παράλληλα και στη σφοδρή σύγκρουση Γιώργου Παπανδρέου - Ευάγγελου Βενιζέλου, το 2007, για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.

«Η σύγκρουση του 2007 πήρε πολύ περισσότερο προσωπικά χαρακτηριστικά με αμοιβαίες συμπεριφορές υποτίμησης και καχυποψίας», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής της αναφέρθηκε στο ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα επί Γιώργου Παπανδρέου που εξακόντισε εντέλει το ΠΑΣΟΚ στα τάρταρα.

Τεκτονικός σεισμός

«Η κρίση όμως ήταν ο τεκτονικός σεισμός στον χώρο της κοινωνίας και προφανώς της πολιτικής. Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία που τα γεγονότα υπερβαίνουν τα πρόσωπα. Αυτός ο σεισμός ήταν αναμενόμενος, αλλά όχι σε αυτή τη διάσταση, και ταρακούνησε συθέμελα το πολιτικό σύστημα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που ήταν εκείνη τη στιγμή πάνω στο ρήγμα», σημείωσε η πρώην υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παρουσίαση του βιβλίου απείχαν όλα τα πρώτης γραμμής στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο σε αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της σύγκρουσης Βενιζέλου - Παπανδρέου το 2007, αλλά επιχειρεί να συνοψίσει τα πολιτικά γεγονότα της εποχής του μνημονίου -όπως ό ίδιος τα βίωσε-, τα οποία εντέλει προκάλεσαν τη θεαματική καθίζηση του ιστορικού κόμματος. Στην παρουσίαση παρευρέθη μεταξύ άλλων και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 15 Φεβρουαρίου 2023.