Τα 49 του χρόνια γιόρτασε χθες το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ζάππειο.

Ξεκίνησε το απόγευμα με θεματική συζήτηση «Σύγχρονες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη» στο Περιστύλιο του Ζαππείου.

Ομιλητές ήταν ο Χάρης Δούκας, καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος, ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας, η Ευανθία Σισμάνογλου, project manager στην εταιρεία EV Loader, και ο Γιώργος Καραμανώλης, σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Ακολούθησε η ανοιχτή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του κόμματος όλα αυτά τα χρόνια. Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών, είπε ότι «παρότι οι αντίπαλοί μας ήλπιζαν πως το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί, εμείς είχαμε πραγματική αύξηση ποσοστών». Εκτίμησε ότι το κόμμα έχει προοπτική ανοδικής πορείας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. «Καθιερώσαμε την πολιτική αυτονομίας μας, αλλά έχουμε σημαντικές μάχες μπροστά μας. Θέλω να ευχηθώ τη νίκη σε όσους συνδυασμούς στηρίζει το κόμμα μας σε αυτές τις εκλογές».

Κάλεσε σε αγώνα

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ν. Ανδρουλάκης, αφού κατήγγειλε με δριμύτητα τα κυβερνητικά πεπραγμένα, κάλεσε σε αγώνα «για μια ισχυρή Κεντροαριστερά, όλοι μαζί να αγωνιστούμε κατά του συστήματος εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας». Να σημειώσουμε ότι στην πρώτη σειρά, εκτός των βουλευτών και ιστορικών στελεχών, κάθισαν και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Της ομιλίας Ανδρουλάκη προηγήθηκε χαιρετισμός από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος αναφερόμενος στην πορεία του κόμματος σημείωσε: «Στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας ακόμα δύο σημαντικές προκλήσεις: τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και στη συνέχεια αυτή των ευρωεκλογών. Στόχος μας είναι να καταστούμε και εκλογικά ο ισχυρός προοδευτικός πόλος αντιπολίτευσης απέναντι στην όλο και πιο συντηρητική και αλαζονική Νέα Δημοκρατία».

Πρόσθεσε: «Να γίνουμε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, απέναντι σε μια κυβέρνηση που ασκεί άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές». Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στη δήλωσή του για την επέτειο της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974 τόνισε ότι «παραμένει πάντα επίκαιρη και αποτελεί το πλαίσιο των δημοκρατικών και σοσιαλιστικών αξιών και των αρχών μας για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

«Πελατειακές δομές»

Κάλεσε σε αγώνα κατά των πελατειακών εξαρτήσεων σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι «οι απανωτές κρίσεις που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν ρίζα σε εξαρτησιακές πελατειακές δομές, που διαβρώνουν το κράτος, υπονομεύουν δημοκρατικούς θεσμούς και τη διαφάνεια, εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα που χωρίς αιδώ λεηλατούν τους πόρους του ελληνικού λαού αντί να επενδύουν στο ευρύτερο κοινό καλό. Από την Υγεία, την Παιδεία μέχρι και το πολύπαθο περιβάλλον».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 4 Σεπτεμβρίου 2023.

Δείτε εικόνες: