Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ, κος Νίκος Ρωμανός, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή κ.Αρβανίτη ο κ. Ρωμανός απάντησε πως «Είναι για κλάματα και θέλω να αναλογιστείτε τι θα γινόταν αν μια παρεμφερή δήλωση γινόταν από κάποιο στέλεχος δικό μας. Θα είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης το επόμενο δευτερόλεπτο, θα είχε παραιτηθεί ή θα είχε αποπεμφθεί το επόμενο δευτερόλεπτο. Έχουν περάσει γύρω στις 24 ώρες και δεν έχει υπάρξει ούτε μια αντίδραση καν από το ΣΥΡΙΖΑ, σαν να μην έχει γίνει αυτή η δήλωση από έναν ευρωβουλευτή ο οποίος υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και τη χώρα στην ευρωβουλή. Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι δυστυχώς καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ του 2023 από το ΣΥΡΙΖΑ του 2011. Ούτε το 2011 όμως νομίζω να ακούγαμε τόσο τοξικές δηλώσεις».
Και συμπλήρωσε πως «Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί το επόμενο δευτερόλεπτο ή να έχει αποπεμφθεί ο κ. Αρβανίτης. Είναι αυτονόητο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, για οποιοδήποτε κόμμα του δημοκρατικού τόξου».

Ερωτηθείς για τις αιχμές του πρωθυπουργού ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Ρωμανός είπε πως «Έχουμε ακούσει πολλές απόψεις σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά νομίζω ότι είναι σε μια λογική προκαταβολικής διαχείρισης ήττας που συνάδει με μια στρατηγική που απευθύνεται μόνο στο να διασώσει τον πολύ στενό πυρήνα των ψηφοφόρων τους. Όλη αυτή η τοξικότητα, όλα αυτά τα γελοία που ακούμε ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για την αμφισβήτηση των εκλογών δηλαδή μιλάμε για καθαρό Τραμπισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ένα τραμπικό κόμμα, όλη του η στρατηγική είναι στραμμένη εκεί».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς αν υπάρχει ισραηλινή εταιρεία που υποτίθεται ότι δρα στην Ελλάδα και επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Ρωμανός ανέφερε πως «Αυτό είναι ένα από αυτά που έχουν πει τις τελευταίες μέρες προκειμένου να προετοιμάσουν αυτό το αφήγημα. Το συγκεκριμένο είναι γελοίο γιατί αν διαβάσατε στον ίδιο Guardian αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα ασχολείται με Commercial dispute δηλαδή με εμπορικές διαμάχες άρα προφανώς μιλάμε για ζητήματα εταιρικά που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την πολιτική, ούτε με κόμματα ούτε με την κυβέρνηση πολύ περισσότερο. Και αυτά τα λεει ο ίδιος ο Guardian που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την ανακοίνωση και να στήσει όλο αυτό το αφήγημα. ...Το ίδιο το δημοσίευμα διαψεύδει το ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα απ’ ότι μπορεί, θα το δούμε να συνεχίζεται μέχρι τις εκλογές είναι το μόνο που μπορεί να κάνει δεν έχει επιχειρήματα για να αντιπαρατεθεί πολιτικά σε εμάς».

Αναφορικά με το αν πιστεύει ότι θα επανέλθει το θέμα της διαβλητότητας των εκλογών, ο κ. Ρωμανός εξήγησε πως «Θεωρώ ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης που πρέπει να κάνει ο ίδιος για να διασωθεί την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και για να διασωθεί ίσως και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Θα συνεχίζουμε να το βλέπουμε. Όσο βλέπουμε αυτό από τη μια πλευρά εμείς θα συνεχίζουμε να δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, να αναλύουμε το πρόγραμμά μας, να αναλύουμε τι έχουμε κάνει, τι έχουμε κάνει σωστά, τι έχουμε κάνει λάθος, τι υποσχεθήκαμε σε σχέση με το τι κάναμε και τι ακόμα πρέπει να κάνουμε. Αυτά θέλει να ακούσει ο πολίτης και για αυτά θα πάει να ψηφίσει».

Όσον αφορά στο με ποια πολιτική δύναμη θα ήθελαν να συνεργαστούν στην περίπτωση που δεν πάρουν την αυτοδυναμία, ο κ. Ρωμανός είπε ότι «Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι το τι θα γίνει την πρώτη Κυριακή αν σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας».
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης ανέφερε πως «χθες ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανήθικο να κάνει κυβέρνηση αν είναι δεύτερος» και επ’ αυτού ο κ. Ρωμανός επισήμανε ότι «Εσείς πιστεύετε λέξη απ’ όσα λεει ο κ. Τσίπρας, και ειδικά απ’ όσα λεει προεκλογικά; Εγώ θεωρώ ότι δεν έχει καμία αξιοπιστία, πολύ περισσότερο μειώνεται αυτή η αξιοπιστία όταν τα βασικά του στελέχη βγαίνουν την επόμενη μέρα και λένε τα αντίθετα απ’ ότι είπε ο κ. Τσίπρας άρα δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σε αυτό. Στο μόνο το οποίο συμφωνούν και αυτό είναι που με φοβίζει είναι ότι θέλουν την καρέκλα. Επειδή θέλουν την καρέκλα, επειδή δεν αισχύνονται να φτάνουν στο σημείο να ακούμε δηλώσεις σαν και αυτή του κ. Αρβανίτη, επειδή ήδη χτίζουν ένα αφήγημα πρωτόγνωρο για τη Μεταπολίτευση σχετικά με τη διαβλητότητα των εκλογών, επειδή ξέρουμε ποιος είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς δεν έχει αλλάξει ρούπι από το ’11 για αυτό εγώ πιστεύω ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει κυβέρνηση μειοψηφίας στις πρώτες εκλογές και αυτό θα γίνει με το να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν. Να μη θεωρήσουν ότι είναι περίπατος οι πρώτες εκλογές».

Σχετικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Ρωμανός τόνισε πως «Και το ’19 ήταν πολύ μικρότερη η διαφορά στη συγκεκριμένη περιφέρεια απ’ ότι η εθνική διαφορά στα ποσοστά, κάτι που επιβεβαιώνεται και τώρα και πιθανόν να έχει γίνει και δυσχερέστερο. Ακριβώς για αυτό το παράδειγμα είναι ένας αγώνας ο οποίος συνεχίζεται, γυρνάμε όλη την Ελλάδα ακούμε τους πολίτες».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς αν αισθάνονται μια πίεση από τα δεξιά τους, ο κ. Ρωμανός εξήγησε ότι «Ένα βασικό στοίχημα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας είναι να αποτυπωθεί στον κόσμο τι έχουμε κάνει- και επειδή αναφέρεστε στα δεξιά ακροατήρια- συγκεκριμένα στα εθνικά θέματα που αδιαμφισβήτητα έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα, στο μεταναστευτικό που έχουμε προχωρήσει, δεν έχουμε καμία σχέση με την εικόνα που είχαμε το ’15 κ.ο.κ. Επειδή όμως είχαμε μια μονοθεματική ατζέντα με τον κορονοϊό, με την ενεργειακή κρίση η αλήθεια είναι ότι στη δημόσια ατζέντα είχαμε πολύ λίγο χώρο για να αναδείξουμε όλα ατά που έγιναν. Αυτός είναι ο στόχος της προεκλογικής μας εκστρατείας να αναδειχτούν όλα αυτά τα θέματα».

Επί του θέματος με τη δημοσίευση των υποψηφιοτήτων με τη ΝΔ, ο κ. Ρωμανός υπογράμμισε πως «Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή επίσημα από το κόμμα όταν είναι η ώρα. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι ήδη υπάρχουν αρκετά ονόματα που έχουν εγγραφεί στον Τύπο και θα υπάρχουν και άλλα. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανανέωσης, θεωρώ ότι η ποσόστωση των γυναικών θα είναι αρκετά παραπάνω από το προβλεπόμενο όριο του 40%, και επίσης θα δείτε βιογραφικά που πραγματικά είναι πάρα πολύ καλά και δεν είναι αυτά που λέμε οι «επικοινωνιακές υποψηφιότητες».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλες προσχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ, ο κ Ρωμανός ανέφερε ότι «Δεν θα μείνω στο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είναι μια πολύ σημαντική εθνική μάχη από την οποία θα κριθεί το αν η Ελλάδα τελικά θα συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε και θα αλλάξει ουσιαστικά πρόσωπο και θα γίνει Ευρώπη πια από το «μένουμε Ευρώπη» που ξεκινήσαμε. Άρα εκεί δεν περισσεύει κανείς και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συμπόρευση όλων των δυνάμεων που θέλουν την πρόοδο».


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη