Στο φόντο της τριπλής κυβερνητικής παρέμβασης προς συνταξιούχους, αγρότες και οφειλέτες, το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει, σε διλημματικό τόνο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της άνοιξης, ότι με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας η οικονομική ανάπτυξη θα μετατρέπεται αυτόματα σε κοινωνικό μέρισμα.

«Προοδεύει η οικονομία μας και μετατρέπουμε αυτόματα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε κοινωνικό κεκτημένο, επιστρέφοντας κάθε πρόσθετο ευρώ στην κοινωνία που δυσκολεύεται από τις συνθήκες της εισαγόμενης ακρίβειας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά το χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Απών ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την τρίτη τους τελευταίους μήνες, να «κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση επιχειρεί να μπει με... φόρα στην τελική εκλογική ευθεία. Η απόφαση, δε, του Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τους βουλευτές του από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες προς άγραν της αντισυστημικής ψήφου της... πλατείας αφήνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση άπλετο ζωτικό χώρο προκειμένου να πείσει το κεντρώο εκλογικό ακροατήριο και τον μεσαίο χώρο εν γένει ότι μόνο αυτός και η Ν.Δ. μπορούν να εγγυηθούν αύξηση μισθών, βελτίωση της καθημερινότητας και ασφάλεια εν μέσω παρατεταμένης διεθνούς ρευστότητας.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιά να πείσει τους λεγόμενους λιγότερο προνομιούχους ότι η κυβέρνηση δεν τους έχει στο... ραντάρ της, οι συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις στήριξης, οριζόντιες από τον καιρό της πανδημίας και στοχευμένες στην ενεργειακή κρίση, αποδομούν το αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απομακρύνουν την Κουμουνδούρου από ακροατήρια που έως λίγα χρόνια πριν είχε κατορθώσει να διατηρεί προνομιακή διείσδυση.

Τα ψηφοδέλτια

Η επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο σηματοδοτεί και την οριστικοποίηση των «ανοιχτών» θέσεων στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, τα οποία και θα ανακοινωθούν συνολικά... άμα τη προκηρύξει των εκλογών. Πέραν της μεγάλης πλειονότητας των «γαλάζιων» υποψηφίων, υπάρχουν περιπτώσεις που, όπως είναι εύλογο, χρήζουν ειδικού χειρισμού.

Μία τέτοια είναι η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και της φημολογίας που έχει αναπτυχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα περί της καθόδου του ή μη στις επερχόμενες εκλογές. Την προηγούμενη εβδομάδα μια απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το ζήτημα θα διευκρινιστεί κατόπιν επαφής του Κώστα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ανατροφοδοτήσει τη συγκεκριμένη σεναριολογία.

Πρόσωπα που γνωρίζουν το «γαλάζιο» παρασκήνιο επιμένουν πως οι πιθανότητες ανάμεσα στα δύο ενδεχόμενα είναι μοιρασμένες, μολονότι μεταδίδουν με επιφύλαξη ότι η εκδοχή μιας εκ νέου υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Πάντως, εφόσον επαληθευθεί το σενάριο της εκ νέου υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή, τούτο δεν σημαίνει πως «οι τάσεις αναχωρητισμού που έχει εκδηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός μετριάζονται, απλώς μετατίθενται χρονικά», σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα.

Εκκρεμότητα που μένει να αποσαφηνιστεί είναι και η κάθοδος του πρώην Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, με το σενάριο της Ηλείας να φαντάζει πλέον το επικρατέστερο.

Η σύναξη του Μονάχου

Τις ανάγκες της απαιτητικής προεκλογικής εκστρατείας επιχειρεί να... χωρέσει στις διεθνείς του υποχρεώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπό αυτό το πρίσμα η φετινή συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου θα έχει και προεκλογικό άρωμα, καθώς αργά το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σε εκατοντάδες, όπως προϊδεάζουν οι διοργανωτές, ομογενείς φίλους της Νέας Δημοκρατίας απ' όλη τη Γερμανία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οργανώνεται η μεγαλύτερη κομματική συγκέντρωση από το μακρινό 2005 και μια αντίστοιχη επί γερμανικού εδάφους επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή, ενόσω, πάντως, το «στοίχημα» της μεγάλης συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στην ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους δεν φαίνεται να κερδίζεται. Στα αμιγώς αμυντικά ζητήματα, το σημαντικότερο στιγμιότυπο της συμμετοχής του κ. Μητσοτάκη στο Συνέδριο Ασφάλειας του Μονάχου δεν είναι άλλο από τη συνάντησή του το μεσημέρι με διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, απαρτιζόμενη μεταξύ άλλων από τον γνωστό για τις φιλελληνικές του θέσεις και πανίσχυρο πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και τον επίσης γνωστό για τα φιλελληνικά του αισθήματα γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν. Και όλα αυτά πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Στο φόντο, εξάλλου, και της άμεσης συνδρομής που παρείχε η χώρα μας στη δοκιμαζόμενη Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να προβάλλει τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή / Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος