H τραγωδία των Τεμπών φέρνει μοιραία και αναπόφευκτα σημαντικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς, επηρεάζοντας πρωταρχικά την ημερομηνία των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, έδωσε τέλος στα σενάρια περί εκλογών πριν από το Πάσχα, λέγοντας ότι έχουμε πλούσιο νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες.

Επομένως, η επικρατέστερη ημερομηνία για το στήσιμο της κάλπης της απλής αναλογικής είναι πλέον η 21η Μαϊου, ενώ αναφορικά με τις δεύτερες εκλογές, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου. Το διάστημα αυτό θα είναι μεγαλύτερο διότι τον Ιούνιο θα δίνουν εξετάσεις οι μαθητές για τις Πανελλαδικές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Απογευματινής, ο κ. Μητσοτάκης τη δήλωση προθέσεων για τις αποφάσεις του σχετικά με τον χρόνο των εκλογών αναμένεται να την κάνει την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τούτη την ώρα περισσότερο ακούει τις απόψεις συνεργατών και συνομιλητών του παρά εξωτερικεύει τις δικές του προτιμήσεις.

Πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης και δράσης του προϊδεάζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις του εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναπτύσσονται δύο κύριες τάσεις σκέψης. Η μία θεωρεί πως οι εκλογές δεν πρέπει να καθυστερήσουν πολύ, ακόμη και αν δεν μπορούν για διάφορους λόγους να διεξαχθούν στις 9 Απριλίου. Η άλλη ότι θα πρέπει να υπάρξει ικανός χρόνος ανάμεσα στο τραγικό συμβάν, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και την κάλπη, τοποθετώντας την τελευταία προς τα τέλη Μαΐου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη 

Πριν από λίγη ώρα, είδαμε και την πρώτη δημοσκόπηση μετά τα γεγονότα είναι δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 από την Marc κατέγραψε μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα η κυβέρνηση παρουσιάζει απώλειες της τάξεως των 2,9 μονάδων, ενώ η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου της έρευνας της Marc, που είναι η πρώτη μέτρηση μετά το δυστύχημα των Τεμπών, το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστό 29,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%. Το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με ποσοστό 9,7% και στη συνέχεια το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες με 3%.

Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 10%.




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί σαφές προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, καθώς το 38,9% έχει θετική γνώμη γι' αυτόν έναντι 28,5% που εξασφαλίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Στις αρνητικές γνώμες ο πρωθυπουργός είναι στο 60,3% έναντι 70,9% που έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 12,4 μονάδες έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 34,5%, ο Αλέξης Τσίπρας 22,1% και στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,6%.
___________-______-ANT1________-2023-7
___________-______-ANT1________-2023-6

Στην ερώτηση για το πού οφείλεται η τραγωδία στα Τέμπη, μόλις το 12,1% την αποδίδει μόνο σε ανθρώπινο λάθος ή κακιά στιγμή, ενώ το συντριπτικό 87% μιλά για άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.


Στο ερώτημα για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών αυτή την περίοδο, το δυστύχημα στα Τέμπη είναι πρώτο με 86% και ακολουθούν η ακρίβεια/ανατιμήσεις με 69%, οι υποθέσεις διαφθοράς με 23,1%, η εγκληματικότητα με 22,1% και τα εθνικά θέματα με 16,4%.