Στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στην Alte Aula, για μια ομιλία σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας βρέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε ότι αυτό του εντυπώθηκε είναι μια φράση στα ελληνικά, η πρώτη φράση που διακρίνουν οι φοιτητές καθώς προσέρχονται στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

«"Το γράμμα αποκτείνει, το πνεύμα ζωοποιεί". Πρόκειται για μια φράση του Απόστολου Παύλου που υπάρχει στην Β΄ Επιστολή Προς Κορινθίους. Και σημαίνει ότι αυτό που ζωντανεύει και εμπεδώνει τη γνώση είναι το πνεύμα ενός κειμένου και όχι η «κατά γράμμα» ερμηνεία. Και το ιστορικό αυτό πανεπιστήμιο επιλέγει να το αποτυπώσει αυτό στην είσοδο της βιβλιοθήκης του», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Είναι εντυπωσιακό ότι μια φράση 2000 ετών που ανήκει στον Απόστολο Παύλο δεν μπορεί να μοιάζει περισσότερο επίκαιρη σήμερα, στην εποχή της ταχύτητας των αλλαγών και της μεγάλης επιστημονικής προόδου, αλλά και των διαρκών ερεθισμάτων που εμφανίζονται ως εμπόδια στην ήρεμη σκέψη και στην εστιασμένη προσοχή, που είναι προϋποθέσεις για την κατάκτηση της γνώσης.

Μορφές όπως ο Χέγκελ και ο Μαξ Βέμπερ συνδέθηκαν με τη Χαϊδελβέργη ενώ κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής του 20ου αιώνα, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος σπούδασαν στην Χαϊδελβέργη του Μεσοπολέμου δίκαιο και φιλοσοφία.

Η διαδρομή της Ελλάδας στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, με το gov.gr, το πρόγραμμα εμβολιασμού και τις υπηρεσίες που μεταμορφώνουν τη σχέση κράτους-πολίτη ήταν η αφορμή της εκδήλωσης. Οι επιτυχίες της χώρας μας αναγνωρίζονται σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά αυτό δεν είναι αφορμή για εφησυχασμό, αλλά εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερα άλματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν μέχρι χτες αποδείξαμε ότι μπορούμε πολλά, τότε σήμερα δεν έχουμε παρά να πιστέψουμε και να δεσμευτούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα προχωρώντας με αυτοπεποίθηση στο δρόμο για το αύριο».