Τις τελευταίες πινελιές στον «γαλάζιο» προεκλογικό καμβά βάζει αυτές τις ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι περισσότερες παράμετροι της καμπάνιας ενόψει των εκλογών της απλής αναλογικής φαίνεται να έχουν «κλειδώσει».

Ο πρωθυπουργός ακούει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τις εισηγήσεις συνεργατών του για τον προσφορότερο χρόνο των εκλογών, ωστόσο, η 9η Απριλίου ήταν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ», η ημερομηνία που είχε «κυκλώσει» το Μέγαρο Μαξίμου. Ούτως ή άλλως, τα κύρια «γρανάζια» του εκλογικού μηχανισμού σε κυβέρνηση και κόμμα είχαν εδώ και αρκετές εβδομάδες «ειδοποιηθεί» για την ισχυρή πιθανότητα εκλογών ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η κλιμάκωση του «γαλάζιου» προγραμματισμού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου οι εκλογές της απλής αναλογικής θα πραγματοποιηθούν στις 9 Απριλίου.

Δύο σημεία υποδηλώνουν πως ο χρόνος των εκλογών δεν αργεί:

1) Η οριστικοποίηση των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων, κατόπιν της προεργασίας της «τρόικας» των Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη, με την ανακοίνωσή τους να προσδιορίζεται από την Πειραιώς αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών.

2) Η κορύφωση της προετοιμασίας με αλλεπάλληλες πρωθυπουργικές και μη περιοδείες, κατά τις οποίες προβάλλονται το κυβερνητικό έργο και οι κύριοι άξονες του προγράμματος της επόμενης τετραετίας. Το πολιτικό σκηνικό πρέπει να είναι έτοιμο, με τον κυβερνητικό απολογισμό να έχει γίνει γνωστός παντού, ώστε προεκλογικά να μπουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία και τα διλήμματα για την πορεία της χώρας.

Καμία χαλάρωση

Μέχρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «πατήσει» το κουμπί των εκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει ρητές εντολές να μη χαλαρώσουν οι κυβερνητικοί ρυθμοί. Τούτο επιβεβαιώνεται και από τα προ ημερών μέτρα στήριξης σε συνταξιούχους, αγρότες, αλλά και τους οφειλέτες που δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, επαληθεύεται, όμως και από τις παρασκηνιακές διεργασίες για την ανακοίνωση της τρίτης κατά σειρά τους τελευταίους μήνες αύξησης του κατώτατου μισθού.

Τον Μάρτιο η προκήρυξη

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το πιθανότερο σενάριο φέρει τον πρωθυπουργό να συγκαλεί ακόμη δύο Υπουργικά Συμβούλια, το τακτικό του Φεβρουαρίου, που θα συνέλθει στις 28 του μήνα, και το δεύτερο «έκτακτο», πιθανώς στις 10 Μαρτίου, όπου θα εγκριθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και θα προκηρυχθούν οι εκλογές, εντός του 30ημέρου ενόψει της 9ης Απριλίου. 

Η επενδυτική βαθμίδα

Στο μήνυμά του και αφού θα επισημάνει την τήρηση της δέσμευσης για εξάντληση της τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για την ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής, ώστε μια νέα ισχυρή κυβέρνηση να επιταχύνει προκειμένου, αφενός, να επιτύχει τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και, αφετέρου, να «τρέξει» προγράμματα και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Οικονομίας.

Επίσης, θα προειδοποιήσει πως εν μέσω τεκτονικών αλλαγών στην άμεση (Τουρκία) αλλά και την ευρύτερη (ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία) εξωτερική περίμετρο της Ελλάδος, η χώρα οφείλει να επιλύσει άμεσα και χωρίς αναταράξεις την πολιτική εκκρεμότητα, ώστε να αντεπεξέλθει στις σημαντικές προκλήσεις.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής στις 19/2