Σε σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η τελική λίστα των υποψηφίων με πολύ μικρές εκκρεμότητες, όπως η τρίτη υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι στην Α’ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που άφησε στο ψηφοδέλτιο της πρωτεύουσας της Βόρειας Ελλάδας η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στη σύσκεψη βασικό ρόλο έπαιξαν οι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης. Να σημειώσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε στενή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε και την τελική έγκριση προκειμένου να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα. Όλοι οι νυν βουλευτές είναι αυτοδίκαια υποψήφιοι εκτός από τους: Κώστα Τζαβάρα στην Ηλεία, Γεωργία Μαρτίνου στην Ανατολική Αττική, Γιώργο Βαγιωνά στη Χαλκιδική και Χριστόφορο Μπουτσικάκη στην Α’ Πειραιώς.

Οι τρεις πρώτοι αποχώρησαν για προσωπικούς λόγους, ενώ ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, όπως είχε δηλώσει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στις 23 Φεβρουαρίου, αποχωρεί προκειμένου να δώσει όλη την ενέργειά του στο όμμα και στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Εκτός ψηφοδελτίων θα είναι τελικά η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η Σοφία Νικολάου και ο Ανδρέας Πάτσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Σχετικά με τον πρώην βουλευτή Θέμη Χειμάρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκκρεμεί η υποψηφιότητά του στη Φθιώτιδα και αναμένεται να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια, καθώς αναμένεται ένα έγγραφο από την Εισαγγελία, μετά από σχετική έρευνα, το οποίο πρόκειται να επικυρώσει και τυπικά τη συμμετοχή του.

Από τη λίστα με τους υποψήφιους, να σημειώσουμε ότι ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες του πρώην επιτρόπου και υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ηλεία, του πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή στην Κοζάνη, του καθηγητή Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Ναπολέοντα Μαραβέγια στην Κεφαλλονιά, του πρώην υπουργού στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Κώστα Κιλτίδη στο Κιλκίς, και της χήρας του Μανούσου Βολουδάκη, Σέβη Αμανατίδου Βολουδάκη στα Χανιά. Επίσης, η μεταγραφή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Σαλτούρου στην Ξάνθη, η γνωστή οδοντίατρος Γιώτα Τριγώνη στην Εύβοια, ο Γρηγόρης Ψαριανός στον Νότιο Τομέα Β’ Αθηνών, ο Γιώργος Βρεττάκος (μηχανολόγος μηχανικός) στην Β’ Πειραιώς και ο πρόεδρος Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος στη Χαλκιδική.

Η επιχειρηματίας Αικατερίνη Καραμήτσου-Γιαννέλου είναι η πρώτη γυναίκα που κατάγεται από τη Σαμοθράκη και είναι υποψήφια στον Έβρο. Τους ανάπηρους εκπροσωπεί στα ψηφοδέλτια η δικηγόρος Φαίδρα Τσαλαχούρη, υποψήφια για την Α’ Αθηνών. Η πρώτη υποψήφια στη Χίο με καταγωγή από τα Ψαρά, η υπάλληλος εστίασης Μαρκέλλα Τσάπη. Η Θεονύμφη Πασπαλάκη, υποψήφια στο Ηράκλειο, η οποία έχει χάσει το χέρι της σε τροχαίο στην προσπάθεια να σώσει τον γιο της και η νοσηλεύτρια Άρτεμη Νικηφόρου, υποψήφια στο Ρέθυμνο, η οποία ήταν από τις πρώτες εθελόντριες στη Θεσσαλονίκη τους πρώτους μήνες του κορωνοϊού, όπου έγινε έκκληση για μετακίνηση προσωπικού.




Στις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν είναι και η Άννα Ροκοφύλλου στην Α’ Αθηνών, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ιστορικού στελέχους Χρήστου Ροκόφυλλου, που είναι αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας και θεωρείται από τις πλέον ελπιδοφόρες «μεταγραφές» Μητσοτάκη από την Κεντροαριστερά με στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/4