Η Ευρώπη φαίνεται να εξαντλεί όλη την αυστηρότητά της στην Εύα Καϊλή, θέλοντας να αποκαταστήσει κατ’ αρχάς τη βαρύτατα πληγείσα αξιοπιστία των ευρωπαϊκών δομών από τη δράση των λόμπι σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Ακολούθως, όμως, γίνεται σαφές πως η έκπτωτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχεται σφοδρές πιέσεις, μέρος αυτών είναι η παραμονή της στις φυλακές, ώστε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές και να δώσει νέα ονόματα. Όσο κι αν η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, ζητώντας μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντρέα Παντσέρι, μετά την έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι της. H ωραία Εύα, μετά την αντικατάσταση του βασικού συνηγόρου της από τον Σβεν Μαρί, πίστευε πως μπορεί να αφεθεί ελεύθερη, αφού θεώρησε πως η διαδικασία πήγε καλά, και απογοητεύτηκε σφόδρα από την απόφαση των Βέλγων δικαστών.

Όπως και να έχει, η συνέχιση της κράτησής της εγείρει ερωτήματα όσον αφορά το ανθρώπινο σκέλος τουλάχιστον, καθώς είναι μητέρα ενός μικρού παιδιού μόλις δύο χρόνων και θα περίμενε κανείς από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη να ήταν πιο ελαστική επί της συγκεκριμένης ευαίσθητης πτυχής. Οι Ευρωπαίοι, όμως, εμφανίζονται κάθετοι, θεωρώντας ότι οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πλήττουν θεμελιώδεις θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ενώ το Politico προαναγγέλλει νέες αποκαλύψεις.

Στο «Ritz Carlton»

Το περιοδικό περιγράφει λεπτομέρειες για τη μυστική συμφωνία που προώθησε ο Αντόνιο Παντσέρι με το Κατάρ το 2018, η οποία, όπως σημειώνει, «πέρασε κάτω από τη μύτη των αξιωματούχων στην Ε.Ε.», κάνοντας παράλληλα αναδρομή στις φιλοκαταριανές αναφορές της Εύας Καϊλή.

Το Politico, στο δημοσίευμά του, αφού συμπυκνώνει το χρονικό του σκανδάλου που ολοκληρώνεται με τις συλλήψεις, αναφέρεται ειδικότερα σε event που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο 2020 στην Ντόχα. Εκεί η Εύα Καϊλή συντόνιζε μια συζήτηση με θέμα τους κολοσσούς των social media και τη Δημοκρατία, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Ritz Carlton». «Παρατηρούμε προσπάθειες πολιτικού επηρεασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ακόμα και στην Ευρώπη», ανέφερε τότε η ωραία Εύα, για την οποία το Politico, επικαλούμενο κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι στους Βέλγους δικαστές, αναφέρει ότι έλαβε χρήματα από το Κατάρ, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε για την προεκλογική της εκστρατεία. Κάτι που η Εύα Καϊλή μέσω των συνηγόρων της αρνείται.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/2