«Χαιρετάκης εκτός, ο Πολάκης υποψήφιος». Αυτή φαίνεται πως είναι η τελική απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ηχηρή κόντρα μεταξύ του βουλευτή των Χανίων και του Αλέξη Τσίπρα. «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δεχθεί τον Χαιρετάκη εντός των ψηφοδελτίων ούτε ο Παύλος Πολάκης να μην είναι στα ψηφοδέλτια», σημείωνε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας της Κουμουνδούρου.

Η πρόσφατη κόντρα, πάντως, ανέδειξε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κομματικός μηχανισμός: διαμάχες υποψήφιων, προσπάθεια για ισοσκελισμένα ψηφοδέλτια μεταξύ γυναικών και αντρών, ολοκλήρωση της λίστας συγκέντρωσης και πιστοποίησης εκλογικών αντιπροσώπων.

Όλοι σε αναμονή

Άλλωστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αναμονή για την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων, καθώς το υπολειπόμενο 25% των υποψηφιοτήτων μπορεί να αλλάξει άρδην το σκηνικό. Υπό τη σκιά της πρόσφατης καταιγίδας Πολάκη, αναμένεται τις επόμενες μέρες να οριστεί η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να εξετάσει το «δεύτερο κύμα» των επιλογών για τις λίστες, ενώ η Κεντρική Επιτροπή θα επικυρώσει συνολικά τα ψηφοδέλτια. Κάτι που αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, το πιθανότερο στις 5, και με πανηγυρικό τρόπο, δηλαδή από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

«Να πέσουν οι τόνοι»

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθεια ανασύνταξης. Η εντολή του 7ου ορόφου -όπου το προεδρικό γραφείο- ήταν να «πέσουν οι τόνοι με τον Πολάκη. Το θέμα θεωρείται λήξαν». «Προσώρας», όμως, όπως τονίζουν τα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη του κόμματος. Η δημοσιοποίηση από πλευράς του Παύλου Πολάκη έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Θρυλείται πως ο κ. Πολάκης βρέθηκε πολύ κοντά σε έξοδο από το κόμμα. Και οι δύο αναρτήσεις του προκάλεσαν την ενόχληση του ίδιου του προέδρου του κόμματος. Όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν κάποια άλλα επεισόδια του «σίριαλ Πολάκη» και στη μεταξύ τους κόντρα. Η περίοδος μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και η καλύτερη για τη σχέση τους. Μάλιστα, λένε πως φημολογούνταν εκείνη τη χρονική στιγμή ότι ο βουλευτής των Χανίων είχε βρεθεί εκ νέου ένα βήμα πριν από την έξοδό του.

Νέο κόμμα;

Αναφέρονταν στη γνωστή κόντρα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά το συνέδριο του κόμματος. Τότε είχαν κυκλοφορήσει και κάποιες φήμες εντός της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τις οποίες ο Χανιώτης βουλευτής είχε παραγγείλει δημοσκοπήσεις και έρευνες για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με πρόεδρο τον ίδιο.

Φήμες, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και πολλοί έλεγαν πως ήταν μια προσπάθεια από «εξωτερικά του κόμματος κέντρα» για να πληγεί ο ίδιος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που του χρεώνουν και το ύφος και τον τρόπο της αντίδρασής του. «Χάθηκε το επικοινωνιακό κέρδος της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων», έλεγαν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως «αντί τα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με το σύνολο των υποψήφιων βουλευτών επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο πρόσωπο του Πολάκη». Θεωρούν, επίσης, πως «το ύφος του εκβιασμού ήταν αυτό που προκάλεσε και την οργίλη αντίδραση της Κουμουνδούρου - δηλαδή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημείωναν και οι πιο έμπειροι «ακόμη και αν υπήρχε μια πιθανότητα να κατέλθει υποψήφιος ο Μ. Χαιρετάκης στα Χανιά, η αντίδραση του Πολάκη έκαψε κάθε προοπτική». Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί εντός του κόμματος είναι και το γεγονός πως αν και ανακοινώθηκε το 75% των υποψήφιων βουλευτών, ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια ανεύρεσης εκλογικών αντιπροσώπων για την κρίσιμη εκλογική ημέρα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 25% εκλογικών αντιπροσώπων σε όλη τη χώρα!

Σχέδιο αποδυνάμωσης της «Ομπρέλας»

Η υπόθεση Πολάκη έφερε στην επιφάνεια και τις εσωτερικές κόντρες που υπάρχουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως σε πολλές περιπτώσεις η ανακοίνωση ονομάτων σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες περισσότερα προβλήματα έχει προκαλέσει από εκείνα που καλείται να επιλύσει. Εκτιμούν πως η τοποθέτηση υποψήφιων σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να υποκρύπτει και μια προσπάθεια εκλογικής πίεσης για κάποια στελέχη, ακόμη και για νυν βουλευτές. Για παράδειγμα, η υποψηφιότητα, λένε, της Άννας Χατζησοφιά στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ενώ δεν συζητήθηκε εντός της «Ομπρέλας» (του αριστερού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει), ανακοινώθηκε από την ηγετική ομάδα. Έτσι ώστε να πιεστούν άλλα στελέχη, καθώς η σταυροδοσία δεν θα έχει την ίδια ανταπόκριση. Το ίδιο λέγεται πως συνέβη και στην Περιφέρεια της Α΄ Αθήνας. Για την οποία ανακοινώθηκαν τα ονόματα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, της Μαρίας Κανελλοπούλου και της Χαράς Ματσούκα, χωρίς να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της τάσης στην οποία ανήκουν. Κάποιοι, μάλιστα, λέγεται πως άκουσαν «ξαφνικά» την ανακοίνωση των συγκεκριμένων ονομάτων καθώς δεν είχαν ούτε την υποψία για αυτές τις υποψηφιότητες.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή / Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου