Τους λόγους που οδήγησαν στο χθεσινό «αντάρτικο» του Παύλου Πολάκη για την εκλογική λίστα των Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση μεγάλου μέρους των ψηφοδελτίων του κόμματος, εξηγεί η στήλη big mouth του powergame.gr.

Όπως διαβάζουμε, ο λόγος που βγήκε στα κεραμίδια ο αψύς Σφακιανός έχει αναφορές στις εκλογές του 2019 και στην επαρχία Κισσάμου, μια περιφέρεια που παραδοσιακά συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των υποψήφιων βουλευτών. Από την Κίσσαμο έλκει την καταγωγή του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, με την οικογένειά του να δραστηριοποιείται επί χρόνια στο λιμάνι της περιοχής. Σύμφωνα με την στήλη, με δεδομένη την αυξημένη απήχηση Σταθάκη στην Κίσσαμο, στο παραπέντε της εκλογικής αναμέτρησης του 2019 ο Πολάκης (που δεν έχει εκλογική επιρροή στη συγκεκριμένη επαρχία) «πέρασε» στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον προερχόμενο από τη ΝΔ Μιχάλη Χαιρετάκη, ο οποίος ήταν η δεύτερη υποψηφιότητα που εκπροσωπούσε την επαρχία του Σταθάκη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο, η επιλογή αυτή έδωσε την έδρα στον Πολάκη, αφού κατάφερε σε μια δύσκολη για τον ίδιο επαρχία να εξασφαλίσει έναν σύμμαχο που του διασφάλισε πολλές δισταυρίες. 

Αναλυτικά τι γράφει το big mouth για το αντάρτικο του Πολάκη και το βέτο του Σταθάκη 

-Κυριάρχησε χθες στην πολιτική επικαιρότητα το ολιγόωρο (ομολογώ) αντάρτικο του Παύλου Πολάκη, ο οποίος με μια ανάρτηση (από αυτές τις γνωστές που «ανεβάζει» στο facebook) προειδοποίησε δημοσίως τον πρόεδρο Τσίπρα ότι αν τελικώς δεν συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του νομού Χανίων τον πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Χαιρετάκη, δεν θα είναι ούτε ο ίδιος υποψήφιος για βουλευτής. Της ανάρτησης του αψύ Σφακιανού, ακολούθησε μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτές». Κάπου εκεί, περασμένο μεσημεράκι, ο Πολάκης έκανε μια κωλοτούμπα, παραπέμποντας για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το θέμα που είχε προκύψει στα επίσημα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι, όπως αποκάλυψε ο Σφακιανός, το ονοματεπώνυμο του Χαιρετάκη συμπεριλαμβανόταν στη λίστα που έφυγε από τα Χανιά, άρα «κόπηκε» στην Κουμουνδούρου, γίνεται αντιληπτό ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση πέραν εκείνης του αποκλεισμού του συγκεκριμένου υποψηφίου θα αποτελούσε τεράστια ήττα προσωπικά για τον πρόεδρο Αλέξη. Από την άλλη, όμως, θα ήταν κομματάκι δύσκολο να βγάλουν στο κανονικό αντάρτικο (γιατί το χθεσινό ήταν λίγο μούφα) τον Πολάκη.

– Να δούμε, όμως, ποιος είναι ο λόγος που βγήκε στα κεραμίδια ο αψύς Σφακιανός; Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Τα Χανιά χωρίζονται σε διάφορες επαρχίες. Μία απ’ αυτές είναι η επαρχία Κισσάμου. Μιλάμε για μια περιφέρεια που παραδοσιακά συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των υποψήφιων βουλευτών. Από την Κίσσαμο έλκει την καταγωγή του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, με την οικογένειά του να δραστηριοποιείται επί χρόνια στο λιμάνι της περιοχής. Είθισται κάθε κόμμα να κατεβάζει έναν υποψήφιο σε κάθε επαρχία. Με δεδομένη την αυξημένη απήχηση Σταθάκη στην Κίσσαμο, στο παραπέντε της εκλογικής αναμέτρησης του 2019 ο Πολάκης (που δεν έχει εκλογική επιρροή στη συγκεκριμένη επαρχία) «πέρασε» στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον προερχόμενο από τη ΝΔ Μιχάλη Χαιρετάκη, ο οποίος ήταν η δεύτερη υποψηφιότητα που εκπροσωπούσε την επαρχία του Σταθάκη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο, η επιλογή αυτή έδωσε την έδρα στον Πολάκη, αφού κατάφερε σε μια δύσκολη για τον ίδιο επαρχία να εξασφαλίσει έναν σύμμαχο που του διασφάλισε πολλές δισταυρίες. Ο Σταθάκης ποτέ δεν συγχώρησε αυτήν την εχθρική ενέργεια, κάτι που φάνηκε από τον χθεσινό αποκλεισμό του συντρόφου Χαιρετάκη. Μάλιστα, αν τελικώς ο πρόεδρος Τσίπρας υποκύψει στο… αντάρτικο του αψύ Σφακιανού, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι υποψήφιος ο Σταθάκης.