Μια ιδέα για το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη συνάντηση με τον ομόλογό του, ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό στην αντάμωση των δύο ΥΠΕΞ και ουδεμία σχέση είχε με την αμηχανία που παρατηρήθηκε στη συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν. Τα χαμόγελα με τον πρωθυπουργό και τα «φίλε μου Νίκο» «φίλε μου Άντονι» με τον Νίκο Δένδια, έδιναν κι έπαιρναν.



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πάντως, κατα τη διάρκεια του δείπνου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς κρίνει η Ελλάδα την αλλαγή της τουρκικής στάσης.

«Καλοδεχούμενα τα βήματα, αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί», φέρεται να απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Διπλωματικοί κύκλοι διευκρινίζουν παράλληλα ότι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα συγκυρία. «Όχι όσο προσπαθούν να απειλήσουν την κυριαρχία μας. και όχι πριν τις εκλογές» διαμηνύουν, όπως και ότι την Ελλάδα δεν την «τυφλώνει» η ανθρωπιστική κρίση.

Οι Αμερικανοί, πάντως, είναι γενικώς και εξαρχής ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τη στάση που κρατά η χώρα μας απέναντι στη ρωσική εισβολή. Θέλουν, βέβαια, να στείλει η Ελλάδα στους Ουκρανούς κι άλλα οπλικά συστήματα, καθώς σε δύο μήνες, που θα στεγνώσουν οι λάσπες, οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν νέα αντεπίθεση. Απομένει να φανεί τι θα γίνει με τη σύσταση παραχώρησης παλαιότερης γενιάς αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard 1, πολλά εκ των οποίων δεν είναι λειτουργικά.


Για τα εξοπλιστικά δεν έγινε εκτενέστερη συζήτηση. Εξάλλου, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει F-35.

Ο Μπλίνκεν, πάντως, ήταν βραχνιασμένος λόγω κρυολογήματος μετά το ταξίδι στην Τουρκία, όπως και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις, του έδωσαν φαρμακευτική αγωγή και ήδη είναι στο σπίτι του.