Μαντινάδες, σόου, απειλές και προβολή βίντεο περιελάμβανε η συζήτηση για την άρση ασυλίας του αψύ Παύλου Πολάκη.

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής η αίτηση υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαραβέγιας για συκοφαντική δυσφήμηση.

Στη διαδικασία ψήφισαν συνολικά 171 βουλευτές, αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει ούτε στις ψηφοφορίες για τις άρσεις ασυλίας. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 157, κατά της άρσης 2, ενώ 12 ψήφισαν «παρών». Το πρωί μάλιστα επικράτησε σύγχυση ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προσπαθούσαν να συνεννοηθούν εάν απέχουν από όλες τις ψηφοφορίες όπως αυτή ή όχι. Κάποιοι πρωτοκλασάτοι βουλευτές του κόμματος, σχολιάζοντας τη στάση που πρέπει να κρατήσουν, διαφώνησαν στο γεγονός ότι ακόμα και στις συνεδριάσεις για άρσεις ασυλίας βουλευτών πρέπει να απέχουν, λέγοντας «δεν πρόκειται για νομοθετικό θέμα αλλά για προσωπικό».

Σκηνές ροκ

Κατά την τοποθέτησή του πάντως, ο Παύλος Πολάκης δεν απέφυγε να κάνει και σόου. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κόλλησε στο προστατευτικό πλεξιγκλάς που υπάρχει στο βήμα της Ολομέλειας έγγραφα που προορίζονταν προς κατάθεση. Μάλιστα έβαλε δίπλα στο μικρόφωνο βίντεο από το κινητό του, με δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή του κ. Μαραβέγια, ενώ δεν έλειψαν και οι μαντινάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Πολάκη μετά τις δημόσιες επιθέσεις που δέχτηκε για παράνομες χρηματοδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο, τις οποίες εισέπραξε η οικογένεια Μαραβέγια.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της ΝΔ είχε κάνει λόγο για συκοφαντική εκστρατεία εναντίον του, η οποία δεν ήταν αποτέλεσμα ηλιθιότητας αλλά -αντίθετα- προσχεδιασμένης σκοπιμότητας.

Νέες απειλές

Φυσικά ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για την Κουμουνδούρου, καθώς μόλις λίγες ημέρες μετά την αναστάτωση που δημιούργησε στο εσωτερικό του κόμματος με την απειλή της αποχώρησής του από τα ψηφοδέλτια, δήλωσε στο Σώμα ότι έχει «καθαρό» το κούτελό του και απείλησε πως δεν θα υποστείλει τη σημαία. «Ψηφίστε τώρα, αλλά ερχόμαστε με φόρα», προειδοποίησε από βήματος, αφού προηγουμένως διάβασε και δύο μαντινάδες.

Μαυροφορεμένος από πάνω μέχρι κάτω, έδωσε παράσταση, επιχειρώντας να κάνει διαδραστική την όλη διαδικασία. Κατά την τοποθέτηση υπεράσπισής του σήκωσε το κινητό του τηλέφωνο και έπαιξε βίντεο από συνέντευξη του κ. Μαραβέγια. «Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη. Ζητά τα ρέστα, μιλά για συκοφαντίες και σκευωρίες. Η γίδα είχε βάρος 4,2 εκατομμυρίων ευρώ», είπε.

Οι δύο βουλευτές αντάλλαξαν καυτά πυρά, ενώ ο Παύλος Πολάκης δεν παρέλειψε να πει και μια… μαντινάδα κλείνοντας την ομιλία του. «Τη δύναμη στον άνθρωπο τη δίνουνε οι φίλοι, όπως το λάδι που κρατά τη φλόγα στο καντήλι», είπε και συνέχισε: «Η περηφάνια, η ανθρωπιά, η μπέσα και η ανδρεία, αυτά είναι που δίνουνε στον βουλευτή αξία».

Επίθεση Μαραβέγια

«Εθνικό συκοφάντη» και «επίγονο του Αυριανισμού και του ολοκληρωτισμού» χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη ο Κώστας Μαραβέγιας και του αφιέρωσε με τη σειρά του μία μαντινάδα. «Ζηλεύουνε τον Κρητικό για την παλικαριά του, αλλά τον Πολάκη τον γελούν για την ανημποριά του». Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο και πρόσθεσε: «Να δούμε ποιος έχει τη φόρα, εγώ έχω τη φόρα, είναι μονόδρομος η προσφυγή στα δικαστήρια».

Μίλησε για κλαψουρίσματα του Πολάκη, για τον οποίο κάποια στιγμή αισθάνθηκε, όπως είπε, και λύπη, επιστρέφοντάς του τους χαρακτηρισμούς. Ανέφερε ακόμη ότι ως δήμαρχος Σφακίων «μπλέχτηκε» με διπλά βιβλία, ενώ όταν ήταν υπουργός Υγείας με απευθείας πληρωμές εταιρειών σεκιούριτι και με κομματικούς δικηγόρους.

«Ελπίζω τα δωράκια αυτά να έχουν πιάσει τόπο και να τον βοηθήσουν με τόσα δικαστήρια», είπε και χαρακτήρισε τη χθεσινή ομιλία του κ. Πολάκη ως σόου χωρίς ιδιαίτερη ακροαματικότητα. «Αν έχετε ανασφάλειες στα Χανιά, αφήστε τους μπροστινούς σας, οι πολίτες δεν τρώνε σανό», είπε ο Κώστας Μαραβέγιας.

Απάντηση

Στον Π. Πολάκη απάντησε και ο Παναγής Καπάτος από τη ΝΔ, λέγοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε εκπροσώπησε τράπεζα σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας: «Ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ταυτόχρονα ψήφισε την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων κάνουν κινήσεις εναντίον πλειστηριασμών. Αυτοί είστε, αυτά ψηφίσατε, μπράβο σας!».

Στη χθεσινή συνεδρίαση η Βουλή απέρριψε άλλες τέσσερις άρσεις ασυλιών, που αφορούσαν τους Βασίλη Κικίλια (169 και 171 κατά για δύο υποθέσεις), Χριστόφορο Μπουτσικάκη (171 κατά) και τον Θάνο Πλεύρη (169 κατά).

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/2