Ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ξαφνιάστηκαν με την αποφασιστικότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καθαιρέσει με συνοπτικές διαδικασίες τον Παύλο Πολάκη από τομεάρχη διαφάνειας παραπέμποντας τον παράλληλα στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της διαγραφής του από το κόμμα.

Με την κίνηση αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει κανέναν να θέσει σε κίνδυνο το θέμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Έτσι, αύριο αναμένεται η διαγραφή του Παύλου Πολάκη από το κόμμα καθώς θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του βουλευτή Χανίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας σχετικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση στην θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας (Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος) δείχνει την πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να συνεχιστεί η έρευνα σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις σκανδάλων και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος».

Για την ιστορία την Κυριακή το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όταν πληροφορήθηκε τη νέα ανάρτηση του Παύλου Πολάκη ο οποίος στοχοποίησε δημοσιογράφους, δικαστές και αξιωματούχους κάνοντας στην πραγματικότητα προγραφές αποφάσισε να τον θέσει εκτός ψηφιοδελτίων.

Όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Χανίων ξεπέρασε τα όρια του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέκρινε πίσω από τις κινήσεις του Παύλου Πολάκη την πρόθεση να φτιάξει δική του πλατφόρμα και δική του ατζέντα μέσα στην προεκλογική περίοδο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις προχθές σε συνέντευξη του είπε ότι εμείς δεν είμαστε ρεβανσιστές και ήρθε ο Πολάκης την επόμενη μέρα να κάνει προγραφές», λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η λογική Πολάκη είναι μακριά από αυτούς καθώς στο παρελθόν με την υπόθεση των Πρεσπών είχαν στοχοποιηθει μέσα από αφίσες και φακέλους με σφαίρες.

Οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρουν ακόμα ότι προφανώς ο βουλευτής Χανίων έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο στην πολιτική θεωρώντας ότι πλέον έχει ένα κοινό το οποίο μπορεί να τον στηρίξει.

Η ανακωχή ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μόλις μία εβδομάδα. Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή όταν ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του ανέφερε ότι εάν δεν είναι υποψήφιος ο φίλος και συντοπίτης του Μιχάλης Χαιρετάκης δεν θα είναι ούτε ο ίδιος, κάνοντας όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έναν έμμεσο εκβιασμό.

Ο βουλευτής Χανίων με την αντίδραση του στην πραγματικότητα αμφισβήτησε στην πράξη την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος βουλευτής στον νομό να είναι ο Γιώργος Σταθάκης καθώς με την απλή αναλογική θα εκλεγούν δύο βουλευτές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από δύο μήνες και μετά την ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα είναι υποψήφια στα Χανιά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακάλεσε τον Γιώργο Σταθάκη να βάλει ξανά υποψηφιότητα στον νομό Χανίων παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήθελε να κατέβει στην Α' Αθήνας.

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα είχε ως αφετηρία τους ψηφοφόρους του νομού Χανίων οι οποίοι κατά κύριο λόγο ανήκουν στο κέντρο. Θεώρησε λοιπόν ότι η μετριοπαθής υποψηφιότητα του Γιώργου Σταθάκη ήταν η καλύτερη για να προσεγγιστούν κάποιοι από τους ψηφοφόρους που μπορεί να ήθελαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι τον Παύλο Πολάκη.

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του Μιχάλη Χαιρετάκη βρισκόταν το περασμένο Σάββατο στην αρχική λίστα των ονομάτων. Υπήρξε ωστόσο ένσταση από την Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συζητήθηκε από τα μέλη της εκλογικής επιτροπής χωρίς ωστόσο αυτά να καταλήξουν κάπου.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Παύλο Πολάκη να διατηρεί στενή οικογενειακή σχέση με τον Μιχάλη Χαιρετάκη ο οποίος κατάγεται από το Καστέλι (ο Παύλος Πολάκης δεν είχε πάει τόσο καλά σε αυτή την περιοχή το 2019) , όπου ο νεαρός πολιτευτής επηρεάζει περίπου 2000 ψηφοφόρους καθώς πρόκειται για μια μεγάλη οικογένεια των Χανίων. Πολλοί λένε λοιπόν ότι μπορεί να υπήρξε άτυπη συμφωνία για δισταυρία ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Γιάννη Χαιρετάκη έτσι ώστε ο Γιώργος Σταθάκης και μείνει και πάλι εκτός.

Να θυμίσουμε ότι ο Παύλος Πολάκης το 2019 πήρε την έδρα με 15.443 ψήφους, με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης να ακολουθεί και να μένει εκτός Βουλής με 11.650 σταυρούς. Ο Μιχάλης Χαιρετάκης είχε καταταγεί τέταρτος λαμβάνοντας 5.148 ψήφους.