Τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία, χαιρετίζει με δήλωσή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Συνιστά μια θετική εξέλιξη και είναι σημαντικό πως μετά από ένα μακρύ γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών πρυτάνευσε η λογική και ο ρεαλισμός» υπογραμμίζει.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει πως με τις επιμέρους διατάξεις της λύνονται τεχνικά προβλήματα που άφησε πίσω του το Brexit και αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων, οι χώρες-μέλη της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, επέδειξαν ενότητα και στήριξαν τη διαπραγματευτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει στη δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία: «Χαιρετίζουμε τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία. Συνιστά μια θετική εξέλιξη και είναι σημαντικό πως μετά από ένα μακρύ γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών πρυτάνευσε η λογική και ο ρεαλισμός. Με τις επιμέρους διατάξεις της συμφωνίας λύνονται τεχνικά προβλήματα που άφησε πίσω του το Brexit και αφορούν στις εμπορικές συναλλαγές, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων, οι χώρες-μέλη της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, επέδειξαν ενότητα και στήριξαν τη διαπραγματευτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης».