Με κρότο έπεσε η αυλαία της δίκης του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ανοίγοντας διπλό μέτωπο «μάχης» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το διά ταύτα της δικαστικής απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών ήταν «χαστούκι» τόσο για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα όσο και για το ίδιο το κόμμα, αφού, πέρα από την απαξιωτική για πολιτικό καταδίκη, ίσως φέρει στο κατώφλι του ΣΥΡΙΖΑ... τον εισαγγελέα. Την ίδια ώρα, η απόφαση των δικαστών που επέβαλαν την ανώτατη ποινή των δύο ετών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος στον Νίκο Παππά προκάλεσε εισαγγελική έρευνα έπειτα από ανάρτηση του βουλευτή Παύλου Πολάκη που στοχοποιούσε μεταξύ άλλων τους 13 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που συγκροτούσαν την έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Απαξιωτικός

Βέβαια, από την πρώτη ημέρα της δίκης ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, Νίκος Παππάς, είχε γυρίσει την πλάτη του στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς δεν εμφανίστηκε ούτε μία φορά στη διαδικασία, ενώ επέλεξε και να μην απολογηθεί τηρώντας μια στάση απαξίωσης απέναντι στους δικαστές. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος μέσω των συνηγόρων του, μετά την ανακοίνωση της απόφασης ενοχής του, δεν αιτήθηκε ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος. «Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Και αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για τη συνδρομή του στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Ωστόσο, το όποιο πολιτικό κόστος μιας καταδικαστικής απόφασης σε προεκλογική περίοδο συνοδεύτηκε και από την έναρξη μιας εισαγγελικής έρευνας, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει τη Δικαιοσύνη στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ειδικό Δικαστήριο, με την απόφαση που εξέδωσε, διαβίβασε τα πρακτικά της δίκης και την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να διερευνηθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης ώστε να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της. Η δικαστική περιπέτεια με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόρροια των αποκαλύψεων της έμπιστης γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, που με την αναφορά της σε «τσάντες και φακέλους με χρήματα από τον Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ» άνοιξε τον δρόμο για την ποινική διερεύνηση των όσων κατέθεσε ενόρκως στο Ειδικό Δικαστήριο. Η εισαγγελική έρευνα θα ελέγξει αρχικά τη βασιμότητα των ισχυρισμών της κ. Διαμαντή και, εάν προκύψουν ενδείξεις ότι πράγματι όσα υποστήριξε έχουν βάση αλήθειας, η έρευνα θα προχωρήσει στη διερεύνηση διάπραξης άλλων αδικημάτων, όπως η παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων και η δωροδοκία.

Έρευνα για δίωξη

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μπήκε ταυτόχρονα σχεδόν και ο Παύλος Πολάκης εξαιτίας ανάρτησής του μέσω της οποίας στοχοποιούσε δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πολιτικούς, αλλά και τους 13 δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με παρέμβασή του έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Αν και η εισαγγελική παρέμβαση καταλαμβάνει σειρά αναρτήσεων στο διαδίκτυο μεταξύ των οποίων και του βουλευτή Χανίων, η δική του περίπτωση λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας θα διαβιβαστεί στη Βουλή για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/2