Ο προεκλογικός συναγερμός έχει σημάνει για τον ΣΥΡΙΖΑ από το ίδιο βράδυ του τραγικού δυστυχήματος. Την επόμενη ημέρα το πρωί, μουδιασμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής.
«Κάποτε στον ΣΥΡΙΖΑ κοιμηθήκαμε μια Κυριακή βράδυ πανίσχυροι και ξυπνήσαμε την επόμενη με 103 νεκρούς. Το ποτάμι δεν γύρισε ποτέ πίσω», είχε αναφέρει σε συνομιλητή του πρωτοκλασάτο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ήταν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, όταν δειλά δειλά άρχισαν να εξαπολύονται τα πρόωρα πυρά της αντιπολιτευτικής τακτικής. Μιας τακτικής που δεν οργανώθηκε και δεν σχεδιάστηκε στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Λάρισα, ο Νίκος Παππάς προσπαθούσε να συγκεντρώσει το σύνολο των πληροφοριών και οι υπόλοιποι επιτελείς του 7ου ορόφου είχαν αρχίσει να διακρίνουν τις «ευθύνες Μητσοτάκη και Καραμανλή».

Σχεδιάζει αντεπίθεση

«Ο υπουργός έσωσε τον πρωθυπουργό τις πρώτες ημέρες. Κανείς πια δεν μπορεί να σώσει την κυβέρνηση από τον εκλογικό όλεθρο», σημείωνε μπαρουτοκαπνισμένος παράγοντας και πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου σχεδιάζει την αντεπίθεσή της, αμέσως, μετά τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους. Πρώην υπουργοί, στελέχη του κομματικού μηχανισμού και έμπειροι του κρατικού μηχανισμού ξεψαχνίζουν τις συμβάσεις από την αρχή του πρώτου μνημονίου την περίοδο που εισήλθαν οι σιδηρόδρομοι στο ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι σήμερα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως «τα Τέμπη θα γίνουν το Μάτι του Μητσοτάκη» ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουν.

Απάντηση Τσαπανίδου

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου ως σχόλιο στις δημόσιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ωραίο το κείμενο που έγραψαν οι επικοινωνιολόγοι στον κ. Μητσοτάκη για να το αναρτήσει στο Facebook. Γεμάτο ενσυναίσθηση. Όπως λέει και στην αρχή, αυτή τη φορά χωρίς ξύλινα λόγια. Όπως, δηλαδή, κάθε άλλη φορά. Ωραία και η συγγνώμη που τον ανάγκασαν να γράψει. Μόνο που άργησαν πέντε ημέρες. Και τίποτα από αυτά δεν είναι δικό του. Τίποτα δεν είναι αληθινό. Ακόμη και αυτή τη συγγνώμη, όμως, δεν έχει το σθένος να την αναλάβει ο ίδιος. Σπεύδει να τη μοιραστεί με όσους κυβέρνησαν πριν από αυτόν για να μην αναμετρηθεί ποτέ με τις δικές του ευθύνες. Και για να μην δώσει ούτε μισή απάντηση στα γιατί που μας πληγώνουν. Μόνο λόγια και υποσχέσεις ότι θα κάνει τώρα, τις λίγες ημέρες μέχρι τις εκλογές, όσα δεν έκανε τέσσερα χρόνια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη στοχοποιεί τον πρωθυπουργό, και κατά δεύτερο λόγο τον Κώστα Καραμανλή, για τον οποίον εμμέσως πλην σαφώς ζητεί την παραίτησή του συνολικά από την πολιτική, καθώς πιέζει τον πρόεδρο της ΝΔ να τον αφήσει εκτός ψηφοδελτίων. Ευρύτεροι πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως η καταστροφή των Τεμπών έχει ήδη προκαλέσει ένα νέο αντιπολιτευτικό πεδίο, βγάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από την εσωστρέφεια.

Πιστεύουν, δε, πως ο κομματικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει το τραγικό δυστύχημα ως προεκλογικό χαρτί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος πιστεύουν πως «η έστω μερική αναβολή των εκλογών μαρτυρά τον πανικό της κυβέρνησης. Πέρυσι άφησαν τις περιουσίες να καούν και να μην υπάρξει νεκρός, αποφεύγοντας ένα νέο Μάτι, σήμερα, θυσίασαν τον ανθό της νεολαίας στο βωμό των δικών τους συμφερόντων και της κρατικής αδιαφορίας», τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η προηγούμενη πολιτική ημέρα του δυστυχήματος δεν έχει καμία σχέση με την επόμενη. Το πολιτικό κλίμα επικεντρώνεται στις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και την κυβερνητική αδιαφορία. Θεωρούν πως οι αποκαλύψεις των επόμενων ημερών θα είναι ραγδαίες. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως «η δικαιολογία για αναβολή των εκλογών θα ισοδυναμεί με εκμετάλλευση των νεκρών παιδιών»...

*Βαγγέλης Παπαδημητρίου / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2023