Αναµενόµενο χαρακτηρίζουν τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το αντάρτικο του Παύλου Πολάκη, αφού, όπως λένε, ο βουλευτής Χανίων δεν έκρυψε ποτέ ότι δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα.

Το γεγονός ακόµα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εµφανιζόταν να του συγχωρεί πολλές φορές ακραίες δηλώσεις και συµπεριφορές, µε τη λογική ότι είναι «αψύς» και «παρορµητικός», οδήγησε τον βουλευτή Χανίων ακόµα και στην αµφισβήτηση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χτίζοντας σταδιακά την εικόνα ενός εν δυνάµει «δελφίνου» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αµφισβήτηση του αφηγήµατος του Αλέξη Τσίπρα για το «πώς θα είναι η δεύτερη φορά» και η στοχοποίηση δικαστών και δηµοσιογράφων µε τις φωτογραφίες τους στην περίφηµη ανάρτηση του βουλευτή ξεπέρασαν όµως κάθε φαντασία. Και όλα αυτά τη στιγµή που οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν ότι µετά το µήνυµα που του έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας -ότι θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων-, όταν αντέδρασε δηµοσίως για το γεγονός ότι έµεινε εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο στενός συνεργάτης του, Μιχάλης Χαιρετάκης, θα άλλαζε τακτική.

Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν µάλιστα «ότι ο Παύλος είναι απόλυτα κοµµατικός και δεν πρόκειται να δηµιουργήσει άλλο πρόβληµα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ειδικά τώρα, που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο». Πάντως, την περασµένη Κυριακή, µετά την πρώτη ταραχή που ξέσπασε από την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, οι διαρροές έδειχναν διαγραφή. Αλλά, όπως φαίνεται, η υπόθεση δεν αποδείχθηκε εύκολη, ούτε πολιτικά ούτε κοµµατικά. Σύµφωνα µε αξιόπιστες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, εξοργισµένος από τη στάση του βουλευτή και στενού συνεργάτη του, διεµήνυσε προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί πλέον τα «καπρίτσια» του, καθώς θα έστελνε λάθος µήνυµα και προς το εσωτερικό του κόµµατός του και προς την κοινωνία. Οτι δηλαδή εµφανίζεται δέσµιος της λογικής σύµφωνα µε την οποία, για να µην υπάρξει πολιτικό κόστος, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κάνει ότι δεν βλέπει το πρόβληµα.

To πήρε πάνω του

Μάλιστα, λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, που αποφάσισε τη µη ένταξη του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια, ο Αλέξης Τσίπρας «πήρε πάνω του» όλη την ιστορία, δηλώνοντας δηµοσίως ότι ο ίδιος αποφάσισε την παραποµπή και την καθαίρεσή του. «Παραπέµπεται για το ότι ανάρτησε κάποιες προγραµµατικές θέσεις που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασµένες θέσεις για το πώς θα αντιµετωπίσουµε προβλήµατα µε τη λειτουργία των θεσµών», είπε σε συνέντευξη στο περιθώριο συνεδρίου για την Υγεία, ενώ διαβεβαίωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεµίσει ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να δηµιουργήσει, για να χτίσει. Η κυβέρνηση της Ν.∆. έχει καταρρακώσει τους θεσµούς».

Η αλήθεια, όσον αφορά τον βουλευτή Χανίων, είναι ότι κανείς δεν περίµενε ότι µετά και την καθαίρεσή του από τη θέση του τοµεάρχη ∆ιαφάνειας θα δηµιουργείτο ένα κύµα συµπαράστασης στο πρόσωπό του. Κι αυτό γιατί όλοι τού αναγνωρίζουν ότι έχει κάνει πολλή δουλειά σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των «σκανδάλων» που αφορούν την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ακόµα και µέχρι αυτή τη στιγµή κανείς δεν γνωρίζει µε ποιο ερώτηµα παραπέµπεται στην Επιτροπή ∆εοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης: της σύστασης, της επίπληξης, της προσωρινής αναστολής κοµµατικής ιδιότητας ή της διαγραφής, δεδοµένου ότι αυτές είναι οι τέσσερις «ποινές» που προβλέπει το καταστατικό του κόµµατος;

Οι επόµενες κινήσεις και ο Βαρουφάκης

Το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης βρίσκεται πλέον εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να συνεδριάσει η Eπιτροπή ∆εοντολογίας του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για να εξετάσει την υπόθεσή του, οδηγεί πολλούς στο συµπέρασµα ότι ο βουλευτής Χανίων θα αυτονοµηθεί προκειµένου να αποφασίσει τα επόµενα βήµατά του. Γιατί, όπως γίνεται αντιληπτό, ακόµα και αν δεν διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χανίων και τη γλυτώσει µε αναστολή της κοµµατικής του ιδιότητας για έξι µήνες ή έναν χρόνο, το ερώτηµα είναι τι θα κάνει εφόσον δεν θα είναι στη Βουλή. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι µπορεί απλώς να παραµείνει στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ µέχρι να τελειώσει η αναστολή της κοµµατικής του ιδιότητας. Συνοµιλητές του, µάλιστα, αναφέρουν ότι στις συζητήσεις που έχει µε φίλους και συντρόφους του λέει ότι «δεν θα γίνει Λαφαζάνης και ότι δεν πρόκειται να καταφερθεί εναντίον του Αλέξη Τσίπρα». Πολλοί τον ακούν, λίγοι τον πιστεύουν. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι, ακόµα και αν έχει σκοπό να κρατήσει χαµηλούς τόνους, σύντοµα θα εκραγεί, καθώς θα αντιδράσει στην απόφαση της Εκτελεστικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ που τον αφήνει εκτός ψηφοδελτίων. Θεωρούν, µάλιστα, ότι αυτό το γεγονός τον έχει ενοχλήσει πολύ περισσότερο και από µια ενδεχόµενη διαγραφή του από το κόµµα, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από καιρό θα βρεθεί εκτός Κοινοβουλίου.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο Παύλος Πολάκης αποφασίσει να κόψει κάθε δεσµό µε τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοικτά. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να κάνει δικό του κόµµα, καθώς και ο ίδιος πιστεύει ότι µπορεί να εκφράσει ένα κοµµάτι του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυµεί πιο παρεµβατική αντιπολίτευση. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει πολλές πιθανότητες, καθώς η όλη διαδικασία είναι και χρονοβόρα και πολυσύνθετη. Το σενάριο συνεργασίας του µε τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 είναι επίσης µη πραγµατοποιήσιµο, καθώς οι δύο άνδρες ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά. Αλλωστε, από την πλευρά του ΜέΡΑ25 υπήρξε εγκαίρως ανακοίνωση, µε την οποία απέκλειε το ενδεχόµενο της ένταξης Πολάκη, µε το επιχείρηµα ότι το να µη δέχονται µεταγραφές αποτελεί προγραµµατική θέση τους. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα ισχυρίζονται ότι ο Παύλος Πολάκης θα µπορούσε να πάρει µέρος στις επόµενες εκλογές ως συνεργαζόµενος µε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κόµµα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς), καθώς ο βουλευτής Χανίων προέρχεται ιδεολογικά από αυτόν τον χώρο. Εάν, πάλι, ο Παύλος Πολάκης µείνει τελικά εκτός Κοινοβουλίου, τότε ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η ενδεχόµενη κάθοδός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το αξίωµα του δηµάρχου Χανίων.

Δημοσσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 4 Μαρτίου