«Αστειότητες τα περί συνεργασίας με την Ελληνική Λύση που άφησε ανοιχτό ο Σταύρος Αραχωβίτης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Ζήτησε να σταματήσουν οι αποσπάσεις σε πολιτικά γραφεία, ενώ σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη, είπε πως είναι εκτός λογικής κάποιοι να σηκώνουν τα τηλέφωνα την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πένθος και έχουν ανασταλεί όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις. Είπε πως το μόνο που πετυχαίνει η δημοσκόπηση είναι να μη συζητάμε τις χθεσινές διατυπώσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται ο Χρήστος Σπίρτζης, εκτίμησε πως θα μιλήσει κάποια στιγμή.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη περί συνεργασίας με την Ελληνική Λύση: Πιστεύω ότι το έλεγε για αστείο γιατί έβαλε δύο «αν» τα οποία είναι αδύνατα, εγώ τουλάχιστον έτσι το άκουσα. Άλλο το 2015 άλλο το 2023, άλλη η περίοδος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ανωμαλίας των μνημονίων που δημιούργησε ετερόκλητες συναντήσεις και συνθέσεις έξω από τη φυσιολογική αντίληψη των πραγμάτων, τέτοιο πράγμα ήτανε η συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τέτοιο πράγμα ήταν η διαδοχή αυτή της κατάστασης. «Αναγκαίο κακό» το έχει πει ο ίδιος ο κ.Τσίπρας εκείνη την περίοδο. Όταν κάποιος λεει αυτό το πράγμα είναι παραπάνω από την δοκιμασία, ξεπερνάει το όριο της γκάφας και πρέπει να τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μαζευτεί.

Αναφορικά με τις αποσπάσεις υπαλλήλων που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: Είναι ένα επιχείρημα το οποίο μπαίνει συχνά στο δημόσιο λόγο όταν προσπαθεί να αλλάξει η ατζέντα. Κάθε βουλευτικό γραφείο έχει επιστημονικούς συνεργάτες και τρεις αποσπασμένους. Πας να πάρεις από το χώρο της Παιδείας για να σου κάνει τα θέματα τα οποία γνωρίζει και έχει τεκμηρίωση στην εκπαίδευση τον στερείς από την Παιδεία. Προσπαθείς να βρεις κάποιον από τον χώρο της Υγεία, τον στερείς από εκεί. Δεν υπάρχει πουθενά πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο, εγώ προτείνω να σταματήσουμε τις αποσπάσεις στα βουλευτικά γραφεία να έχουμε 5 υπαλλήλους από τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο βεβαίως αυξάνει το κόστος για το δημόσιο προϋπολογισμό και να τελειώνει η συζήτηση εκεί.

Αναφορικά αντίδραση τους για τη δημοσιοποίηση της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας MARC καθώς και για τη σχέση της με το Μαξίμου: Είναι υπερβολικό και σοκαριστικό ενώ η χώρα βρίσκεται σε πένθος, ενώ όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις προεκλογικού χαρακτήρα από όλα τα κόμματα έχουν ανασταλεί κάποιοι να έχουν σηκώσει τα τηλέφωνα και να μετράνε μανιωδώς για να προσπαθήσουν να κάνουν επικοινωνιακό damage control τη φθορά της εικόνας. Αυτό εμένα με υπερβαίνει, το θεωρώ έξω από κάθε λογική. Δηλαδή λέγαμε παλαιότερα δεν έχουμε δημοσκοπήσεις τον Αύγουστο γιατί ο κόσμος λείπει στις παραλίες, δεν έχουμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, έχουμε μέσα στον πυρήνα του εθνικού πένθους. Από εκεί και πέρα τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε με την εταιρεία αυτή δεν έχουν απαντηθεί ακόμα, το κατά πόσο συνδέονται ή δεν συνδέονται θα το δούμε. Αλλά αντί να συζητάμε για δημοσκοπήσεις να συζητήσουμε τα προβλήματα, να συζητήσουμε τις ευθύνες σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα ψηφίσουμε, ο κόσμος θα δείξει την ετυμηγορία του και κανένας δεν θα μπορέσει να παίξει με την μπάρα την πρώτη, τη δεύτερη κλπ. Τι πρεμούρα τους έπιασε τώρα να βγάλουν τη δημοσκόπηση.

Ερωτηθείς αν θα είναι σωστές οι δημοσκοπήσεις που θα βγουν αυτή την εβδομάδα: Όπως δεν κάναμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις πριν από ένα μήνα ή πριν από ένα χρόνο έτσι δεν θα κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις και σε μια εβδομάδα. Γιατί όποιος κάνει πολιτική μόνο με τις δημοσκοπήσεις και μόνο με τη δημόσια εικόνα του και την επικοινωνία του κινδυνεύει να φτάσει σε αυτή την κατάσταση που είναι ο κ.Μητσοτάκης. Όχι μόνο δημοσκοπικά και επικοινωνιακά αλλά και με όλο αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία , την κραυγαλέα αναντιστοιχία εικόνας επικοινωνίας και πραγματικότητας. Αυτή τη στιγμή το μόνο που πετυχαίνει αυτή η δημοσκόπηση είτε είναι 100% λάθος, είτε είναι 100% σωστή είτε είναι κάπου στη μέση είναι να μην συζητάμε τις χθεσινές, κυνικές κατά τη γνώμη μου, διατυπώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο και να συζητάμε για το πρέπει να γίνονται δημοσκοπήσεις.

Όσον αφορά τα δημοσκοπικά υπάρχει μεγάλη θολερότητα στο κοινωνικό πεδίο, ο κόσμος είναι σε σοκ. Μετράνε, μετράνε αλλά είναι τόσο θολό το δείγμα που ότι και να μετράνε δεν βγαινει τίποτα και βάζουν μετά τα προηγούμενα και κάνουν στάθμιση. Δεν πάει έτσι, ο κόσμος τώρα τα βλέπει όλα ξανά από την αρχή την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα μικρότερα κόμματα, την οικογένειά του, τους φίλους τους είμαστε σε μια τρομερή κατάσταση. Δεν το λεω απλά για να το πω ότι δεν είναι η ώρα των δημοσκοπήσεων, είναι η ώρα των συζητήσεων και του απολογισμού αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ερωτηθείς γιατί δεν τοποθετείται ο κ. Σπίρτζης

Ο κ.Σπίρτζης εργάζεται πυρετωδώς. Θα τον δείτε αλλά να ρωτήσω ο κ. Καραμανλής που είναι; Φυσικά θα μιλήσει τις επόμενες μέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν στο απόλυτο σοκ, τώρα είμαστε μέσα στο πένθος θέλετε να ξεκινήσουμε και να λέμε Α-Β γιατί θα ειπωθούνε πράγματα τα οποία είναι και σκληρά δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο. Θα τελειώσει αυτή περίοδος, θα τα πούμε όλα όμως είναι και τι έγινε και τι δεν έγινε.

Άκουσα χθες τον πρωθυπουργό να λεει ότι «φταίμε όλοι», αυτό δεν μπορεί να το λεει κάποιος ο οποίος έχει την ευθύνη ο ίδιος στο τέλος μια διακυβέρνησης. Τι παριστάνει ο κ. Μητσοτάκης τον εκπρόσωπο Τύπου των πρώην πρωθυπουργών που μιλάει εξ ονόματός τους; Να βγει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και εδώ είμαστε όλοι μας να αναλάβουμε τις δικές μας στο βαθμό που μας αναλογεί. Δεύτερον, τολμά να επιτίθεται στους εργαζόμενους και να μιλάει για συντεχνίες; Στοιχειωδώς αν είχαν ακούσει τους εργαζόμενους δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ εδώ. Νομίζω ότι αυτή η αποστροφή ήταν μια σκοτεινή αποστροφή η οποία πρέπει να διαγραφεί από την κοινωνική συνείδηση.