Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελούν το «τοπ φάιβ» των ελληνικών πανεπιστημίων με βάση τη μοριοδότησή τους όχι με αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. αριθμός φοιτητών, προσωπικό) αλλά με ποιοτικά κριτήρια. Τη μεγαλύτερη συνολικά χρηματοδότηση λαμβάνει το ΑΠΘ με το ποσό των 15.035.217,60 και ακολουθεί το ΕΚΠΑ με 13.750.930,40 ευρώ.

«Πρωταθλητές» στην αριστεία, στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού αναδεικνύονται τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια σε αντίθεση με την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα ίδια τα πανεπιστήμια που συγκέντρωσαν τα πιο «δυνατά χαρτιά» τους και τα απέστειλαν στο υπουργείο Παιδείας , προκειμένου με βάση το νέο σύστημα μοριοδότησής τους να λάβουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση.

Ο «συναγωνισμός» αφορά το 20% και σε τέσσερις ξεχωριστές ενότητες:

1. Αριστεία, έρευνα και επιδόσεις επιστημονικού προσωπικού.

2. Διασύνδεση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας.

3. Διεθνοποίηση.

4. Ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Τα κεντρικά πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ δεν πήραν καλή βαθμολογία στις κτιριακές υποδομές, όμως αρίστευσαν στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού. Στη διεθνοποίηση 12 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων Πανεπιστήμιο Πειραιά, Κρήτης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, κρατούν τα «σκήπτρα». Επτά μόνο από τα 23 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επέλεξαν να «ποντάρουν» στην ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, ενώ ως «καλό χαρτί» επέλεξαν τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας 12 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Ως αποτέλεσμα έχουμε τη νέα αυξημένη τακτική επιχορήγηση με πόρους ύψους 117.120.000 € για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το 2023 (αύξηση 29%), που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις νέες τους αρμοδιότητες. Πρόκειται για τη δεύτερη συναπτή χρονιά που δίνεται αυξημένη τακτική επιχορήγηση, επιπλέον της έκτακτης χρηματοδότησης που επίσης βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η εκ νέου αυξημένη τακτική επιχορήγηση με πόρους ύψους 117.120.000 € για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το οικονομικό έτος 2023.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, για δεύτερη χρονιά, η απόφαση κατανομής που υπεγράφη από την υπουργό, κατόπιν εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘAΑΕ), λαμβάνεται βάσει:

α. αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το 80% της επιχορήγησης και

β. αξιολόγησης με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων για το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης.

Ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων βασίζεται στην αντικειμενική και την αξιοκρατική χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η οποία διασφαλίζει αφενός τη διαφάνεια και τον δίκαιο τρόπο κατανομής του τακτικού προϋπολογισμού, αφετέρου την κινητροδότηση της διαρκούς βελτίωσης και αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από το 2020 και την ψήφιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης γινόταν κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας.


Πίνακας: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/3