Αποκαλυπτικό σε ό,τι φορά τη διάγνωση και τη χορήγηση βιταμινών μέσω του παραπεμπτικού που δόθηκε στον επιθεωρητή του ΟΣΕ στη Λάρισα, ο οποίος βγήκε σε αναρρωτική άδεια λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη, ήταν το ρεπορτάζ του MEGA. 

Σε αυτό αναδεικνύονται οι απόψεις του γιατρού που υπέγραψε την άδεια και του γιατρού της Νευροχειρουργικής Κλινικής που εξέτασε τον επιθεωρητή στο Νοσοκομείο Βόλου, ο οποίος πρότεινε αναρρωτική λόγω έντονων προβλημάτων στη μέση. 

«Εγώ δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα τηλεφωνική εντολή από τον προϊστάμενό μου, κ. Χαυτούρα, να τον διευκολύνω, διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογραφήσει αναρρωτική άδεια, επειδή δεν είχε εξωτερικά ιατρεία στις 2 Μαρτίου και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», είπε ο γιατρός που υπέγραψε την άδεια.

Επιπλέον ανέφερε: «Δεν έχω εξετάσει ξανά στο παρελθόν τον επιθεωρητή. Εκείνη την ημέρα που ήρθε να πάρει το χαρτί της αναρρωτικής άδειας, τον είδα να χωλαίνει και ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητήσω τη γνώμη του προϊσταμένου μου, τον οποίο και εμπιστεύτηκα».

Ύστερα, θυμήθηκε: «Όταν μου τηλεφώνησε ο κ. Χαυτούρας ότι θα επισκεφτεί το ιατρείο μου εντός ολίγων λεπτών ο επιθεωρητής για να του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια, εγώ ενημέρωσα και τη νοσηλεύτρια των ιατρείων ότι μας στέλνει ο διευθυντής έναν ασθενή για αναρρωτική άδεια». Πάντως, σχολίασε δηκτικά: «Εάν γνώριζα ειλικρινά ότι ο ασθενής εργαζόταν στον ΟΣΕ και ήταν "εμπλεκόμενος" στο δυστύχημα των Τεμπών, δεν θα υπέγραφα, σε καμία περίπτωση, αναρρωτική άδεια».

Από τη μεριά του ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής, ο οποίος ύστερα από την αποκάλυψη τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ για τις προσεχείς εκλογές, μίλησε για πρόταση -και όχι διαταγή- στον γιατρό και περιέγραψε την επίσκεψη του επιθεωρητή: «Εκείνη τη μέρα με αναζήτησε στον 3ο όροφο στο γραφείο μου, τον είδα να κουτσαίνει, μου ανέφερε ότι είχε έντονη οσφυοϊσχιαλγία και δυσκολία στο περπάτημα.

Δεν είχε κλείσει ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία κι έτσι ίσως έπρεπε να πάει στα ΤΕΠ, αλλά επειδή δεν υπήρχε νευροχειρουργός στα ΤΕΠ, για την καλύτερη και γρήγορη αντιμετώπισή του, επειδή πάντα δείχνουμε ευαισθησία στους συνανθρώπους που αργούν να κλείσουν ραντεβού, καθώς επίσης γνώριζα από αναφορές του το πρόβλημα με τη μέση του, τον παρέπεμψα στα εξωτερικά ιατρεία, όπου θα μπορούσε να εξεταστεί και να του δώσουν άδεια αν χρειαστεί».

Στο παραπεμπτικό που του έγραψε, αναφέρονται τα εξής: «Με ιστορικό βαρείας κάκωσης, με τραυματισμό κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου, όπου ανέφερε αδυναμία βάδισης. Του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συνάδελφο να τη γράψει». Επιπλέον, τονίστηκε: «Διεγνώσθη με διαταραχές των οσφυϊκών και άλλων μεσοσπονδύλιων δίσκων». Για τη συγκεκριμένη διάγνωση, του χορηγήθηκαν βιταμίνη D και βιταμίνη Β9 (Filicine).

Ο κ. Χαυτούρας έχει παραδεχθεί πως γνώριζε τον επιθεωρητή Λάρισας του ΟΣΕ από παλιά, πιθανότατα από το κόμμα που ανήκαν.

- Παραπέμψατε τον επιθεωρητή στον γιατρό των εξωτερικών ιατρείων και του ζητήσατε τηλεφωνικά να του γράψει αναρρωτική άδεια 30 ημερών; Ποιο ήταν το κατεπείγον και γιατί δεν τον παραπέμψατε στο ΤΕΠ;

- Τηλεφώνησα στον συνάδελφό μου στα εξωτερικά, γιατί εκεί υπήρχε νευροχειρουργός, δίχως κανένα άλλο λόγο. Δεν έδωσα εντολή. Του ανέφερα ότι έχει πρόβλημα και ίσως να χρειαστεί και άδεια, αλλά δεν είμαστε στον στρατό να του δώσω διαταγή. Είναι συνάδελφος έμπειρος και όφειλε, αν είχε επιφυλάξεις, μετά τη λεπτομερή και δικιά του εξέταση, να μου τηλεφωνήσει, να με ενημερώσει και να μην του δώσει αναρρωτική άδεια και να μη συμφωνήσει με καμία σύσταση».