Ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος εξελέγη πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που θα κληθεί να ερευνήσει τις αιτίες που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με 16 ψήφους υπέρ, έναντι 15 λευκών. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει η Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέας ο Τάσος Μπαρτζώκας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Big Mouth, που στις 22/11 είχε προαναγγείλει την εκλογή Μαρκόπουλου.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του BigMouth

O Μαρκόπουλος πρόεδρος της Εξεταστικής

– Την Πέμπτη θα συνεδριάσουν οι συμμετέχοντες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, προκειμένου να εκλέξουν το προεδρείο τους. Από τα λίγα που κατάφερα να μάθω, πρόεδρος της Εξεταστικής θα είναι ο βουλευτής της Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, έχοντας ως αντιπρόεδρο τη δικηγόρο, βουλευτή Τρικάλων, Κατερίνα Παπακώστα. Για την απολύτως νευραλγική θέση του εισηγητή της Επιτροπής προορίζεται ο καλός νομικός και έμπειρος στις Εξεταστικές Θάνος Πλεύρης. Όσοι γνωρίζουν τα πρόσωπα κάνουν λόγο περί μιας κοινοβουλευτικής dream team.

Οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης


Οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει όσα έγιναν και οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών με τη σύγκρουση των τρένων, ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν σχετικά γρήγορα και περισσότερο αναλώθηκαν σε διαδικαστικά θέματα και ζητήματα. 

Οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής θα είναι δημόσιες και θα μεταδίδονται τηλεοπτικά από το κανάλι της Βουλής, ενώ και στα πρακτικά θα έχουν πρόσβαση οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες. Η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών Αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται 3 φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και  Πέμπτη. Στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να καθοριστεί η λίστα των μαρτύρων σύμφωνα με τις εισηγήσεις των κομμάτων. Όλοι οι εισηγητές των κομμάτων δήλωσαν ότι παραιτούνται της βουλευτικής αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους.