Η επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη το βράδυ της Παρασκευής, 10 Μαρτίου, έξω από το εστιατόριο «Γιάντες», επί της οδού Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, έφερε την υποστήριξη των κομμάτων. 

Ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 είχε πέσει θύμα τραμπουκισμού στο ίδιο εστιατόριο και το 2015,  όταν εισέβαλαν άγνωστοι και φώναζαν συνθήματα, πέταξαν μπουκάλια με νερό και απαιτούσαν να αποχωρήσει αμέσως από τα Εξάρχεια. Τότε δεν είχε τραυματιστεί. Τώρα, ο ίδιος, που δεν κινείται ούτως ή άλλως με φρουρά, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ομάδα αναρχικών η οποία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ήδη ταυτοποιηθεί. Επιπλέον, συνελήφθη 17χρονος

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έμεινε στο νοσοκομείο για τις εξετάσεις. Οι γιατροί τού πρότειναν να μείνει ένα βράδυ. Όμως, ο ίδιος, αφού  έλαβε τις οδηγίες των ειδικών επέλεξε να επιστρέψει σπίτι του. Από το νοσοκομείο, αποχώρησε λίγο μετά τις 00:00, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έκανε την εξής ανάρτηση: «Τώρα θρηνούμε τους 57 νεκρούς των Τεμπών. Η νεολαία είναι στους δρόμους για να φέρει ένα καλύτερο αύριο στη χώρα. Αντίθετα με τους 57, αναρρώνω. Ο τραυματισμός μου να εξιχνιαστεί από την Δικαιοσύνη. Έως τότε, η κυβέρνηση να πάψει την αποπροσανατολιστική σπέκουλα».


Επιπλέον, όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου τέθηκαν αναφανδόν υπέρ του. Οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις είναι χαρακτηριστικές.  

ΜέΡΑ25

Πριν από λίγο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έγινε θύμα θρασύδειλης φασιστικής επίθεσης από προβοκάτορες τραμπούκους.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνέτρωγε στο εστιατόριο Γιάντες, (ένα μέρος που επισκέπτεται συχνά) με συνοδοιπόρους του Diem25 από όλη την Ευρώπη, όταν ολιγομελής ομάδα τραμπούκων μπήκε στο εστιατόριο με βίαιες διαθέσεις, φωνάζοντας "έλα έξω κάθαρμα που υπέγραψες Μνημόνια"

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σηκώθηκε για να τους μιλήσει. Οι τραμπούκοι απάντησαν αμέσως με βία, ξυλοκοπώντας άγρια το Γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Ας προβληματιστούν από το σημερινό επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί τραμπούκοι.

Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε.

Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε tweet, στο οποίο αναφέρει: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας. Προσβάλλει τους θεσμούς και τις αξίες μας, υπονομεύει τη συνύπαρξή μας. Είναι απόλυτη και καθολική η καταδίκη της επίθεσης στον @yanisvaroufakis, στον οποίο εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Ευθύνη όλων η περιφρούρηση του πολιτικού μας πολιτισμού».



Νέα Δημοκρατία 


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του τονίζει πως «η επίθεση στον κ. Βαρουφάκη είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη Δημοκρατία μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση και είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».



Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τηλεφώνησε στον Γιάνη Βαρουφάκη και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Επιπλέον, αργότερα τόνισε ότι ταυτοποιήθηκε ομάδα αναρχικών. Δύο αναρτήσεις έκανε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Την υποστήριξή του εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας

ΣΥΡΙΖΑ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη επικοινώνησε με τον κ. Βαρουφάκη. Του μετέφερε τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και ευχές για ανάρρωση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τής είπε ότι είναι καλά και την ευχαρίστησε. Σε ανακοίνωση του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε απόψε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτού του είδους οι πρακτικές στρέφονται κατά κάθε είδους Δημοκρατίας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει με τον νόμο της βίας πού θα κυκλοφορεί οποιοσδήποτε πολίτης. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αρχές θα ερευνήσουν και θα εξιχνιάσουν άμεσα αυτή την άθλια ενέργεια. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον Γιάννη Βαρουφάκη».

ΠΑΣΟΚ

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, καταδικάζει το περιστατικό λέγοντας: Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον του @yanisvaroufakis Η βία -ιδίως εκείνη που υποκρίνεται ότι έχει «πολιτικό» περιεχόμενο- προσβάλλει τον πυρήνα της δημοκρατίας μας. Ο εκφασισμός της δημόσιας ζωής -από όπου κι αν προέρχεται- δεν θα περάσει..

ΚΚΕ

Την επίθεση στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γ.Βαρουφάκη καταδίκασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη, ανέφερε στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για προβοκατόρικη ενέργεια.

Ελληνική Λύση


«Η απόλυτα καταδικαστέα, παρακρατική επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη επιβεβαιώνει δυστυχώς τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για τις "κουκούλες που κουκουλώνουν τη δημοκρατία". Η ΝΔ υποσχέθηκε νόμο και τάξη αλλά έφερε ανασφάλεια και ασυδοσία, για να συνεχίσει την «άνομη» διακυβέρνηση της», αναφέρει η Ελληνική Λύση.