Η παρούσα δηµοσκόπηση έτρεξε στη «σκιά» της τραγωδίας των Τεµπών και του εθνικού πένθους που έχει σκεπάσει τη χώρα.

Όσο σκληρή και, σε µεγάλο βαθµό, ασήµαντη φαίνεται σε τέτοιες στιγµές η πολιτική αποτύπωση µιας τέτοιας τραγωδίας, αυτός είναι σε πολλές περιπτώσεις ο άχαρος ρόλος µιας πολιτικής δηµοσκόπησης: να καταγράψει και να «φωτογραφίσει» τις στιγµιαίες αντιδράσεις της κοινής γνώµης, ακόµα και εν θερµώ.

Μιας κοινής γνώµης που, αδυνατώντας να συλλάβει το µέγεθος της καταστροφής, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και οργισµένη αναζητά απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήµατος.

Τι πιστεύουν οι πολίτες

Με βάση λοιπόν τα δηµοσκοπικά δεδοµένα, το 34,4% του συνόλου υποδεικνύει ως βασικό υπεύθυνο τη σηµερινή κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι, όταν ένα τέτοιο γεγονός συµβαίνει κατά τη διάρκεια της θητείας της, θα επωµιστεί και το µεγαλύτερο βάρος της ευθύνης. Στους συµµετέχοντες είχε δοθεί µια λίστα απαντήσεων, το 27,5%, ωστόσο, επέλεξε αυθόρµητα να επιµερίσει τις ευθύνες σε όλους τους πιθανούς εµπλεκόµενους στην υπόθεση.



Το 16,6% επιρρίπτει τη βασική ευθύνη στα λάθη και στις παραλείψεις των προηγούµενων κυβερνήσεων, ενώ το 11% αναγνωρίζει ως βασικό υπεύθυνο τον µοιραίο σταθµάρχη της Λάρισας, ποσοστό που αποδυναµώνει το αρχικό κυβερνητικό αφήγηµα και αναδεικνύει την απροθυµία των πολιτών να επικεντρωθούν στη θεωρία του ανθρώπινου λάθους, παραγνωρίζοντας τις κυβερνητικές ευθύνες, τις διαχρονικές παραλείψεις και τη συνολική αποδιοργάνωση στο σιδηροδροµικό δίκτυο της χώρας.

Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Εξίσου αρνητική είναι και η αξιολόγηση για την έως τώρα διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης µε 63%, ενώ το 62% κρίνει αρνητικά και τη στάση του πρωθυπουργού, η οποία σε ποσοστό 37,5% προκάλεσε οργή και στο 29,5% του δείγµατος απογοήτευση. Αρνητικά, σε µικρότερο βαθµό, µε ποσοστό 51% κρίνεται η έως τώρα στάση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε την απογοήτευση σε ποσοστό 41,8% να είναι το κυρίαρχο συναίσθηµα.





Προσώρας, συνολικά το πολιτικό σύστηµα δείχνει να αντιλαµβάνεται το µέγεθος της τραγωδίας και, υπό τον φόβο της γενικής κατακραυγής, έχει αποφύγει την έντονη µικροκοµµατική αντιπαράθεση, που θα εξόργιζε και θα απογοήτευε τους πολίτες ακόµα περισσότερο.

Οι νέοι συσχετισμοί

Το σοκ της ελληνικής κοινωνίας δεν µπορούσε να µην αποτυπωθεί και στους πολιτικούς συσχετισµούς, µε την κυβερνητική παράταξη να βρίσκεται αυτήν τη στιγµή στο χαµηλότερο δηµοσκοπικό της σηµείο. Συγκεκριµένα, η Ν.∆. µε 29,5% χάνει 4,3 ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε την τελευταία δηµοσκόπηση της GPO, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει µικρές απώλειες, απόρροια του γενικότερου κλίµατος, και αποτυπώνεται στο 25,6%, µε τη διαφορά των δύο κοµµάτων να βρίσκεται πλέον στις 3,9 µονάδες, µακριά από την ασφαλή για τη Ν.Δ. απόσταση που κατέγραφε το σύνολο των δηµοσκοπήσεων πριν από το δυστύχηµα των Τεµπών.

Απώλειες

Μικρές απώλειες και για το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανεβασµένα εµφανίζονται τα ποσοστά τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το ΜέΡΑ25, που βρίσκεται σε αυτήν τη φάση πάνω από το κοινοβουλευτικό όριο του 3%.

Αδιευκρίνιστη ψήφος

Πέρα από την πτώση των κυβερνητικών ποσοστών, το άλλο ενδιαφέρον δεδοµένο εντοπίζεται στην αύξηση της αδιευκρίνιστης ψήφου, απότοκο της µετακίνησης ψηφοφόρων της Ν.Δ., οι οποίοι σε αυτή την πρώτη φάση δεν µετατοπίζονται προς κάποιο άλλο κόµµα, αλλά τοποθετούνται στη ζώνη των αναποφάσιστων, αναµένοντας τις επόµενες κυβερνητικές κινήσεις σε διαχειριστικό επίπεδο.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 11 Μαρτίου 2023.