Συντριβή υπέστη η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή της στις εκλογές για τη νέα διοίκηση της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, αλλά κατήλθε διασπασμένη, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για ενότητα.

Έτσι, πέφτει για μία ακόμη φορά στο κενό η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα «να προσεγγίσει» και να «αυξήσει» τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και ιδίως στη ΓΣΕΕ, την οποία ως κυβέρνηση πολέμησε με νύχια και δόντια, αποτρέποντας επί τρία συνεχή χρόνια τη συγκρότηση προεδρείου, και παρά την πρόσφατη συγγνώμη για τα τότε τεκταινόμενα.

Η προσπάθεια που έγινε από την επικεφαλής του συνδικαλιστικού, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ήταν να αποσυρθούν οι «αιώνιοι αντίπαλοι» Θάνος Βασιλόπουλος (επικεφαλής της ΕΑΚ) και Νίκος Φωτόπουλος (ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ) και στη θέση τους να εκλεγούν νέοι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο Φωτόπουλος δεν «έκανε πίσω», ενώ ο Θάνος Βασιλόπουλος, ο οποίος εξέφραζε παραδοσιακά κομμάτι της Αριστεράς, μιλούσε για «ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις». Τελικά, είτε θα έκανε ηρωική έξοδο είτε η «γραμμή» ήταν να αποκλειστεί, πράγμα που έγινε.

Νέα πρόσωπα

Στο ψηφοδέλτιο Βασιλόπουλου εξελέγησαν δύο νέα πρόσωπα οι Γ. Πετσαλάκης (Εθνική Ασφαλιστική) και Π. Γκιουλάκης (λεωφορεία). Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάει η παράταξη σε ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο θα «τραβούσε» και στελέχη από τον χώρο της ΠΑΣΚΕ, που αντιτίθενται στην επανεκλογή του Γιάννη Παναγόπουλου, τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν θέλει να βλέπει». Η ΠΑΣΚΕ βγήκε ενισχυμένη κερδίζοντας δύο επιπλέον έδρες (είχε 17 και πήρε 19), όπως και η ΔΑΣ (ΚΚΕ), η οποία για πρώτη φορά εκλέγεται δεύτερη δύναμη στη ΓΣΕΕ, με δύο επιπλέον έδρες.

Επίσης, μεγάλη χαμένη είναι η ΔΑΚΕ η οποία κατήλθε διασπασμένη, όπως και στο προηγούμενο συνέδριο. Με την επίσημη παράταξη του απερχόμενου γενικού γραμματέα Νίκου Κιουτσούκη να χάνει δύο έδρες. Και άλλη μία να χάνει η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ του Τάσου Γκιάτη. Ο κ. Κιουτσούκης αποδίδει την απώλεια εδρών σε οκτώ συνέδρους και στη νομιμοποίηση που «παραδόξως συνεχιζόταν επί τρεις μέρες, αντί της πρώτης». Κατά της νομιμοποίησης αυτών, προσέφυε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έχασε.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν περίπου 400 σύνεδροι από 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1.000 συνδικαλισμένους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Τα αποτελέσματα για τη νέα 45μελή διοίκηση είναι τα εξής: ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) ποσοστό 40,73% (38,57%) και 19 έδρες, ΔΑΣ (ΚΚΕ) 22,98% (19,58) 11 έδρες, ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ) 6,53% (6,58%) 3 έδρες, ΕΑΚ 6,01% (5,04%) 2 έδρες και Ενότητα 3,66% (4,55%) και 1 έδρα. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/3