Ειδικού χειρισµού είναι προφανώς για την κυβέρνηση η τροµερή τραγωδία στα Τέµπη, σε σχέση µε την παρουσία και την εκπροσώπησή της στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθµούς.

Η στάση που επέδειξε από την πρώτη στιγµή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή καµία συζήτηση για εκλογές - συµπαράσταση στις οικογένειες των θυµάτων - αίτηµα για πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήµατος και των παθογενειών του σιδηροδρόµου, έπρεπε να µπορεί να εκφραστεί ενιαία από την κυβέρνηση και από τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Ετσι, την τρίτη ηµέρα µετά το τραγικό συµβάν -κι αφού στο ενδιάµεσο οι περισσότεροι βουλευτές είχαν ακυρώσει τις τηλεοπτικές τους εµφανίσεις- έγινε µια κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου µε τους ανθρώπους που έχουν επιφορτιστεί µε τη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής: τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόµου, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆ηµήτρη Τσιόδρα, και, φυσικά, τον νέο αρµόδιο υπουργό, Γιώργο Γεραπετρίτη.



Οι υπουργοί και οι βουλευτές που ήταν παρόντες ή «επιστρατεύτηκαν» στη συνέχεια ήταν και όσοι έχουν µια µεγαλύτερη «άνεση» µε τον τηλεοπτικό φακό και εµπειρία σε συµµετοχή σε πάνελ: Βασίλης Κικίλιας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Νίκος Παπαθανάσης, Σοφία Βούλτεψη, Γιώργος Αµυράς, Ζωή Ράπτη, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Χάρης Θεοχάρης, ∆ηµήτρης Μαρκόπουλος, ∆ηµήτρης Καιρίδης, Κώστας Καραγκούνης.

Στην πρώτη γραµµή διαχείρισης της δύσκολης αυτής κρίσης, µε δηµόσια παρουσία σε ΜΜΕ, είναι και ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης, και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόµµατος, Νίκος Ρωµανός. Η γενική κατεύθυνση, να κρατηθούν χαµηλοί τόνοι και συστολή, αν και µε εξαιρέσεις, τηρήθηκε.



ΣΥΡΙΖΑ

Μια µικρή οµάδα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την επικοινωνία των θέσεων και των απόψεων του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το πολύνεκρο δυστύχηµα στα Τέµπη, καθώς, όπως υποστηρίζουν πολλοί, τη συγκεκριµένη στιγµή δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.

Στις συσκέψεις που έγιναν στην Κουµουνδούρου, από τις πρώτες ώρες του δυστυχήµατος κυριάρχησε η άποψη ότι για το πρώτο δεκαήµερο η παρουσία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στους τηλεοπτικούς δέκτες και στα ραδιόφωνα θα έπρεπε να ήταν απόλυτα συντονισµένη, ώστε να µην υπάρξουν παραφωνίες και αυτοσχεδιασµοί. Στην οµάδα που βρίσκεται πλέον καθηµερινά απέναντι στους εκπροσώπους της κυβέρνησης δόθηκε άλλωστε ένας αναλυτικός φάκελος µε όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήµατα που θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν κάθε στιγµή «οι καµικάζι της ενηµέρωσης».

Ετσι, σύµφωνα µε πληροφορίες, πέρα από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τις απόψεις του κόµµατος εκφράζουν δηµόσια η γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Ολγα Γεροβασίλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Φίλης, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Σωκράτης Φάµελλος, ο Πάνος Ρήγας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νίκος Μπίστης, η γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραµµατέας, Γιώργος Βασιλειάδης, και ο ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ενώ δηλώσεις για το θέµα κάνουν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Παππάς.

ΠΑΣΟΚ

«Σοβαρότητα, τεκµηρίωση και αξιοπιστία» είναι οι τρεις λέξεις που τονίζονται διαρκώς στις συσκέψεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη για την εκπροσώπηση του κόµµατος στα ΜΜΕ εν µέσω βαρύτατου πένθους µετά την τραγωδία των Τεµπών. Στο πλαίσιο αυτό, τέσσερα πρόσωπα έχουν αναλάβει να περάσουν τη «γραµµή» του ΠΑΣΟΚ στις αντιπαραθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη διαρκώς στα τηλεοπτικά πάνελ.

Πρόκειται για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόµµατος, ∆ηµήτρη Μάντζο, τον γραµµατέα Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον γραµµατέα Πολιτικού Σχεδιασµού, Παναγιώτη ∆ουδωνή, και τον πιο έµπειρο κοινοβουλευτικό του κόµµατος, Κώστα Σκανδαλίδη. Παράλληλα, αυξηµένες τηλεοπτικές εµφανίσεις την κρίσιµη αυτή περίοδο έχουν όλοι οι βουλευτές µε θεσµικό ρόλο, αλλά και πρόσωπα µε εµπειρία στην εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παύλος Χρηστίδης.

Βαρύτητα δόθηκε στην οµοιογένεια των τοποθετήσεων, τόσο στις θέσεις όσο και στους τόνους. Η κλιµάκωση, ωστόσο, είναι θέµα ηµερών, καθώς στο ΠΑΣΟΚ βάζουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελικό κράτος.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Μαρτίου 2023.