«Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές χωρίς πόρισμα για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Η ίδια η ζωή δείχνει την πορεία που πρέπει να χαράξουμε», ήταν η επωδός που ακουγόταν όλο και πιο δυνατά στους κόλπους του κεντρικού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Eξάλλου, η επίσημη διαρροή των πρώτων ημερών μετά το τραγικό δυστύχημα περί ουδεμίας συζήτησης για τον χρόνο των καλπών μεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του όχι μόνο αποτύπωνε την πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα υποδείκνυε και τις νέες προτεραιότητες που τέθηκαν στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό και υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, το εκλογικό σενάριο της 9ης Απριλίου αρχικά τέθηκε εν αμφιβόλω και στη συνέχεια αποσύρθηκε οριστικά και αμετάκλητα. Η εβδομάδα που έρχεται θα ήταν η καθοριστική ως προς τις επίσημες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις σχετικά με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αν τελικώς οι καταστάσεις επέτρεπαν την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την Κυριακή των Βαΐων.

mitsotakis
Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό επόμενο, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Βλέπετε, ο σεβασμός απέναντι στα θύματα και στον θρήνο των οικογενειών, η ανάγκη μερικής εκτόνωσης της θλίψης και της οργής που χαρακτηρίζει αυτό το διάστημα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και η υποχρέωση της κυβέρνησης να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, υπερίσχυσαν κατά πολύ των προβληματισμών που διατυπώθηκαν εντός του συστήματος Μητσοτάκη για πιθανές, απροσδιόριστες συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει η αναβολή των εθνικών εκλογών, τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης όσο και κοινωνικών ισορροπιών.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προεκλογική κουβέντα κρίθηκε αναγκαίο να περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τις σχετικές εξελίξεις να τοποθετούνται μέχρι νεωτέρας στις καλένδες του Μεγάρου Μαξίμου, αφού πλέον το θεσμικό περιθώριο για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών διευρύνεται σημαντικά. Εκτός των άλλων, οποιαδήποτε πολιτική ανάλυση και στρατηγική, καθώς και προσπάθεια υλοποίησης ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ήταν έωλες και, αν μη τι άλλο, επισφαλείς.

Οι αναλύσεις

Κομβικό ρόλο για την ανάδειξη της 21ης Μαΐου ως της νέας ημερομηνίας-οροσήμου για τη διεξαγωγή της πρώτης από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται (στις σκέψεις των επιτελών παραμένει και 14η όσο και 28η Μαΐου) είχαν οι αναλύσεις των δύο υπουργών Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσου, οι οποίοι συνυπολόγισαν στην εξίσωση της κάλπης τον χρόνο που θα χρειαστεί για τη γνωστοποίηση με ακρίβεια των αιτίων του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, τη δρομολόγηση άμεσων παρεμβάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο από κυβερνητικής πλευράς και φυσικά την ολοκλήρωση συνολικά των νομοθετικών εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις των πρωθυπουργικών επιτελών, το πόρισμα της τεχνικής ad hoc επιτροπής που συστήθηκε για τη διερεύνηση της τραγωδίας, με πρωτοβουλία Γεραπετρίτη, είναι θέμα εβδομάδων ή το πολύ ενός περίπου μήνα, ενώ κατά την εισήγησή του στο προχθεσινό Υπουργικό ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν ειδικό χάρτη των πρώτων κινήσεων και ενεργειών για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων. «Η παράμετρος αυτή δεν θα μπορούσε να μη συνιστά την ξεκάθαρη προτεραιότητα του πρωθυπουργού και όλων των κυβερνητικών στελεχών σε αυτή τη συγκυρία», διαμηνύουν οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις και το κλίμα των τελευταίων δύο εβδομάδων σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς. Αλλωστε, είναι πια πανθομολογούμενο πως, ανεξαρτήτως των τάσεων που θα μετρηθούν με το πέρασμα των ημερών και των επόμενων εβδομάδων και των σταθερών διακυβευμάτων της κάλπης, είναι σαφές ότι τα Τέμπη άλλαξαν δραματικά το κάδρο της προεκλογικής περιόδου και της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, φέρνοντας τον πολιτικό κόσμο προ των διαχρονικών ευθυνών του, και μάλιστα στο παρά πέντε μιας κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας.

Ο ρόλος του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη νέα ημερομηνία και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων


Παράλληλα, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η εν λόγω ημερομηνία «εγγυάται» την όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στην εξέλιξη των πανελλαδικών εξετάσεων, που θα ξεκινήσουν ένα δεκαήμερο αργότερα (αφού ο στόχος της πλήρους αποσύνδεσής τους από την προεκλογική αντιπαράθεση ακυρώνεται από την πραγματικότητα), καθώς και τη δυνατότητα διενέργειας των επαναληπτικών εκλογών μετά το τέλος τους, με τη 2α Ιουλίου να αποτελεί ήδη το επικρατέστερο ενδεχόμενο. Πάντως, ένα πιο σαφές περίγραμμα του δρόμου που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες 30 (αρχικά) ημέρες αναμένεται να υπάρξει από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και μετά, οπότε και αναμένεται να επανέλθει σε τροχιά κανονικότητας το νομοθετικό έργο, αλλά και ορισμένες από τις διαδικασίες αναφορικά με την προεκλογική ετοιμότητα του «γαλάζιου» κομματικού μηχανισμού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, 11/03/2023