Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 μίλησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως «η πρόταση της ΝΔ είναι συγκεκριμένη. Δεν είναι αλαζονική, είναι πρόταση ευθύνης. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που να μπορεί να την οδηγήσει με ασφάλεια».

Η βουλευτής πρόσθεσε ότι «υπάρχει, από την άλλη, η πρόταση της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για συγκυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, πλην όμως, αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λένε τα κόμματα, δεν έχει συνεργάτες. Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη είναι για προγραμματική συνεργασία χωρίς τον κ. Τσίπρα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχεται και το λέει ξεκάθαρα. Με τους όρους που βάζει ο κ. Ανδρουλάκης βγάζει τον εαυτό του απέξω. Στην πραγματικότητα θέλει να μείνει στην αντιπολίτευση. Ας το πει όμως καθαρά. Έτσι όπως το λέει, υπονομεύει την πιθανότητα συνεργασίας. Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι εγώ θα ακολουθήσω την τακτική ΚΚΕ και ας διαφωνώ μαζί τους, ότι θέλω να μείνω έξω από όλο αυτό. Άρα, η εναλλακτική λύση είναι η μη λύση. Και αυτό είναι τεράστιο θέμα για την Ελλάδα».

Ενδεχόμενο συγκυβέρνησης

Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι «βεβαίως το ΠΑΣΟΚ είναι ο επικρατέστερος εταίρος. Είναι μια κυβέρνηση από εκεί και πέρα, αν ο ελληνικός λαός δώσει αυτή την εντολή, είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, που την έχουμε ξανακάνει, δεν είναι η πρώτη φορά. Αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς του κ. Ανδρουλάκη, αλλά η ψήφος του ελληνικού λαού είναι πάντοτε κυρίαρχη και οι εντολές στη Δημοκρατία εκτελούνται. Άρα θα αναζητήσουμε κάθε δυνατή και πιθανή λύση για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Από εκεί και πέρα, πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας χρειάζονται και συναινέσεις, που τις είχαμε σε μεγάλο βαθμό αυτή την τετραετία, γιατί μπαίνουμε σε δύσκολη φάση, που και εμείς πρέπει να τις επιζητήσουμε».

Πλάνο της επόμενης τετραετίας

Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως «ο πρώτος στόχος είναι να συγκρουστούμε με τον κακό μας εαυτό. Έχουμε και άλλες προτεραιότητες. Πρέπει να είναι η 4ετία της αύξησης των μισθών. Γιατί οι νέοι δεν ζουν αξιοπρεπώς τώρα. Επίσης, πρέπει να μας απασχολήσει η Δικαιοσύνη πολύ σοβαρά. Το θέμα κράτους πρόνοιας επίσης. Περίπου το 10% των παιδιών σήμερα έχουν μιας μορφής αυτισμό. Αυτά τα παιδιά σήμερα χρειάζονται ειδική φροντίδα, ειδικές δομές, ειδικά σχολεία, ειδική μεταχείριση. Αυτός ο τομέας είναι στόχος για την επόμενη τετραετία. Δεν βλέπω άλλη πολιτική δύναμη να έχει συναίσθηση των αναγκών που έχει η κοινωνία».

Παρακολουθήσεις

«Είναι ένα απαράδεκτο γεγονός για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, που δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ. Δεν θα γλιτώσουμε όμως από τέτοια πράγματα, γιατί διεθνώς η τεχνολογία πάει πιο γρήγορα από εμάς. Προηγούνται τα συστήματα τεχνολογίας ακόμα και στην κατασκοπεία. Όμως, έτσι όπως ανασυγκροτήθηκε η ΕΥΠ και με τους κανόνες που μπήκαν, ελαχιστοποιείται απολύτως οποιοσδήποτε κίνδυνος να υπάρξει τέτοιο φαινόμενο. Πάντως, είναι ένας λεκές. Δεν χωρά αμφιβολία».

Για την ΕΥΠ και αν βοηθά στη συνοχή του κράτους

«Νομίζω σήμερα πολύ πιο πολύ. Μετά την ανασυγκρότηση και την πανωλεθρία που πάθαμε. Ο κ. Δεμίρης, που ανέλαβε, είναι σοβαρός, με βαρύ βιογραφικό. Γίνεται προσπάθεια ανασυγκρότησης και οι συνεργασίες που γίνονται, όπως με τη Μοσάντ, έβγαλε κάποια πράγματα. Επειδή ακούστηκε στη Βουλή από κόμματα να μην έχουμε ΕΥΠ, δεν γίνεται αν είσαι σοβαρή χώρα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθως, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας το 2015 θα μπορούσε να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά επέλεξε τον κ. Καμμένο. Μοίρασαν τα λάφυρα της εξουσίας. Οπότε τι έρχεται να μας πει τώρα; Ο στόχος του κ. Τσίπρα δεν νομίζω να είναι η απλή αναλογική, είναι η εξουσία. Και είναι σε έναν βαθμό θεμιτό το να ψάχνει πώς θα κόψει από τη ΝΔ».

Για την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα

Αναφορικά με την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε: «Αυτό που αποκαλύφθηκε δείχνει ότι η πραγματικότητα αλλάζει γρήγορα. Θεωρούσαμε εμείς ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει ισλαμική τρομοκρατική ενέργεια. Η χθεσινή προετοιμασία απόπειρας δείχνει ότι αυτό πλέον δεν ισχύει. Μπαίνουμε σε μια φάση που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα εγχώρια προβλήματά της, αλλά και τα εισαγόμενα. Η ΕΥΠ και η Αστυνομία πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε ένα τέτοιο χτύπημα για τον τουρισμό μας, παραμονές του καλοκαιριού».

Για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

Επιπροσθέτως, η βουλευτής ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που εμπνέει εμπιστοσύνη σε αντιπάλους και μη. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζει ο άλλος τη θέση σου και να ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω σου. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι σταθερή στις θέσεις της. Η Ελλάδα σήμερα στην περιοχή είναι ένας έντιμος συνομιλητής. Μας υπολογίζουν. Είμαστε σταθεροί, δεν είμαστε υποτελείς. Απλώς συμπίπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η επέκταση της βάσης στη Σούδα σημαίνει ασφάλεια για την Ελλάδα και για το ΝΑΤΟ. Το ίδιο και στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ιστορικής σημασίας οι αποφάσεις που ελήφθησαν και είναι προς όφελος δικό μας και του ΝΑΤΟ».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε: «Κάναμε λάθος με τον Πούτιν, και αυτό το λάθος δεν έπρεπε να το ξανακάνουμε με τον Ερντογάν. Κανένας Ευρωπαίος δεν περίμενε να μπει στην Ουκρανία ο Πούτιν, ενώ μας το έλεγε ανοιχτά. Την πατήσαμε όλοι οι Ευρωπαίοι. Όλοι μας θέλαμε να κρατήσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία. Απλώς δεν μας έκανε τη χάρη να το θέλει και ο κ. Πούτιν».

Φράχτης στον Έβρο

Σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο, η κ. Μπακογιάννη εξήγησε: «Έρχονται σήμερα τα κόμματα και λένε "δεν θέλουμε τον φράχτη". Και ο Μητσοτάκης θα πάει να υπογράψει την επέκτασή του για να προστατέψουμε τα σύνορά μας».

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Εν συνεχεία, αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Αν πληρώνουμε τώρα γι' αυτό που έγινε στα Τέμπη, είναι γιατί ο κόσμος περίμενε να είμαστε αποτελεσματικοί. Και τώρα περιμένουν ότι αυτό το πρόβλημα θα το διορθώσουμε πλήρως».

Αξιολόγηση

Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι «έχει μείνει ένα κομμάτι στο κράτος που χρειάζεται δομική αλλαγή. Χρειάζεται αξιολόγηση. Χωρίς αυτή δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Πολύ σωστά είπε ο κ. Ανδρουλάκης ότι οι υπεύθυνοι χρειάζεται να μπουν με διεθνή διαγωνισμό, αλλά θα πρέπει να λάβουν και την αντίστοιχη πληρωμή για να έρθουν».

Τουρκία

Τέλος, αναφορικά με τη γειτονική χώρα η κ. Μπακογιάννη επισήμανε: «Η Τουρκία για τον επόμενο χρόνο δεν έχει τα περιθώρια να ασχοληθεί με κάτι άλλο εκτός από τα δικά της, μετά το κακό που τους βρήκε με τον σεισμό. Είτε είναι ο Ερντογάν είτε ο Κιλιτσντάρογλου, έχουν να ανοικοδομήσουν και να δώσουν στέγη σε τόσους ανθρώπους. Ναι, θα μπούμε σε μια φάση που άνοιξε ένα παράθυρο για συνομιλίες. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και σε τι βάση θέλουμε να μιλήσουμε. Το πλαίσιο είναι ένα και είναι το Διεθνές Δίκαιο. Το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Πρέπει να παρουσιάσουμε όμως στον κόσμο όλη την εικόνα. Να ξέρει ότι η Τουρκία έχει ακρογιαλιές πολλών χιλιομέτρων και έχει και δικαίωμα στο Αιγαίο. Αλλά, από την άλλη, αυτό που δεν μπορεί να κάνει η Τουρκία είναι αυτό που έκανε. Π.χ., να λέει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».