Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Νάντια Γιαννακοπούλου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σημείωσε: «Το κεντρικό εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι η πολύ σημαντική φθορά την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και βεβαίως είναι αξιοπρόσεκτο ότι και τα άλλα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι δεν εισπράττουν απ’ όλη αυτή τη φθορά. Αν μπορούμε αυτό να το εξηγήσουμε φαίνεται να υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλουν να στείλουν οι πολίτες απέναντι σε όλα τα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει είτε περισσότερο είτε λιγότερο. Βεβαίως βλέπουμε να υπάρχει μια μετατόπιση του κόσμου σε μια γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων που δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς ποια θα είναι η συμπεριφορά τους στις εκλογές. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 1 στους 5 πολίτες περίπου είναι στους αναποφάσιστους, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε».

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, είπε: «Ο προσδιορισμός της στάσης μας είναι πάντα αξιακός, είναι σοβαρός, είναι πολιτικός και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι χρειάζεται επιτέλους σε αυτή τη χώρα που βλέπουμε να γίνεται εν έτει 2023 κάτι τόσο αδιανόητο και τραγικό, να υπάρχει δηλαδή μετωπική σύγκρουση δύο τρένων, πρέπει επιτέλους να μπορέσουμε και να συναινέσουμε, να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα πάνω στις μεγάλες αλλαγές και τομές που πρέπει να γίνουν και πάνω στο διαζύγιο το οποίο πρέπει να πάρουμε με το χθες. Με τον πελατειασμό, την αναξιοκρατία, με την ασθενή λειτουργία των θεσμών όλα αυτά πρέπει να πάνε πίσω και για αυτό πρέπει να υπάρχουν σοβαρές συναινέσεις όλων των κομμάτων. Όσον αφορά τι πρόκειται να γίνει μετά τις εκλογές ακόμα και μέσα σε αυτό το δημοσκοπικό σκηνικό που βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει αύξηση του ποσοστού του αυτό είναι ένα εύρημα θετικό. Τι πρόκειται να γίνει μετά τις εκλογές; Καταρχάς εμείς αυτό το οποίο ζητούμε και αυτό το οποίο πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να περάσει περισσότερο στον κόσμο και για να μπορέσουμε να πείσουμε περισσότερο τον κόσμο και να αυξήσουμε τα ποσοστά μας είναι με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας να μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε το ποσοστό μας γιατί θέλουμε να έχουμε ισχυρή φωνή την επόμενη μέρα για να εφαρμόσουμε τις δικές μας τις πιο δίκαιες πολιτικές».

Ερωτηθείσα αν ισχύει η θέση τους για δημιουργία κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη και με την πρώτη δύναμη, απάντησε: «Εμείς αυτό θα διεκδικήσουμε, αυτό διεκδικούμε για αυτό ζητούμε και ισχυρό ποσοστό. Ένα ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ θα αποτρέψει και την προσφυγή στις δεύτερες κάλπες αλλά κατά κύριο λόγο αυτό το οποίο λέμε είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να εφαρμοστεί ένα δικαιότερο για τον λαό σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα στο οποίο εμείς έχουμε σαν πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή του κράτους. Να αφήσουμε πίσω όλες αυτές τις παθογένειες, να έχουμε πιο δίκαιες πολιτικές για τον κόσμο για αυτό ζητούμε την ενίσχυσή μας. Από εκεί και πέρα όλα αυτά θα αποφασιστούν και τα θέματα των συνεργασιών και των συναινέσεων πρωτίστως από τους πολιτικούς συσχετισμούς οι οποίοι θα προκύψουν και δεύτερον από τη δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μπορεί να υπάρχει δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων μπορεί όμως και να μην υπάρχει δηλαδή εμείς θα πάμε με μια συγκεκριμένη ατζέντα και με την τρίτη εντολή την οποία διεκδικούμε να πάρουμε θα διεκδικήσουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Σε αυτό θα δούμε ποια είναι η πρόθεση και των άλλων κομμάτων, βεβαίως όπως αντιλαμβάνεστε τίποτα δεν είναι ταμπού ούτε όσον αφορά τα πρόσωπα. Βεβαίως και οι πολιτικές πρωτίστως και τα πρόσωπα όμως είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μπει στο τραπέζι».

ΔΗΜ: Για το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός, σε αυτό αναφέρεστε;

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν θα το επικέντρωνα αποκλειστικά και μόνο σε αυτό όμως νομίζω ότι όταν δύο κόμματα συζητάνε, για το τι θα γίνει και πως θα μπορέσει να δοθεί διέξοδος στη χώρα, στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης τίθενται όλα και μέσα σε αυτό θα φανεί αν υπάρχει δυνατότητα σύνθεσης ή όχι. Και βεβαίως ούτε τα πρόσωπα είναι απαγορευτικό, από το πρόσωπο του Πρωθυπουργού μέχρι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν μια επόμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι ευνόητο, είναι κάτι το οποίο προβλέπει το σύνταγμα και το αντίστοιχο άρθρο στη δυνατότητα της τρίτης εντολής, αυτή τη δυνατότητα δίνει ο συνταγματικός νομοθέτης ο οποίος θέλει να δώσει μια διέξοδο σε αυτές τις καταστάσεις.