Εβδομάδα (δημόσιας) αποκρυστάλλωσης των ενεργειών του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των πολιτικών κινήσεων σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι αυτή που ξεκινά σήμερα.

Τόσο η σημερινή παρουσία του παραιτηθέντος υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσο και η αυριανή, πρώτη μετά την τραγωδία, συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη στον Alpha κλείνουν έναν κύκλο της στρατηγικής διαχείρισης της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση της επόμενης ημέρας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Το κοινωνικό αίτημα

«Ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά, ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει. Έχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook, προδίδοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο πλέγμα κινήσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ αλλά και των υπόλοιπων θυλάκων καθυστέρησης στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με στοιχεία ο Καραμανλής

Για το Μέγαρο Μαξίμου η σημερινή εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή συνιστά κομβικό ορόσημο στη διαδικασία ανάδειξης των πραγματικών και διαχρονικών, όπως λέγεται, αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη, εξού και, όπως πληροφορείται η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», η επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον παραιτηθέντα υπουργό Υποδομών ήταν έως και χθες πυκνή.

Με στόχο την αποδόμηση του αφηγήματος ΣΥΡΙΖΑ ότι «για την κατάσταση στον ΟΣΕ ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, που ανέλαβε το 2019», ο κ. Καραμανλής αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για την περιβόητη σύμβαση 717 και τη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης, αλλά και σε ποια κατάσταση παρέλαβε τον ΟΣΕ από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν θα κρυφτεί

Πηγές του περιβάλλοντός του επιβεβαιώνουν πως ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις ευθύνες της δικής του θητείας, «τις ανέλαβε, εξάλλου, παραιτούμενος από την πρώτη στιγμή», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα υπογραμμίζουν δύο κρίσιμες πτυχές της τραγωδίας: την ολέθρια απόφαση να «γυρίσει» το σύστημα σε χειροκίνητο παρόντος ενός ακατάλληλου, όπως έχει αποδειχθεί, σταθμάρχη, αλλά και την ολιγωρία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, που, ενώ είναι επιφορτισμένη με το θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, ουδέποτε εξέφρασε, όπως όφειλε, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανησυχίες ή επισημάνσεις επ’ αυτού.

Για τον Κώστα Καραμανλή κάθε συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητά του απορρίπτεται προσώρας ως άκαιρη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», το θέμα θα ξεκαθαρίσει σε δευτερεύοντα χρόνο.

Πάντως, έμπειρα κομματικά στελέχη δεν παραγνωρίζουν την ξεκάθαρη, όπως μεταφέρεται, στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Κώστα Καραμανλή και υπενθυμίζουν ότι ο βουλευτής Σερρών ανέλαβε ακαριαία την πολιτική ευθύνη που του αναλογούσε για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Τρίτη το περίγραμμα των απαιτούμενων αλλαγών στο Δημόσιο

Μία ημέρα μετά τις «απαντήσεις Καραμανλή» στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται μέσω της παρέμβασης - συνέντευξής του στον Alpha να προϊδεάσει, όπως πληροφορείται η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», για τις αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει στο Δημόσιο.

Επιδιώκοντας να μετατρέψει τη συζήτηση για τις απαιτούμενες τομές στο κράτος σε βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση, και δη τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίζει με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί απαράβατο όρο για να δρομολογηθούν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να μιλήσει για ένα αυστηρό και με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που εντέλει θα λειτουργεί υπέρ του εκσυγχρονισμού του Δημοσίου αλλά και των ίδιων των δημόσιων λειτουργών.

Επιπλέον, αναμένεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να προαναγγείλει ένα αυστηρότατο πλαίσιο, που κατ’ ουσία θα «απαγορεύει» τις έως σήμερα αθρόες και χωρίς κριτήρια μετατάξεις εντός του Δημοσίου.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/3