Η επικοινωνιακή πολιτική των χαμηλών τόνων και της θεσμικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα αποτελέσματα που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη στάση που κράτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των Τεμπών. Οπως μάλιστα επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά ένα σημαντικό κομμάτι από τους αναποφάσιστους εμφανίζεται να κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από καμία μέτρηση.

tsipras
Στο πλαίσιο αυτό, στην Κουμουνδούρου υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι στάση πρέπει να κρατήσουν στην ψήφιση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους συγγενείς των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το θέμα αυτό μονοπωλεί το ενδιαφέρον των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και όλα δείχνουν ότι κατ’ εξαίρεση θα υπερψηφίσουν τα μέτρα ενίσχυσης στους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων του τρένου.
Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η υπερψήφιση των συγκεκριμένων μέτρων δεν σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναιρεί την απόφασή του να απέχει από όλες τις ψηφοφορίες της Βουλής. Δηλαδή, θα υπερψηφίσουν μόνο αυτά τα μέτρα και θα συνεχίσουν την αποχή από τις ψηφοφορίες, καθώς -όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου- τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θέμα των υποκλοπών, αφού η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση γι’ αυτό το θέμα μέχρι τώρα.

Κι όσο κι αν η λύση σε αυτό το πρόβλημα φαίνεται απλή, καθώς έχει να κάνει με την τραγωδία που σημάδεψε την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα, το δεύτερο θέμα το οποίο απασχολεί την Κουμουνδούρου δεν μοιάζει τόσο απλό, καθώς έχει πολλές και αντικρουόμενες παραμέτρους.

Τα υπαρκτά θέματα

Η υπόθεση του Παύλου Πολάκη, η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το μέλλον του βουλευτή Χανίων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτά θέματα, τα οποία όμως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλουν να αγγίξουν για την ώρα, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια συζήτηση για τα εσωκομματικά.

Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα που να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να δει υπό άλλη οπτική την υπόθεση Πολάκη. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, πολιτικοί φίλοι του βουλευτή Χανίων να κάνουν παρασκηνιακές κινήσεις, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ολοι πάντως παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ο Παύλος Πολάκης θα πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι αναγνωρίζει τα λάθη του, ενώ παράλληλα να δεσμευτεί ότι δεν θα τα ξανακάνει.

Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι, ενώ υπήρξε αρχικά δυσαρέσκεια σε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη από το κόμμα, οι νέες δημοσκοπήσεις τη συνδέουν ενισχυτικά με το στοιχείο της σοβαρότητας που έχει επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των Τεμπών, λέγοντας στην πραγματικότητα ότι σε αυτή τη στάση συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο βουλευτής Χανίων είναι στον... πάγο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Λάθη και νερό

Στην Κουμουνδούρου έχουν ωστόσο αποφασίσει να αφήσουν τη διαχείριση του θέματος για αργότερα, καθώς δεν επιθυμούν τη συγκεκριμένη στιγμή να μπουν σε κλίμα εσωστρέφειας, με αφορμή το πολιτικό μέλλον του Παύλου Πολάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του είναι άλλωστε καθημερινά απασχολημένοι με το πώς θα κρατήσουν μέσα από θεσμικές διαδικασίες το θέμα των Τεμπών στην επικαιρότητα, καθώς θεωρούν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει πολύ σοβαρά λάθη. Παράλληλα, θα αναδείξουν το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, υπόθεση στην οποία αντιδρά έντονα η κοινωνία μετά και τα όσα συνέβησαν με τον ΟΣΕ. Αλλωστε, σοβαρές διαφωνίες έχουν εκφράσει και πολλοί «γαλάζιοι» δήμαρχοι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιπλέον, θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν το νέο κυβερνητικό αφήγημα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, λέγοντας ότι η Ν.Δ. εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές θέλοντας να φέρει το επιτελικό κράτος, το οποίο θα τα έκανε όλα καλύτερα. «Δεν είναι δυνατόν τώρα και μετά το τραγικό δυστύχημα, το οποίο έδειξε τις τραγικές αρρυθμίες του υπουργείου Μεταφορών, ο πρωθυπουργός να λέει και πάλι ότι θέλει να τα αλλάξει όλα», υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»