Με συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία και το ενεργειακό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει σε διήμερη σύνοδο, όπου οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία. Στο τραπέζι της Συνόδου είναι και η ανταγωνιστικότητα, η ενιαία αγορά και η οικονομία, η ενέργεια, οι εξωτερικές σχέσεις και άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης.

Μάλιστα, για το μείζον αυτό θέμα συζήτησαν προχθές ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας, στο επίκεντρο της συζήτησης, πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομία, βρέθηκε η αναγκαιότητα «ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής Ε.Ε. του περασμένου Φεβρουαρίου, με στόχο μια ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατυπώσει στους εταίρους τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Καμιά από τις χώρες αυτές -πολύ περισσότερο η Ελλάδα- δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους και η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, όπως υπενθυμίζουν αρμόδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική. Και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός προσβλέπει στο να αρχίσει αυτή η συζήτηση, ενόψει και του προγραμματισμένου για την Παρασκευή Eurosummit (Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση και με τους 27 ηγέτες), στο οποίο θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων. Γι' αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση (non paper) στα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε εξάλλου ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος στο 4o Power & Gas Forum, πλέον αλλάζουν οι διάδρομοι στην Ευρώπη και αφορούν περισσότερο τον άξονα βορρά-νότου. «Η στρατηγική μας έχει να κάνει με τα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να στείλουμε την ενέργεια από την Αφρική και την Ελλάδα προς τα βόρεια».