Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άνοιγμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και το συνδέουν με την επόμενη μέρα των εκλογών, που, όπως υποστηρίζουν, η Ν.Δ. δεν θα έχει αυτοδυναμία.

Όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η αναφορά του πρωθυπουργού την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» στον Νίκο Ανδρουλάκη «ότι αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του» έγινε εκ του πονηρού, προκειμένου να ανοίξει τη συζήτηση των συνεργασιών, εκθέτοντας παράλληλα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος που δεν μπορεί να προχωρήσει μία τέτοια συνεργασία.

Επισημαίνουν ακόμη ότι προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται θορυβημένος από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και γι’ αυτό θέλει να ανοίξει από τώρα τη συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πιέσει από τώρα το ΠΑΣΟΚ ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών η Χαριλάου Τρικούπη να αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις με το επιχείρημα ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη. Κι αυτό γιατί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια εκλογική βάση», λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας μάλιστα τα περί αυτοδυναμίας που είπε ο πρωθυπουργός, παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν ότι οι αναφορές του στην πρώτη και δεύτερη κάλπη «δείχνουν τον πανικό του».

«Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει "ποιος" πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και "πώς" θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.

Λένε, δηλαδή, ότι για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο η πρώτη κάλπη να αποδειχθεί μοιραία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη διαφορά στο όριο του στατιστικού λάθους.

Αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ περάσει πρώτος στην κάλπη της απλής αναλογικής, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης άσχετα με το τι δηλώνουν οι αρχηγοί όλων των άλλων κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Και εν πάση περιπτώσει αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Διότι εγώ δεν την υπερασπίζομαι, άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση», τόνισε με έμφαση. «Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν από τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.