Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1 για Ανδρουλάκη: Δείχνει ότι κατά βάθος δεν θέλει συγκυβέρνηση - Δεν μπορεί να τίθεται θέμα ποιος θα είναι πρωθυπουργός
«Όροι όπως ότι θα έχω όλο το προγραμματικό πακέτο και θα επιβάλω και τον πρωθυπουργό δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», επισήμανε ο υπουργός Υγείας
«Ο κ. Ανδρουλάκης λέει στους πολίτες που θα πάνε να τον ψηφίσουν ότι δεν θα ξέρετε τον πρωθυπουργό που θα βγει από τις εκλογές. Δείχνει ότι κατά βάθος δεν θέλει καμία συγκυβέρνηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Δεν μπορεί να τίθεται θέμα ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Όροι όπως ότι θα έχω όλο το προγραμματικό πακέτο και θα επιβάλω και τον πρωθυπουργό δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι ισχυρό ενδεχόμενο οι δεύτερες κάλπες.
Για τις μονάδες covid ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Με την πορεία των εμβολιασμών και μια εμπειρία από τη διαχείριση και τα πρωτόκολλα μπορεί να συνυπάρχει ο κορονοϊός με άλλες παθήσεις. Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα αυτή θα είναι η διαδικασία μέχρι να φθίνει η πανδημία».
Αναφερόμενος στις προσλήψεις, ο υπουργός δήλωσε: «Το σύστημα που επεξεργαζόμαστε ξεκινά με ισχυρή πρόληψη, επέκταση του προσωπικού γιατρού, στη δευτεροβάθμια φροντίδα παραπάνω ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και καλύτεροι μισθοί, εξορθολογισμένος χάρτης υγείας για καλή συσσώρευση δυνάμεων και ισχυρές δομές και καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή».
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κ. Ανδρουλάκης λεει ότι ο κόσμος που θα πάει να τον ψηφίσει στις εκλογές δεν θα ξέρει ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα. Δηλαδή ζητάει από τους πολίτες να τον ψηφίσουνε για να βγει κάποιος πρωθυπουργός που δεν θα τον ξέρουνε, αυτό από μόνο του καταλαβαίνετε τι δυναμίτιδα είναι. Ο κ. Ανδρουλάκης λεει να μην ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που βγαίνει πρωθυπουργός αλλά θα είναι ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο το οποίο σας το κρατώ κρυφό ή θα το βρούμε εκείνη τη στιγμή. Άρα αυτή η θέση του κ. Ανδρουλάκη είναι θέση που δείχνει ότι κατά βάθος δεν θέλει και ο ίδιος καμία συγκυβέρνηση και προσπαθεί μόνο να απαντήσει θεωρητικά σε ερωτήσεις γιατί γνωρίζει ότι αν είναι αρνητικός σε συγκυβέρνηση αυτομάτως θα συρρικνώνονται τα ποσοστά του. Εμείς λέμε ότι αυτός που θα βγει πρώτο κόμμα προφανέστατα έχει την πρωτοβουλία είτε να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν του δώσει ο λαός αυτή τη δυνατότητα, είτε αν χρειαστεί να πάει σε συνεργασίες προφανώς οι συνεργασίες θα είναι προγραμματικές αλλά δεν μπορεί να τίθεται θέμα ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας. Δείτε και στις άλλες χώρες που υπάρχουν διαδικασίες συγκυβερνήσεων μπορεί το τρίτο κόμμα να έχει τέτοια δύναμη που για την συγκυβέρνηση να επιβάλει και προγραμματική σύγκλιση και πρόσωπο πρωθυπουργού; Το μόνο που δεν είπε ο κ. Ανδρουλάκης είναι «να είμαι εγώ ο Πρωθυπουργός» γιατί τον εαυτό του δεν τον απέκλεισε από αυτή την εξίσωση. Δηλαδή θέλει με 10-12% να είναι και πρωθυπουργός; Μήπως αυτό μας ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης;
Ερωτηθείς αν η στάση του ΠΑΣΟΚ ενισχύει την επιχειρηματολογία της ΝΔ για την ανάγκη αυτοδυναμίας
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ακριβώς γιατί εμείς με έναν ξεκάθαρο τρόπο, και το έχει δείξει από τη διακυβέρνησή του ο κ.Μητσοτάκης που παρόλο που είχε πανίσχυρη κοινοβουλευτική ομάδα έκανε διευρύνσεις στελεχών άρα δείχνει ο κ.Μητσοτάκης ότι έχει κουλτούρα συνεργασιών. Εμείς λέμε ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοδυναμία ως φετίχ ότι θέλουμε να είμαστε το μόνο κόμμα, αλλά ότι είναι μονόδρομος διότι όπως έχει αναπτύξει τον προεκλογικό του λόγο το κάθε κόμμα δεν φαίνεται να υπάρχουν αυτές οι συγκλίσεις για να έχουμε μια κυβέρνηση.
Ερωτηθείς αν δεν πετύχει η ΝΔ την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και δεν γίνει συγκυβέρνηση θα προσφύγουν και σε τρίτες εκλογές
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπάρχει η ρήση ότι είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα που λέγονται μεταξύ εκλογών και μετά από εκλογές γιατί μεσολαβούν οι εκλογές. Όπως καταλαβαίνετε το κάθε κόμμα προεκλογικά αναπτύσσει τον προγραμματικό του λόγο και προφανέστατα έρχονται οι εκλογές και σε αυτό το οποίο θα μας πουν οι πολίτες θα προσαρμοστούν τα κόμματα. Εμείς θεωρούμε ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν τέτοιες συνθήκες που να πάμε σε μια διαδικασία κυβέρνησης να κυβερνηθεί ο τόπος οπότε θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Στις δεύτερες εκλογές που υπάρχει και η ενισχυμένη αναλογική προφανέστατα εκεί θα επιλέξει και ο πολίτης, θέλει αυτοδύναμη τη ΝΔ ή θέλει η ΝΔ να κάνει εκπτώσεις στο έργο που έχει κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια και να πάει σε συγκυβέρνηση. Άρα πρώτα θα δούμε τα αποτελέσματα και μετά θα δούμε τις δυνατότητες αλλά όροι του στυλ «θα έχω κι όλο το προγραμματικό πακέτο όπως θέλω και θα επιλέξω και τον πρωθυπουργό» δεν πιστεύω ότι μπορεί να τους βάζει σε συζήτηση οποιοδήποτε κόμμα.
ΔΗΜ: Άρα τις τρίτες κάλπες τις αποκλείετε
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να προφητεύσω αυτή τη στιγμή ούτε καν αν θα πάμε σε δεύτερες κάλπες για να πω σε τρίτες. Βάσει των μετρήσεων πιθανολογούμε ότι είναι ισχυρό ενδεχόμενο η δεύτερη κάλπη, πιστεύω ότι η ΝΔ μέσα σε αυτό το διάστημα που έχει θα μπορέσει αυτό τον κόσμο που έχει βρεθεί στη ζώνη των αναποφάσιστων ή στην αντισυστημική ψήφο ενώ πιο πριν έλεγε ότι θα ψηφίσει ΝΔ πιστεύουμε ότι θα τον πείσουμε ότι πρέπει να κριθούμε για το σύνολο του έργου και για την προσπάθεια που έχει κάνει ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τελικά στην αυτοδυναμία. Αν όμως δεν την έχουμε την αυτοδυναμία προφανώς τότε θα έχεις ένα άλλο πολιτικό σκηνικό που θα πρέπει να προσαρμοστείς.
Ερωτηθείς τι πιστεύει για την υποψηφιότητα Καραμανλή
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από υπουργός της κυβέρνησης εκεί αναδεικνύεται η πολιτική ευθύνη του υπουργού. Παραιτήθηκε αμέσως τις πρώτες ώρες κι ακόμα και προχθές που ήταν στη Βουλή δεν είδαμε κάποια δήλωση του στυλ «όσο και να ψάχνω δεν βρίσκω λάθη». Αναφέρθηκε σε όλο το κομμάτι που μας αναλογεί, πιστεύω ότι είναι αποσυνδεδεμένο από το θέμα του βουλευτή οπότε είναι δικό του θέμα αν ο ίδιος θέλει ή όχι να κατέβει. Το μέρος της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί το ανέλαβε παραιτούμενος ως υπουργός, αρκεί αυτό ως προς το κομμάτι της πολιτικής ευθύνης από εκεί και πέρα τι ο ίδιος επιθυμεί ή δεν επιθυμεί είναι δικό του θέμα αλλά για μένα δεν τίθεται άλλο θέμα από τη στιγμή που έχει παραιτηθεί ως υπουργός.
Αναφορικά με τις αλλαγές σε ότι αφορά τις ΜΕΘ covid
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κορονοϊός υπάρχει όπως υπάρχουν και όλες οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εμείς θεωρούμε πια ότι και με το επίπεδο των εμβολιασμών και με την πορεία πια των μεταλλάξεων αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει εμπειρία για τη διαχείριση των πρωτοκόλλων όπως μπορούν να συνυπάρχουν άλλες νόσοι μεταξύ τους σε διάφορους χώρους μπορεί με τον ίδιο τρόπο και τηρώντας πρωτόκολλα στους ίδιους χώρους να μπορεί να συνυπάρχει ο κορονοϊός με άλλες παθήσεις. Ήδη στις απλές κλίνες είχαμε βγάλει μια οδηγία ότι αν κάποιος νοσηλευότανε για μια άλλη πάθηση πχ έμφραγμα και παράλληλα πάθαινε κορονοϊό επιλεγόταν και μπορούσε να κρίνει το νοσοκομείο να τον κρατάει στη μονάδα εμφραγμάτων και να μειώνει τη διασπορά που υπάρχει. Κατά τον ίδιο τρόπο επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε μια δυσλειτουργία να έχουμε ένα παράλληλο σύστημα με δύο λίστες ΜΕΘ και πολλές φορές παρόλο που υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ αλλά να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κόσμο γιατί μέσα στην κλινική ΜΕΘ μπορεί αν είχαμε πέντε κρεβάτι κενά και να ήταν γεμάτη δίπλα και να τύχαινε περιστατικό δίπλα και να μην μπορούμε να το βάλουμε επιλέξαμε ότι πλέον υπάρχει πλήρης επάρκεια, οι επιστήμονες μας το είπαν, ότι μπορούν περιστατικά covid να βρίσκονται σε ΜΕΘ με άλλες παθήσεις και να τηρείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο για να μην υπάρξει μετάδοση. Εμείς θέλουμε πια τον covid σιγά-σιγά να τον αντιμετωπίζουμε με μια κανονικότητα, ότι δηλαδή έχουμε άλλη μια νόσο που δεν είχαμε ως τώρα, είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική και υπό όρους θανατηφόρα αλλά σιγά-σιγά πια μπαίνει σε διαχείριση κανονικής ασθένειας και όχι σαν κάτι διαφορετικό. Με αυτό το σκεπτικό έχουμε άρει όλα τα μέτρα. Όλα αυτά θα ισχύουν από 1η Απριλίου. Κάποιος με το που θα ισχύσει η υπουργική απόφαση δεν θα έχει την πενθήμερη καραντίνα που είχε αλλά θα υπάρχει σύσταση της απομόνωσης επειδή θα έχει covid. Βλέπουμε ότι παρόλο που έχουν ελευθερωθεί τα πάντα οι διασωληνωμένοι μειώνονται συνεχώς, πέρασε και ο σκληρός χειμώνας που θέλαμε να είχαμε μια παραπάνω επιτήρηση πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα αυτή θα είναι η διαδικασία μέχρι να φθίνει τελείως η πανδημία.
Ερωτηθείς σε ποια λογική που θα κινηθούν για τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Το σύστημα που επεξεργαζόμαστε ξεκινάει πρώτα από όλα με ισχυρή πρόληψη που έχουμε βάλει πολλούς πόρους και ήδη τρέχουν άλλα δύο προγράμματα. Σήμερα υπογράφουμε και με τη Unicef για την παιδική παχυσαρκία. Στοχοθέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας άρα επέκταση του προσωπικού γιατρού. Όλο αυτό το σύστημα είναι δωρεάν και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε όχι απλά να θεραπεύουμε ασθενείς αλλά να κρατάμε τους πολίτες υγιείς. Στη Δευτεροβάθμια έχουμε τρεις βασικές στοχεύσεις, πρώτη στόχευση παραπάνω ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό άρα καλύτεροι μισθοί πέρα από αυτούς που έχουμε δώσει και προσλήψεις και μια ευελιξία. Γιατί οι προσλήψεις δεν είναι πρόβλημα, πρόβλημα είναι ότι βγαίνουν άγονες πολλές προσλήψεις γιατί δεν είναι ελκυστικό το ΕΣΥ άρα και μια ευελιξία που έχουμε ψηφίσει ώστε να μπορούν να μπαίνουν και ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και να βγαίνουν γιατροί του ΕΣΥ έξω. Δεύτερον εξορθολογισμένος χάρτης υγείας, που δεν σημαίνει κανένα κλείσιμο απολύτως αλλά πρέπει κάθε δομή να έχει το χαρακτήρα που πρέπει ώστε να έχουμε καλή συσσώρευση δυνάμεων και ισχυρές κλινικές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι δομές να υπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες άρα έναν χάρτη που θα εξυπηρετεί τον ασθενή και τρίτον, καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή που ήδη έχουμε το 1,5 δις από το ταμείο ανάκαμψης. Σας έβαλα τους βασικούς πυλώνες Πρόληψη–Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια υπάρχουν πολλές άλλες παράμετροι που θα παρουσιαστούν.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Κακά τα ψέματα το ΕΣΥ πια δεν είναι ελκυστικό, το ανθρώπινο δυναμικό απουσιάζει συνολικά από την Ευρώπη άρα δεν μπορεί να έχουμε χιλιάδες ιδιώτες γιατρούς και να μη τους δίνουμε τη δυνατότητα με κάποιο τρόπο να συμβληθούν και αυτοί με το ΕΣΥ. Περισσότερους γιατρούς θα έχει ο πολίτης άρα όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο θα παρουσιαστεί έχει μια βασική σημασία ότι έχουμε τη χρηματοδότηση συνολικά, είναι απολύτως κοστολογημένο, έχουμε κάνει την έναρξη δεν μιλάμε θεωρητικά. Και η Πρωτοβάθμια με τον προσωπικό γιατρό και η Πρόληψη λειτουργούν όχι ενδεχομένως όσο θα θέλαμε αλλά λειτουργούν. Το σύστημα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή του υπό την έννοια ότι βγαίνει μετά από μια πανδημία, έχει δώσει ένα πόλεμο και βλέπετε πως είναι οι συνεργασίες. Η μείωση των ράντζων ή η εξάλειψη σε κάποια νοσοκομεία έρχεται επειδή συνεργαζόμαστε και με ιδιωτικές κλινικές. Μια εμμονή της Αριστεράς ότι δεν θέλουμε στα ΣΔΙΤ όταν συνεργάζεσαι σε μια ιδιωτική κλινική κι ο ασθενής τελικά δεν πάει σε ράντζο και πάει σε κρεβάτι και δεν πληρώνει δεν είναι προς όφελος τελικά του ασθενή;
«Δεν μπορεί να τίθεται θέμα ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Όροι όπως ότι θα έχω όλο το προγραμματικό πακέτο και θα επιβάλω και τον πρωθυπουργό δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι ισχυρό ενδεχόμενο οι δεύτερες κάλπες.
Για τις μονάδες covid ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Με την πορεία των εμβολιασμών και μια εμπειρία από τη διαχείριση και τα πρωτόκολλα μπορεί να συνυπάρχει ο κορονοϊός με άλλες παθήσεις. Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα αυτή θα είναι η διαδικασία μέχρι να φθίνει η πανδημία».
Αναφερόμενος στις προσλήψεις, ο υπουργός δήλωσε: «Το σύστημα που επεξεργαζόμαστε ξεκινά με ισχυρή πρόληψη, επέκταση του προσωπικού γιατρού, στη δευτεροβάθμια φροντίδα παραπάνω ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και καλύτεροι μισθοί, εξορθολογισμένος χάρτης υγείας για καλή συσσώρευση δυνάμεων και ισχυρές δομές και καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1
Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του κ. ΑνδρουλάκηΘ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κ. Ανδρουλάκης λεει ότι ο κόσμος που θα πάει να τον ψηφίσει στις εκλογές δεν θα ξέρει ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα. Δηλαδή ζητάει από τους πολίτες να τον ψηφίσουνε για να βγει κάποιος πρωθυπουργός που δεν θα τον ξέρουνε, αυτό από μόνο του καταλαβαίνετε τι δυναμίτιδα είναι. Ο κ. Ανδρουλάκης λεει να μην ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που βγαίνει πρωθυπουργός αλλά θα είναι ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο το οποίο σας το κρατώ κρυφό ή θα το βρούμε εκείνη τη στιγμή. Άρα αυτή η θέση του κ. Ανδρουλάκη είναι θέση που δείχνει ότι κατά βάθος δεν θέλει και ο ίδιος καμία συγκυβέρνηση και προσπαθεί μόνο να απαντήσει θεωρητικά σε ερωτήσεις γιατί γνωρίζει ότι αν είναι αρνητικός σε συγκυβέρνηση αυτομάτως θα συρρικνώνονται τα ποσοστά του. Εμείς λέμε ότι αυτός που θα βγει πρώτο κόμμα προφανέστατα έχει την πρωτοβουλία είτε να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν του δώσει ο λαός αυτή τη δυνατότητα, είτε αν χρειαστεί να πάει σε συνεργασίες προφανώς οι συνεργασίες θα είναι προγραμματικές αλλά δεν μπορεί να τίθεται θέμα ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας. Δείτε και στις άλλες χώρες που υπάρχουν διαδικασίες συγκυβερνήσεων μπορεί το τρίτο κόμμα να έχει τέτοια δύναμη που για την συγκυβέρνηση να επιβάλει και προγραμματική σύγκλιση και πρόσωπο πρωθυπουργού; Το μόνο που δεν είπε ο κ. Ανδρουλάκης είναι «να είμαι εγώ ο Πρωθυπουργός» γιατί τον εαυτό του δεν τον απέκλεισε από αυτή την εξίσωση. Δηλαδή θέλει με 10-12% να είναι και πρωθυπουργός; Μήπως αυτό μας ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης;
Ερωτηθείς αν η στάση του ΠΑΣΟΚ ενισχύει την επιχειρηματολογία της ΝΔ για την ανάγκη αυτοδυναμίας
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ακριβώς γιατί εμείς με έναν ξεκάθαρο τρόπο, και το έχει δείξει από τη διακυβέρνησή του ο κ.Μητσοτάκης που παρόλο που είχε πανίσχυρη κοινοβουλευτική ομάδα έκανε διευρύνσεις στελεχών άρα δείχνει ο κ.Μητσοτάκης ότι έχει κουλτούρα συνεργασιών. Εμείς λέμε ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοδυναμία ως φετίχ ότι θέλουμε να είμαστε το μόνο κόμμα, αλλά ότι είναι μονόδρομος διότι όπως έχει αναπτύξει τον προεκλογικό του λόγο το κάθε κόμμα δεν φαίνεται να υπάρχουν αυτές οι συγκλίσεις για να έχουμε μια κυβέρνηση.
Ερωτηθείς αν δεν πετύχει η ΝΔ την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και δεν γίνει συγκυβέρνηση θα προσφύγουν και σε τρίτες εκλογές
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπάρχει η ρήση ότι είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα που λέγονται μεταξύ εκλογών και μετά από εκλογές γιατί μεσολαβούν οι εκλογές. Όπως καταλαβαίνετε το κάθε κόμμα προεκλογικά αναπτύσσει τον προγραμματικό του λόγο και προφανέστατα έρχονται οι εκλογές και σε αυτό το οποίο θα μας πουν οι πολίτες θα προσαρμοστούν τα κόμματα. Εμείς θεωρούμε ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν τέτοιες συνθήκες που να πάμε σε μια διαδικασία κυβέρνησης να κυβερνηθεί ο τόπος οπότε θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Στις δεύτερες εκλογές που υπάρχει και η ενισχυμένη αναλογική προφανέστατα εκεί θα επιλέξει και ο πολίτης, θέλει αυτοδύναμη τη ΝΔ ή θέλει η ΝΔ να κάνει εκπτώσεις στο έργο που έχει κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια και να πάει σε συγκυβέρνηση. Άρα πρώτα θα δούμε τα αποτελέσματα και μετά θα δούμε τις δυνατότητες αλλά όροι του στυλ «θα έχω κι όλο το προγραμματικό πακέτο όπως θέλω και θα επιλέξω και τον πρωθυπουργό» δεν πιστεύω ότι μπορεί να τους βάζει σε συζήτηση οποιοδήποτε κόμμα.
ΔΗΜ: Άρα τις τρίτες κάλπες τις αποκλείετε
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να προφητεύσω αυτή τη στιγμή ούτε καν αν θα πάμε σε δεύτερες κάλπες για να πω σε τρίτες. Βάσει των μετρήσεων πιθανολογούμε ότι είναι ισχυρό ενδεχόμενο η δεύτερη κάλπη, πιστεύω ότι η ΝΔ μέσα σε αυτό το διάστημα που έχει θα μπορέσει αυτό τον κόσμο που έχει βρεθεί στη ζώνη των αναποφάσιστων ή στην αντισυστημική ψήφο ενώ πιο πριν έλεγε ότι θα ψηφίσει ΝΔ πιστεύουμε ότι θα τον πείσουμε ότι πρέπει να κριθούμε για το σύνολο του έργου και για την προσπάθεια που έχει κάνει ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τελικά στην αυτοδυναμία. Αν όμως δεν την έχουμε την αυτοδυναμία προφανώς τότε θα έχεις ένα άλλο πολιτικό σκηνικό που θα πρέπει να προσαρμοστείς.
Ερωτηθείς τι πιστεύει για την υποψηφιότητα Καραμανλή
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από υπουργός της κυβέρνησης εκεί αναδεικνύεται η πολιτική ευθύνη του υπουργού. Παραιτήθηκε αμέσως τις πρώτες ώρες κι ακόμα και προχθές που ήταν στη Βουλή δεν είδαμε κάποια δήλωση του στυλ «όσο και να ψάχνω δεν βρίσκω λάθη». Αναφέρθηκε σε όλο το κομμάτι που μας αναλογεί, πιστεύω ότι είναι αποσυνδεδεμένο από το θέμα του βουλευτή οπότε είναι δικό του θέμα αν ο ίδιος θέλει ή όχι να κατέβει. Το μέρος της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί το ανέλαβε παραιτούμενος ως υπουργός, αρκεί αυτό ως προς το κομμάτι της πολιτικής ευθύνης από εκεί και πέρα τι ο ίδιος επιθυμεί ή δεν επιθυμεί είναι δικό του θέμα αλλά για μένα δεν τίθεται άλλο θέμα από τη στιγμή που έχει παραιτηθεί ως υπουργός.
Αναφορικά με τις αλλαγές σε ότι αφορά τις ΜΕΘ covid
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κορονοϊός υπάρχει όπως υπάρχουν και όλες οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εμείς θεωρούμε πια ότι και με το επίπεδο των εμβολιασμών και με την πορεία πια των μεταλλάξεων αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει εμπειρία για τη διαχείριση των πρωτοκόλλων όπως μπορούν να συνυπάρχουν άλλες νόσοι μεταξύ τους σε διάφορους χώρους μπορεί με τον ίδιο τρόπο και τηρώντας πρωτόκολλα στους ίδιους χώρους να μπορεί να συνυπάρχει ο κορονοϊός με άλλες παθήσεις. Ήδη στις απλές κλίνες είχαμε βγάλει μια οδηγία ότι αν κάποιος νοσηλευότανε για μια άλλη πάθηση πχ έμφραγμα και παράλληλα πάθαινε κορονοϊό επιλεγόταν και μπορούσε να κρίνει το νοσοκομείο να τον κρατάει στη μονάδα εμφραγμάτων και να μειώνει τη διασπορά που υπάρχει. Κατά τον ίδιο τρόπο επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε μια δυσλειτουργία να έχουμε ένα παράλληλο σύστημα με δύο λίστες ΜΕΘ και πολλές φορές παρόλο που υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ αλλά να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κόσμο γιατί μέσα στην κλινική ΜΕΘ μπορεί αν είχαμε πέντε κρεβάτι κενά και να ήταν γεμάτη δίπλα και να τύχαινε περιστατικό δίπλα και να μην μπορούμε να το βάλουμε επιλέξαμε ότι πλέον υπάρχει πλήρης επάρκεια, οι επιστήμονες μας το είπαν, ότι μπορούν περιστατικά covid να βρίσκονται σε ΜΕΘ με άλλες παθήσεις και να τηρείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο για να μην υπάρξει μετάδοση. Εμείς θέλουμε πια τον covid σιγά-σιγά να τον αντιμετωπίζουμε με μια κανονικότητα, ότι δηλαδή έχουμε άλλη μια νόσο που δεν είχαμε ως τώρα, είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική και υπό όρους θανατηφόρα αλλά σιγά-σιγά πια μπαίνει σε διαχείριση κανονικής ασθένειας και όχι σαν κάτι διαφορετικό. Με αυτό το σκεπτικό έχουμε άρει όλα τα μέτρα. Όλα αυτά θα ισχύουν από 1η Απριλίου. Κάποιος με το που θα ισχύσει η υπουργική απόφαση δεν θα έχει την πενθήμερη καραντίνα που είχε αλλά θα υπάρχει σύσταση της απομόνωσης επειδή θα έχει covid. Βλέπουμε ότι παρόλο που έχουν ελευθερωθεί τα πάντα οι διασωληνωμένοι μειώνονται συνεχώς, πέρασε και ο σκληρός χειμώνας που θέλαμε να είχαμε μια παραπάνω επιτήρηση πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα αυτή θα είναι η διαδικασία μέχρι να φθίνει τελείως η πανδημία.
Ερωτηθείς σε ποια λογική που θα κινηθούν για τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Το σύστημα που επεξεργαζόμαστε ξεκινάει πρώτα από όλα με ισχυρή πρόληψη που έχουμε βάλει πολλούς πόρους και ήδη τρέχουν άλλα δύο προγράμματα. Σήμερα υπογράφουμε και με τη Unicef για την παιδική παχυσαρκία. Στοχοθέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας άρα επέκταση του προσωπικού γιατρού. Όλο αυτό το σύστημα είναι δωρεάν και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε όχι απλά να θεραπεύουμε ασθενείς αλλά να κρατάμε τους πολίτες υγιείς. Στη Δευτεροβάθμια έχουμε τρεις βασικές στοχεύσεις, πρώτη στόχευση παραπάνω ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό άρα καλύτεροι μισθοί πέρα από αυτούς που έχουμε δώσει και προσλήψεις και μια ευελιξία. Γιατί οι προσλήψεις δεν είναι πρόβλημα, πρόβλημα είναι ότι βγαίνουν άγονες πολλές προσλήψεις γιατί δεν είναι ελκυστικό το ΕΣΥ άρα και μια ευελιξία που έχουμε ψηφίσει ώστε να μπορούν να μπαίνουν και ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και να βγαίνουν γιατροί του ΕΣΥ έξω. Δεύτερον εξορθολογισμένος χάρτης υγείας, που δεν σημαίνει κανένα κλείσιμο απολύτως αλλά πρέπει κάθε δομή να έχει το χαρακτήρα που πρέπει ώστε να έχουμε καλή συσσώρευση δυνάμεων και ισχυρές κλινικές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι δομές να υπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες άρα έναν χάρτη που θα εξυπηρετεί τον ασθενή και τρίτον, καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή που ήδη έχουμε το 1,5 δις από το ταμείο ανάκαμψης. Σας έβαλα τους βασικούς πυλώνες Πρόληψη–Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια υπάρχουν πολλές άλλες παράμετροι που θα παρουσιαστούν.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Κακά τα ψέματα το ΕΣΥ πια δεν είναι ελκυστικό, το ανθρώπινο δυναμικό απουσιάζει συνολικά από την Ευρώπη άρα δεν μπορεί να έχουμε χιλιάδες ιδιώτες γιατρούς και να μη τους δίνουμε τη δυνατότητα με κάποιο τρόπο να συμβληθούν και αυτοί με το ΕΣΥ. Περισσότερους γιατρούς θα έχει ο πολίτης άρα όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο θα παρουσιαστεί έχει μια βασική σημασία ότι έχουμε τη χρηματοδότηση συνολικά, είναι απολύτως κοστολογημένο, έχουμε κάνει την έναρξη δεν μιλάμε θεωρητικά. Και η Πρωτοβάθμια με τον προσωπικό γιατρό και η Πρόληψη λειτουργούν όχι ενδεχομένως όσο θα θέλαμε αλλά λειτουργούν. Το σύστημα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή του υπό την έννοια ότι βγαίνει μετά από μια πανδημία, έχει δώσει ένα πόλεμο και βλέπετε πως είναι οι συνεργασίες. Η μείωση των ράντζων ή η εξάλειψη σε κάποια νοσοκομεία έρχεται επειδή συνεργαζόμαστε και με ιδιωτικές κλινικές. Μια εμμονή της Αριστεράς ότι δεν θέλουμε στα ΣΔΙΤ όταν συνεργάζεσαι σε μια ιδιωτική κλινική κι ο ασθενής τελικά δεν πάει σε ράντζο και πάει σε κρεβάτι και δεν πληρώνει δεν είναι προς όφελος τελικά του ασθενή;