«Το Κιλελέρ είναι διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του αγροτικού κόσμου για βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιφέρεια. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, εν μέσω εξωγενών παγκόσμιων κρίσεων, όπως η υγειονομική με την πανδημία και η ενεργειακή με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων με πρωτόγνωρες καταστροφές, όπως αυτές του “Ιανού”, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε πραγματικά αρωγός στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Αξιοποιώντας κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο, πέραν του ΕΛΓΑ, στήριξε έμπρακτα το αγροτικό εισόδημα. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στη νέα τετραετία εφόσον ο ελληνικός λαός μας ανανεώσει την εντολή διακυβέρνησης».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από το Μνημείο του Κιλελέρ, όπου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά, τιμήθηκε η 113η επέτειος του αγροτικού ξεσηκωμού.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «τα γεγονότα της εξέγερσης των κολίγων για την αναδιανομή της γης το 1910 σημάδεψαν τον τόπο μας, την ομώνυμη περιοχή του Κιλελέρ και τη Θεσσαλία και αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο για την πρωτογενή παραγωγή. Οι κολίγοι διεκδίκησαν την αναδιανομή της γης, το δικαίωμα να μπορούν να κατέχουν τη γη, την οποία με τα χέρια τους καλλιεργούσαν υπό σχεδόν απάνθρωπες συνθήκες, για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους. Ουσιαστικά διεκδίκησαν και, εντέλει, πέτυχαν το δικαίωμα να ορίζουν τη μοίρα τους.

Το μήνυμα των αγώνων τους παραμένει επίκαιρο. Οι χαλεποί καιροί που διανύουμε προκαλούν ουκ ολίγα προβλήματα και η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να παραμείνει βασικός κρίκος για την ανάπτυξη του τόπου. Οι κρίσεις των προηγούμενων ετών και η κλιματική αλλαγή μας ανέδειξαν τον σοβαρό κίνδυνο της επισιτιστικής απειλής.

thumbnail_________7
thumbnail_________5
thumbnail_________4
thumbnail_________2

Συνεπώς, το σύγχρονο μήνυμα του ξεσηκωμού του Κιλελέρ είναι να εργαστούμε ώστε η γεωργία και η κτηνοτροφία να παραμείνουν ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή μας, αλλά και για τη χώρα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι πρωτίστως η αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας. Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να είμαστε ανταγωνιστικοί και ευέλικτοι, να παράγουμε ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα με καινοτόμους τρόπους, που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα αξιοποιούν τα οφέλη του συνεταιρίζεσθαι. Έχουμε το κλίμα, έχουμε τη γη, έχουμε τους ανθρώπους για να το πετύχουμε.

Οι πρόγονοί μας διεκδίκησαν και πέτυχαν τη συλλογική και ατομική τους πρόοδο μέσω της αγροτικής μεταρρύθμισης. Για να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους οφείλουμε να θωρακίσουμε την αγροτική παραγωγή και να ατενίσουμε το μέλλον βασιζόμενοι σε αξιόπιστες πολιτικές, που αντιμετωπίζουν με συνέπεια και ευθύνη τις προκλήσεις των καιρών».