Ένα εξαιρετικώς επείγον έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) αποκαλύπτει με ποιο τρόπο η τότε κυβέρνηση μπλόκαρε στο ΣτΕ τα Δώρα και τα επιδόματα σε εργαζομένους του Δημοσίου και όλους τους συνταξιούχους. Επικαλέστηκε για τη μη χορήγησή τους, στο έγγραφό της με αριθμό Πρωτοκόλλου 2/1927/ΔΕΠ και ημερομηνία 25/1/2019, «την αποφυγή της πλήρους και ασύντακτης χρεοκοπίας!».

Η όλη εξέλιξη έχει ως εξής: τη σχολιάζει με νομικούς όρους ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος χειρίστηκε ενώπιον του ΣτΕ τις περισσότερες υποθέσεις για τις περικοπές των συνταξιούχων.

Ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος, μάλιστα, αναφέρει στο 20ό βιβλίο του, που εκδόθηκε αυτές τις μέρες, πλείστες περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους και εργαζομένους και από τα 3 μνημόνια! Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν τότε ότι «ήταν τόση η πρεμούρα να μην επιστραφούν τα Δώρα και τα επιδόματα σε εργαζομένους και συνταξιούχους που το υπ. Οικονομικών έστειλε το έγγραφο αυθημερόν με αγγελιοφόρο!

Το έγγραφο στην πρώτη σελίδα στο πάνω μέρος αναφέρει ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ - ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΜΕ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ. Και εκ των πραγμάτων εστάλη την ημέρα συζήτησης στο ΣτΕ, ώστε να... ενταφιασθεί ολοκληρωτικά η επιστροφή των Δώρων και των επιδομάτων. Η ολομέλεια του ΣτΕ συζητούσε εκείνη τη μέρα στη Μείζονα Ολομέλεια 25/1/2019 «την επιστροφή των Δώρων!» σε εργαζομένους του Δημοσίου και στους συνταξιούχους.

Συζητούσε τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που δικαίωναν συνταξιούχους, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στη Μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ. Εκείνη λοιπόν τη μέρα εστάλη το πολυσέλιδο έγγραφο με επιχειρήματα και πίνακες με τις αντίστοιχες επισημάνσεις.

Η ουσία της επιστολής

Στις 25 Ιανουαρίου 2019 φεύγει με αγγελιοφόρο κατεπείγον έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τη Μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ. Το έγγραφο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 2/1817//ΔΕΠ, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ και αφορά αγωγές συνταξιούχων που ζητούσαν πίσω τα Δώρα τους...
Το έγγραφο αυτό, αφού καταγράφει αυτολεξεί τις μνημονικές ανάγκες της εποχής και την ανάγκη πειθαρχίας στα μνημονικά θέσφατα, στο πλέον κρίσιμο σημείο τονίζει... προς το ΣτΕ.

«Η δημοσιονομική επιβάρυνση από ενδεχόμενη επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας θα οδηγήσει σε απώλεια του δημοσιονομικού στόχου της χώρας με ιδιαίτερα αρνητικές -άμεσες και έμμεσες- συνέπειες στην αξιοπιστία των ελληνικών δημοσίων οικονομικών, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη μακροοικονομική ισορροπία της ελληνικής Οικονομίας!».

Μάλιστα, στην τελευταία σελίδα του εγγράφου τονίζεται: «Όλες οι παρεμβάσεις εξορθολογισμού των μισθών και των συντάξεων δημοσιονομικά απέδωσαν θετικά ως προς την επίτευξη του στρατηγικού στόχου που ήταν και παραμένει η αποφυγή της πλήρους και ασύντακτης χρεοκοπίας»!

Νωρίτερα το έγγραφο τόνιζε επίσης με έμφαση... «Στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 472/2013, η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος Γενικής Κυβέρνησης ύψους 3,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ για τα έτη 2019-2022. Σύμφωνα, δε με τα βασικά μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,60% ως ποσοστό του ΑΕΠ, οριακά πάνω από τον στόχο της Ενισχυμένης Εποπτείας».

Οι επιπτώσεις

Τι σήμαιναν όλα αυτά; Ειδικοί επί του Ασφαλιστικού τονίζουν τις ασφαλιστικές και νομικές επιπτώσεις τής τότε παρέμβασης: 1. Μηδενίστηκε κάθε ελπίδα επιστροφής των Δώρων και των επιδομάτων... 2. Το θέμα συζητήθηκε στη Μείζονα Ολομέλεια που έχει την τελική βαρύτητα της απόφασης. 3. Η τότε κυβέρνηση υπάκουσε πλήρως στις εντολές των δανειστών, ενώ μήνες πριν, στο Ζάππειο, γιόρταζε το τέλος των μνημονίων. 4. Αν επιστρέφονταν τα Δώρα και τα επιδόματα, οι απώλειες για τον προϋπολογισμό θα ήταν σύμφωνα με το έγγραφο 3,9 δις. ευρώ και ετήσιο κόστος 700 δις. ευρώ.
Κατά τα λοιπά στήριζαν τους συνταξιούχους…
tsipras_ekpopse_dora_eggrafo_1
tsipras_ekpopse_dora_eggrafo_2

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής