Είναι μία από τις πλέον αρνητικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης το γεγονός ότι στην Ελλάδα, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός των ορίων του κανονικού βάρους, με το 37,6 % να είναι υπέρβαροι και το 32,1% να είναι παχύσαρκοι, ενώ 3 από τις 4 οικογένειες έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα...

Με τα ως άνω δεδομένα, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) σχεδίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, επιδιώκοντας αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση, ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως, να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους, προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση, να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία, δηλαδή διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία, σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο, έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης εντείνουμε τις δράσεις για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η παρακολούθηση τους βάρους, η άθληση και η καλή διατροφή είναι σύμμαχοι για τη βελτίωση των δεικτών δημόσιας Υγειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω του προσωπικού γιατρού θα υλοποιηθεί πρόγραμμα πρόσβασης σε διατροφολόγους και όπου απαιτείται σε φαρμακευτική αγωγή. Η πρόληψη σώζει και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς».