«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική σαν μπακάλικο που αποφασίζει μόνος του ή με τον στενό πυρήνα του και πηγαίνει και ψωνίζει από άλλα κόμματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό αλαζονική συμπεριφορά ενώ τόνισε πως η χώρα επιβάλλεται να βρει λύση από τις πρώτες εκλογές.

Παράλληλα ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα σχηματίσει μια προοδευτική
κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει 35% από την πρώτη Κυριακή.

Ακόμη εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι δεν έχουν ξεπεραστεί οι διαφορές που οδήγησαν στο να χωρίσουν οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Επιπλέον δήλωσε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθέτησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκεί που ανήκει, δηλαδή στον προοδευτικό χώρο.

Τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πάρει πίσω το ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, καθώς αν εμμείνει στη θέση αυτή, στις δεύτερες εκλογές θα χάσει ποσοστά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς πως επανήλθε ο όρος της αποστασίας στην πολιτική σκηνή

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική σαν μπακάλικο, θέλει ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός, να αποφασίζει μόνος του ή με τον στενό πυρήνα της οικογένειά του, παλιότερα με τον ανιψιό του τώρα με κάποιον άλλο, και μετά πηγαίνει και «ψωνίζει» από το ΛΑΟΣ, σε αρκετό βαθμό από το λεγόμενο δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ και φτιάχνει έτσι ένα «οπωροπαντοπωλείο» με αποκλειστική συγκολλητική ουσία να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, να έχει υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς να κάνουν απευθείας αναθέσεις κλπ.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Ο κ.Μητσοτάκης επανέφερε τη συζήτηση περί αποστασίας και όλο αυτό έχει συμβεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια αλαζονική πολιτική συμπεριφορά που δεν συναντιέται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Έφερε σαν παράδειγμα τη Βουλγαρία, εμείς δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι σαν τη Βουλγαρία θέλουμε να είναι σαν τη Γερμανία, θέλουμε να είναι σαν την Ισπανία.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εμείς λέμε πολιτικός μας αντίπαλος ο κ.Μητσοτάκης, πολιτικοί μας ανταγωνιστές τα άλλα προοδευτικά κόμματα.

ΔΗΜ: Ο κ. Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός σε αυτή την κυβέρνηση γιατί ο κ. Ανδρουλάκης λεει ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσιπρας

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Το θέμα δεν είναι ούτε τι λεει ο κ.Ανδρουλάκης ούτε τι λεει ο κ.Μητσοτάκης ούτε τι λεει ο κ.Τσίπρας, το θέμα είναι τι αποφασίζει ο ελληνικός λαός και την τελευταία φορά που συζήτησαν σε κλειστά δωμάτια για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός και δεν το υπέδειξε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός είχαμε πολύ οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα. Λέω λοιπόν στον κ. Ανδρουλάκη, SPD ο κ.Σόλτς κέρδισε τις εκλογές έγινε καγκελάριος. Στην Ισπανία, κ. Σάντσεθ σοσιαλιστικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές, πρωθυπουργός. Δηλαδή θα κερδίσουμε εμείς τις εκλογές και θα συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ και θα ξυπνάει το πρωί ο Τσίπρας θα πηγαίνει στη Κουμουνδούρου, θα ξυπνάει ο Ανδρουλάκης θα πηγαίνει στην Χαρ. Τρικούπη και στο Μαξίμου ποιος θα πηγαίνει; Εμείς τώρα ζητάμε το λόγο από τον κ. Μητσοτάκη και του λέμε «τι είπατε το ’19 ότι θα κάνετε Α, Β, Γ. Τι έγινε το ’23, δεν έγινε το Α,Β, Γ άρα πρέπει να φύγεις να έρθουμε εμείς» κλπ αλλά το ζητάμε από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος κέρδισε τις εκλογές δηλαδή πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική λογοδοσία.

Ερωτηθείς στην περίπτωση που αρνηθεί ο κ.Ανδρουλάκης τον κ.Τσίπρα για πρωθυπουργό θα πάνε σε δεύτερες εκλογές

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Νομίζω ότι η χώρα επιβάλλεται να βρει λύση από τις πρώτες εκλογές οτιδήποτε άλλο είναι αστάθεια και πολιτική ανωμαλία. Αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια σταθερότητα, θα κάνει προοδευτική κυβέρνηση και τελειώσαμε.

ΔΗΜ: Μα αφού ο Ανδρουλάκης λεει «δεν θέλω Τσιπρα»

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι τα κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές ανταγωνιστικά, το ποια ευθύνη θα πάρει το κάθε κόμμα την επόμενη μέρα με βάση και αυτό που γίνεται στην Ευρώπη ας το αναλογιστούν τα κόμματα τα οποία θα πάρουν αυτή την ευθύνη. ...Εμείς θα έχουμε την πρώτη εντολή, θα έχουμε ένα 35% το υπόλοιπο πρέπει να έρθει με τη συνεργασία.

ΔΗΜ: 35% την πρώτη Κυριακή περιμένετε; Αυτός είναι ο στόχος σας, Είστε αισιόδοξος ή έχετε αυτή τη φιλοδοξία;

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είμαι ρεαλιστής, λεω ότι τις εκλογές του ’19 τις χάσαμε παίρνοντας 31,5% εγώ που γυρνάω πολύ στο βόρειο τομέα και μιλάω με πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα βλέπω ότι δεν έχουμε διαρροές, ο κόσμος ο δικός μας είναι απολύτως συσπειρωμένος και βλέπω και κόσμο που δεν μας είχε ψηφίσει το ’19 γιατί είχε πιστέψει τον κ. Μητσοτάκη, γιατι είχε ενοχληθεί από πράγματα τα οποία εμείς δεν τα κάναμε σωστά και τώρα με την αυτοκριτική μας θεωρεί ότι βάλαμε μυαλό, βλέπει ότι έχουμε ωριμάσει και θεωρώ ότι θα ανέβουμε. Η ΝΔ πιστεύω ότι θα είναι περίπου στο 30%.

Ερωτηθείς αν θα κάνει κάλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Βαρουφάκη

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι προσωπική μου άποψη, δεν πιστεύω ότι έχουν ξεπεραστεί οι πολιτικές διαφορές και διαφωνίες που οδήγησαν στο να χωρίσουν οι δρόμοι μας με τον κ. Βαρουφάκη το 2015. Δεν το λεω μόνο εγώ το λεει και ο κ. Βαρουφάκης. Άλλωστε αυτό που είπα ειναι απολύτως συγκεκριμένο, κοινές αντιπολιτευτικές γραμμές της περιόδου ’19-’23, πρόγραμμα σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, κυβερνήσεις Αριστεράς –Κεντροαριστεράς σε όλη την Ευρώπη. είναι απολύτως στοχευμένο και συγκεκριμένο.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Πέρα από τα επιχειρήματα δηλαδή «θα είναι ο Τσίπρας, θα είναι ο Μητσοτάκης, θα είναι ο Ανδρουλάκης;» να συζητήσουμε για τις πολιτικές. Δηλαδή μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάει με τη ΝΔ αν δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης; Δηλαδή προφανώς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα ο κ.Μητσοτάκης αλλά η πολιτική που ασκεί ο κ.Βορίδης στο υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι πρόβλημα καθ’ αυτή γίνεται και με άλλο πρωθυπουργό; η πολιτική του κ.Γεωργιάδη, η πολιτική του κ.Πλεύρη και τα λοιπά;

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εγώ μένω σε δύο θετικά που έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης. Τοποθέτησε ξανά στην προχθεσινή του συνέντευξη το ΠΑΣΟΚ εκεί που πραγματικά και πάντοτε ιστορικά ανήκει, στον προοδευτικό χώρο αυτό είναι πάρα πολύ βασικό. Και δεύτερον είπε ότι η επιδίωξή είναι λύση από τις πρώτες εκλογές. Εγώ λοιπόν κάνω ένα βήμα παραπάνω η σοσιαλιστική κυβέρνηση Αριστεράς –Κεντροαριστεράς στην Ισπανία είναι μια κυβέρνηση που έχει σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά; Εμένα δεν με νοιάζει πως θα το πούμε, με νοιάζει να το κάνουμε και να συζητήσουμε το πρόγραμμα γιατί πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση η ΝΔ αυτό το συνονθύλευμα που είναι λίγο από ΝΔ, αρκετό από ΛΑΟΣ και διάφοροι που το παίζανε σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες τα προηγούμενα χρόνια και εφόρμησαν στην εξουσία μαζί με τον κ. Βορίδη, τον κ.Γεωργιάδη και τον κ. Πλεύρη πρέπει να φύγει άρα πρέπει να δούμε πως θα το κάνουμε όχι πως θα το πούμε, όχι πως θα το πούμε.

Για τις δεύτερες εκλογές

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εκτιμώ ότι θα πάρει πολύ μεγάλο ρίσκο ένα κόμμα το οποίο μπορεί να έχει καταγράψει μια θετική εκλογική επίδοση στις εκλογές που θα γίνουν το Μάιο και δεν πιστεύω ότι κανένας πάει να βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό του και να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές και εκεί που έχει πάρει ένα 9-10-12-14% να βρεθεί με ένα 5-8%.