Η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά στις οφειλές των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ, και θέτει σε κίνδυνο την ομαλή έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου, ήταν το βασικό θέμα της ατζέντας που συζήτησε ο βουλευτής του νομού Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η νέα συνάντηση με τον Υπουργό έγινε σε συνέχεια της συνάντησης που είχε προηγηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο κ. Νικολακόπουλος με τον συνάδελφό του επίσης βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, εκπροσωπώντας και άλλους συναδέλφους τους, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις.

Και τότε επισημάνθηκαν τα προβλήματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκκρεμούν οφειλές των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου.

Με δεδομένο ότι οι οφειλές είναι υψηλές, καθίσταται αμφίβολη η ομαλή ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων και σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους ΤΟΕΒ, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους στην ΔΕΗ.

Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικά οφέλη αναμένεται να αποφέρει μακροπρόθεσμα, και να δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΤΟΕΒ και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος, είναι η εφαρμογή του νέου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το οποίο ενημέρωσε εκτενώς ο Υπουργός τον κ. Νικολακόπουλο, καθώς θα επιτευχθεί ενεργειακή αυτονομία και χαμηλό κόστος ρεύματος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Εντός του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων και στους δικαιούχους του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται και αγρότες, οι οποίοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.

Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Με το νέο αυτό πρόγραμμα χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζεται στην πράξη η ελληνική περιφέρεια και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Να σημειωθεί ότι σε επαφές που είχε στο παρελθόν ο κ. Νικολακόπουλος με τους ΤΟΕΒ του νομού, έχει εκφραστεί η θετική στάση τους ως προς την αξιοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Με φόντο την ανάπτυξη

Η συζήτηση των δύο πολιτικών αφορούσε και άλλα μεγάλα θέματα του νομού, όπως το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το προσεχές διάστημα, καθώς ο κ. Νικολακόπουλος προτίθεται να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ώστε να εξευρεθεί λύση και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζουν ‘φρένο’ στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής μέσω επενδυτικών projects.

Στην αναπτυξιακή εξέλιξη του νομού γενικότερα, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο ανάδοχος του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδική αναφορά στην συνάντηση έγινε και για την προστασία της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, θέμα για το οποίο πρόσφατα ο κ. Νικολακόπουλος είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, καθώς κρίνεται επιβεβλημένη η δρομολόγηση ουσιαστικών παρεμβάσεων στην περιοχή για να διασωθεί ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους της χώρας και να προστατευθεί παράλληλα και από μολύνσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.