Με το ζήτημα της ασφάλειας σε πρώτο πλάνο από την κυβέρνηση ξεκινά σήμερα η άτυπη προεκλογική περίοδος – που επισήμως θα ξεκινήσει στις 24 Απριλίου, με τη διάλυση της Βουλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 10:00, στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και θα δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει έτι περαιτέρω το πρόγραμμα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, με την προμήθεια των ισραηλινής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών ρόλων μεγάλου βεληνεκούς SPIKE, με την υπογραφή συμβάσεων στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει την 1η Μαΐου, με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη να έχει αποκαλύψει πρόσφατα στα «Παραπολιτικά» ότι η σχετική προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και πως μάλιστα «γίνονται ήδη διαφανείς διαγωνισμοί για ενοικίαση των εναερίων μέσων μέσα από την υπηρεσία NSPA του ΝΑΤΟ».

Στο τραπέζι της συνεδρίασης θα τεθεί και το μεταναστευτικό, καθώς ο καιρός βελτιώνεται, κάτι που παραδοσιακά ευνοεί τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών. Πέρα από τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται, μεθαύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο για να παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για τα νέα 35 χιλιόμετρα του φράχτη, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Το σχέδιο σύμβασης του αμυντικού αυτού έργου εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να πιέζει παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση για συγχρηματοδότηση.

Το ζήτημα της ασφάλειας – σε όλα τα επίπεδα – είναι κάτι που θα θέτει μετ’ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο προς τις εκλογές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Λαμία, «από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, και τις διαρκείς απειλές μίας προκλητικής Τουρκίας, μέχρι την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την έφοδο της παγκόσμιας ακρίβειας, μια σειρά από μεγάλες φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, τον «Ιανό», την καταστροφική φωτιά στη βόρεια Εύβοια. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην πατρίδα αν όλα αυτά τύχαιναν σε άλλους».

Και χθες εξάλλου, στο μήνυμά του μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής TikTok, η ασφάλεια και η άμυνα είχαν εξέχουσα θέση στα όσα επέλεξε να σταχυολογήσει από τα τέσσερα σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ: «Να θυμίζουμε στους πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα το 2023. Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι τηρήσαμε τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Μειώσαμε τους φόρους, μειώσαμε τις εισφορές. Δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις εργασίας. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, ενισχύσαμε την εθνική μας άμυνα. Ψηφιοποιήσαμε και το κράτος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.