Για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας μίλησε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Για τους κρεοπώλες θέλω να πω πως δεν σκοπεύω να βάλω στο "καλάθι του Πάσχα" στα σούπερ μάρκετ το αρνί και το κατσίκι. Ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Η τιμή που φαίνεται να διαμορφώνεται από τον παραγωγό είναι στα 7,5-8 ευρώ στο αρνί και το κατσίκι. Είναι 1-2 ευρώ πιο ακριβό από πέρσι. Θα κάνουμε "καλάθι για το αρνί" στη Βαρβάκειο, όπως έγινε με τα θαλασσινά. Αυτό με τη Βαρβάκειο λειτουργεί ως φράγμα για τις τιμές, γιατί μετά από λίγο ακολουθούν και τα σούπερ μάρκετ», τόνισε ο υπουργός.

«Καλύτερες τιμές»

Για τις διαφορές των τιμών σε σχέση με πέρσι σε τσουρέκια και πασχαλινά αυγά, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν είναι 25% σε σχέση σε πέρσι. Ο πληθωρισμός τρέχει με 15% στα τρόφιμα. Όμως ειδικά στο "καλάθι" που θα βάλουμε το τσουρέκι και το πασχαλινό αυγό οι τιμές θα είναι καλύτερες στο σούπερ μάρκετ. Οι φούρνοι δεν μπήκαν στο "καλάθι", όσο κι αν προσπάθησα, δεν θέλουν να μπουν. Τα αρτοποιεία είναι καταστήματα που επλήγησαν περισσότερο κατά την κρίση. Έρχεται και το "καλάθι του Πάσχα"».

«Θα ακολουθήσουν και άλλες»

Για το «καλάθι του νονού», που κάνει πρεμιέρα σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Έχω δύο πολύ ευχάριστα νέα. Έχουμε νέες μειώσεις στο "καλάθι του νοικοκυριού", μείον 2% από την προηγουμένη εβδομάδα, και αθροιστικά με τις δύο προηγούμενες πάει στο 4%. Χθες μία μεγάλη γαλακτοβιομηχανία έδωσε τον νέο κατάλογό της στα σούπερ μάρκετ με μειωμένες τιμές, εκτός "καλαθιού". Πιστεύω, θα ακολουθήσουν και άλλες. Μετά από εδώ θα πάω σε μία λαϊκή αγορά, γιατί είχαμε αυτή τη
Έχουν μπει 29 αλυσίδες παιχνιδιών, οι τιμές είναι φιξαρισμένες ανά βδομάδα, τις παρακολουθούμε στο e-katanalotis,
βδομάδα μείωση στα οπωροκηπευτικά και μετά θα πάω σε δύο παιχνιδάδικα, γιατί σήμερα ξεκινά το "καλάθι των νονών", που αφορά τις λαμπάδες, τα παιχνίδια και τα πασχαλινά αυγά. Έχουν μπει 29 αλυσίδες παιχνιδιών, οι τιμές είναι φιξαρισμένες ανά εβδομάδα, τις παρακολουθούμε στο e-katanalotis, απαγορεύεται να αυξήσεις την τιμή μέσα σε αυτή την εβδομάδα, πρέπει να έχεις αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα. Οι προσφορές που έχουν γίνει είναι αρκετές. Υπάρχει ταμπελάκι που λέει "το καλάθι των νονών". Είναι σημαντικό να λέμε για τις γαλακτοβιομηχανίες, για να ακολουθήσουν και άλλες. Έχουμε στο "καλάθι του νοικοκυριού" γάλα μακράς διαρκείας με 0,89 ευρώ, έχουμε επώνυμο γάλα 1,19 και γάλατα μακράς διαρκείας στα 1,11 ευρώ. Στο "καλάθι" βρίσκεις γάλα φθηνό, βέβαια έξω από το "καλάθι" μπορεί να φτάσει και τα 2 ευρώ».

«Χειρότερα στην Ισπανία»

Αναφορικά με την ακρίβεια και τα μέτρα που πάρθηκαν, τόνισε πως «η μεγάλη διαφωνία για την ακρίβεια ήταν η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Η χώρα που το εφάρμοσε ήταν η Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα είχε μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα κατά 2 μονάδες και η Ισπανία είχε άνοδο 1-2 μονάδες. Παρότι μείωσαν τον ΦΠΑ, οι τιμές όχι μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν αρκετά. Το "καλάθι" τον μείωσε τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Ο Μάρτιος στην Ισπανία θα είναι χειρότερος. Οι Ισπανοί ανακοίνωσαν ότι θα επαναφέρουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, γιατί υπολογίζουν ότι χάνουν 700 εκατ. ευρώ από το μέτρο, και θα μοιράσουν αυτά τα 700 εκατ. στους πολίτες με κάποια κάρτα».