Στο Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση η ΝΔ να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές.

Ζήτησε καθαρή νίκη, ώστε να μην αμφισβητείται ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ είπε πως θα λάβει την εντολή και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αξιολογήσει τις κινήσεις του.

Παράλληλα, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά που τάζει είναι ανεφάρμοστα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε πως δεν είναι τολμηρό, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφορές, αλλά ενδεχομένως και συγκλίσεις.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή» (δείτε εδώ) και του «Big Mouth» (δείτε εδώπερί συνάντησης Τσίπρα - Βαρουφάκη στην εξοχική κατοικία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Σούνιο, τόνισε ότι, είτε συναντήθηκαν είτε όχι, ο κ. Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον πρόεδρο του ΜέΡΑ25

Ακόμα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά καλεί σε προοδευτική συμπαράταξη τον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει το ευρώ με «Δήμητρες».

«Αξίζει ο κόσμος να δει αυτά που θέλουμε να κάνουμε τη δεύτερη τετραετία»

«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κάλπη της 21ης Μαΐου», ανέφερε ξεκινώντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αξίζει ο κόσμος να δει αυτά που θέλουμε να κάνουμε τη δεύτερη τετραετία. Θέλω να νικήσουμε και με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο και προσπαθώ να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας ότι αξίζει τον κόπο να μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν μπαίνω στη λογική όμως της ποσοτικοποίησης των στόχων. Θέλω η νίκη να είναι τόσο καθαρή, που να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα για το ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιος ο πρωθυπουργός».

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας» - Tι είπε για το ΠΑΣΟΚ

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας», είπε ακόμα και τόνισε ότι δεν φαίνεται πειστικός ο κ. Ανδρουλάκης και ότι δεν είναι τολμηρό το ΠΑΣΟΚ σε πολλά θέματα. «Έχουμε πολλές διαφορές και ενδεχομένως να έχουμε και συγκλίσεις. Θα σας πω ότι σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε. Όπως για το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για την αξιολόγηση». Για τη μονοκομματική κυβέρνηση που μπορεί να ενσωματώσει πρόσωπα από αλλού και να υιοθετήσει και διαφορετικές πολιτικές ανέφερε: «Εγώ θέλω μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση. Θα πρέπει να γνωρίζω το εκλογικό αποτέλεσμα για το αν θα συζητήσω», είπε ακόμα και τόνισε ότι προφανώς και θα πάρει την εντολή και «ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».

«Αμφισβητώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ» 

«Θέλουμε καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι καταργήσαμε το 8ωρο. Σοβαρά τώρα, καταργήσαμε το 8ωρο; Δεν θα μιλήσω στον πολιτικό λόγο του κ.Τσίπρα. Έχουν γίνει πολλά, αλλά ακόμη υπάρχουν προβλήματα. Έχουμε στηρίξει τους ευάλωτους. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μιλήσει για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.  Θέτουμε ως κεντρικό στόχο την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Αυτό θα γίνει με νέες επενδύσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι χαίρεται που διαδήλωσε ο κόσμος της εργασίας και συμφωνεί με το αίτημα για καλύτερους μισθούς.  «Δεν θα δεχθώ πρακτικές με εργαζόμενους στον τουρισμό να δουλεύουν περισσότερο. Τέτοιοι εργοδότες θα μας βρουν απέναντι», δήλωσε.

«H Eλλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε.», ανέφερε στη συνέχεια. «Αν υπήρχε αισχροκέρδεια, δεν θα είχαμε αυτόν τον πληθωρισμό. Το "καλάθι του νοικοκυριού" λοιδορήθηκε, είχε όμως αποτέλεσμα. Αν κάποιος γνωρίζει τη μαγική φόρμουλα και δεν μας τι λέει, εκτός και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο τύπου ''Δήμητρα''».

«Ανεφάρμοστα αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ» - Ο Τσίπρας τσάκισε τη μεσαία τάξη

Για την αγορά των καυσίμων και αν υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας της αγοράς, είπε ότι υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί. Επανέλαβε ότι δεν μείωσε τον ΦΠΑ γιατί δεν δουλεύει η πρακτική αυτή. Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες και δεν απέδωσε, τόνισε. Θα φτάσει η μείωση στον μεσάζοντα και όχι στον καταναλωτή. Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΝΔ να μειωθεί. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτά που τάζει είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος, δήλωσε ότι θα καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας. Είπε ακόμα ότι αυτά που είπε ο Μητσοτάκης τα έκανε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις στην πανδημία και έτσι έμεινε όρθια η οικονομία. Τόνισε ακόμα ότι η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ απέδωσε.

Για τους νέους και το πρόβλημα στέγης, είπε ότι, επειδή πηγαίνει καλά η οικονομία, αυξάνονται και οι τιμές των ακινήτων. Για τον λόγο αυτό και κάναμε δωρεάν τη γονική παροχή, τόνισε. «Ο κ. Τσίπρας τσάκισε τη μεσαία τάξη και γι’ αυτό του έχει γυρίσει την πλάτη οριστικά».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα διπλασιάσει τους πόρους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Σε δύο κομμάτια θα χωριστεί το υπουργείο Εργασίας

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας θα σπάσει σε δύο κομμάτια, με την κοινωνική πολιτική και στέγαση να αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι, με τη δημιουργία νέου υπουργείου. Παράλληλα, τόνισε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, εφόσον εκλεγεί, θα γίνουν «μεγάλες και πολλές αλλαγές, με περισσότερες γυναίκες». 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τώρα το μυαλό του είναι στις εκλογές και στη νίκη της ΝΔ. Κατήγγειλε, μάλιστα, την επίθεση στο Διαδίκτυο στην επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Παράλληλα, τόνισε ότι προσωπικός του στόχος είναι να υπάρχει πρόσβαση για όλους και όλες στην Υγεία, ενώ επισήμανε ότι τα νησιά αποτελούν προτεραιότητα. «Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το ζήτημα να προσελκύσουμε γιατρούς», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά «έχουν γίνει βήματα».

Για τις συντάξεις

«Τα μισά από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήθελε να τα κάνει, η χώρα θα χρεοκοπούσε σε έναν μήνα», είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα μέτρα που έχει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους. «Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους», είπε στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους.

Για τα Ελληνοτουρκικά και τα εξοπλιστικά


«Καλωσορίζω τη σχετική βελτίωση του κλίματος, αλλά δεν έχω αυταπάτες», είπε ο πρωθυπουργός για τα Ελληνοτουρκικά. Τόνισε μάλιστα ότι με την Τουρκία δεν θα συζητήσει τίποτα άλλο πέρα από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

«Η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω η Ελλάδα να έχει μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», για να μην μπαίνει η σκέψη στη γειτονική χώρα να υπάρξει οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη.

Για την αποστολή στο Σουδάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρούμενος που κατάφεραν οι  Ένοπλες Δυνάμεις να απομακρύνουν τους Έλληνες από το Σουδάν και αποκάλυψε ότι υπήρχε συνεννόηση με τις μεγάλες δυνάμεις.

Μάλιστα, σημείωσε ότι δόθηκε ειδική άδεια για να μπουν στο C-130 και τα σκυλιά μιας οικογένειας από την πολύπαθη χώρα της Βορειοανατολικής Αφρικής.

«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική»

«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επέμεινε σε νέα ερώτηση ότι τη λύση θα τη φέρει μια μονοκομματική κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε ότι σε αυτή θα συμμετέχουν και στελέχη που δεν ανήκουν στη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση αν η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζεται αυτοδύναμα στους εκλεγμένους βουλευτές της. «Ακόμα και οι αγκινάρες είναι μαύρες στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ κάνει θετική προεκλογική καμπάνια.

Για τις υποκλοπές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση και για τις υποκλοπές. «Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται», είπε σε σχέση με τις λειτουργίες της ΕΥΠ που άλλαξαν μέσα στην τετραετία.

«Θα δείτε την ΕΥΠ βασικά να ασχολείται με το εξωτερικό», είπε πρωθυπουργός.

Για το δυστύχημα των Τεμπών

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα Τέμπη ήταν μια τραυματική εμπειρία για όλους, «μια γροθιά στο στομάχι», και «έχω αναλάβει τις ευθύνες που μου αναλογούν». Παραδέχθηκε ότι, αν είχε ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί κατά πάσα πιθανότητα. Το έργο για την τηλεδιοίκηση, σημείωσε, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ υπογράμμισε ότι τα έργα στο Μετρό προχωρούν τόσο στη Γραμμή 4 στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Νίκο Παππά, που παραμένει στα ψηφοδέλτιά του ενώ έχει καταδικαστεί σε τελεσίδικο βαθμό, αλλά κάνει κριτική για τη συμμετοχή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

«Και ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας ψαρεύουν στα ακραία στοιχεία», είπε ο πρωθυπουργός σε σχέση με την αντιμετώπιση του κόμματος Κασιδιάρη.