Στο επίκεντρο της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έβαλε τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, που κατέθεσε για 14η ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας αναφέρθηκε σε σειρά συνομιλιών από τις οποίες προκύπτει ότι ζητήθηκε η άδεια του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση των εναέριων μέσων. «Το πρόβλημα είναι ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδο, ειδικά την ώρα που οι επίγειοι εκλιπαρούσαν για εναέριες δυνάμεις. Τελικά ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα; Κι αν συνέβαινε αυτό, δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο», ανέφερε ο μάρτυρας.

Επιβεβαίωσε

Αυτή η αναφορά του πραγματογνώμονα οδήγησε την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Γκιαούρη να ζητήσει την τοποθέτηση του κατηγορούμενου Ιωάννη Φωστιέρη, τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ο οποίος σχολίασε πως «όταν η φυσική και η πολιτική ηγεσία είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ με μια στάθμιση προτείνω στην ηγεσία και μου λένε πού να επέμβω».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι όφειλε να αναφέρεται στον ανώτερό του, ενώ εξήγησε πως η πολιτική ηγεσία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της Πυροσβεστικής. «Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δύο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο εναέριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός, δίνω εντολή για απογείωση. Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση. Αυτά όλα είναι ένα κλειστό κύκλωμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Τις δικές μου συνομιλίες τις έδωσα αμέσως στους εισαγγελείς. Στο δικό τους κομμάτι, όμως, της Πολεμικής Αεροπορίας, για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να έχουμε καμία απολύτως παρέμβαση».

Σε ερωτήσεις που έγιναν στον μάρτυρα σχετικά με τα πυροσβεστικά πλοιάρια, εκείνος σημείωσε: «Έκαναν προσπάθεια να πάνε και δεν προσέφεραν έργο; Εδώ πήγαν οι ψαρόβαρκες, δεν μπορούσαν να πάνε αυτά τα πλοιάρια της Πυροσβεστικής;». Τότε μια γυναίκα από το ακροατήριο σχολίασε δυνατά: «Εμένα ένα μεγάλο ψαροκάικο με έβγαλε έξω με την κόρη μου. Και άφησα πίσω μου μέσα στη θάλασσα το παιδί μου πεθαμένο!».

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασής του από τον κατηγορούμενο Ιωάννη Φωστιέρη, ακολούθησε η εξέταση του πραγματογνώμονα από τον συνήγορο του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου, Διαμαντή Μπασάρα. Σημειώνεται ότι ο κ. Λιότσιος έχει καταγγείλει τον Βασίλη Ματθαιόπουλο για πιέσεις και απειλές σχετικά με το πόρισμά του, με τις καταγγελίες αυτές να αποτελούν αντικείμενο άλλης δίκης που θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο συνήγορος του κ. Ματθαιόπουλου σημείωσε πως όταν ερευνάται ένα έγκλημα αμέλειας πρέπει να εντοπίζεται τι όφειλε αλλά και τι μπορούσε να κάνει κάθε κατηγορούμενος και επικαλέστηκε το νομοθετικό πλαίσιο, θέλοντας να καταδείξει ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις του εντολέα του δεν συνδέονται με το τραγικό αποτέλεσμα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/3