Το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα στα Τέμπη εισηγήθηκε η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, θωρακίζει την ανεξαρτησία της. Ωστόσο, η εισήγηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για «αδιανόητη προσβολή στα θύματα».

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία διερευνά τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, εισηγούμενος στην Ολομέλεια την τροπολογία, με αυτήν προβλέπεται ότι:

 «Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα, δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

 Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η τροπολογία στοχεύει στο να αμνηστεύσει από τις ευθύνες της την Επιτροπή, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είθισται να λειτουργεί έτσι για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία του προέδρου και των μελών της Επιτροπής».

 ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης»

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι συνιστά «αδιανόητη προσβολή στα θύματα η κυβερνητική απάντηση για το ακαταδίωκτο στην Επιτροπή. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης».

 Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

Η ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή που σύστησε ο κ. Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης.

Η δικαιολογία ωστόσο του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου, πως ψηφίζουν το ακαταδίωκτο για να «θωρακίσουν την ανεξαρτησία» της Επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπρέπειας και μίας αδιανόητης προσβολής στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Απέναντι στο αίτημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά ολόκληρης της κοινωνίας για αλήθεια στα αίτια της τραγωδίας, ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες ψήφο συγκάλυψης.