Ισχυρούς συμβολισμούς έχει η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο, με αφορμή την υπογραφή επέκτασης του φράχτη, την ώρα που η μεταναστευτική πολιτική ανεβαίνει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα, λίγα 24ωρα μετά την επισημοποίηση του χρόνου των εθνικών εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το πρωί της Παρασκευής την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί, όπου θα συνομιλήσει με πολίτες, ενώ στη συνέχεια το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής-επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Η προστασία των εθνικών συνόρων αποτελεί ένα ευνοϊκό πεδίο αντιπαράθεσης για την κυβέρνηση, η οποία έχει να επιδείξει αποτελεσματικότητα στα ζητήματα που προέκυψαν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κρίση που ξέσπασε στα σύνορα του Έβρου το 2020, και παράλληλα να αναδείξει τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις της με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς τη φύλαξη των συνόρων.

Παράλληλα, όποτε ο δημόσιος διάλογος περιστρέφεται γύρω από ζητήματα ασφάλειας στα σύνορα και το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει την υπόθεση της δήθεν «νεκρής Μαρίας» και να κατηγορήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διεθνη διασυρμό της χώρας και εξυπηρέτηση της τουρκικής προπαγάνδας.

«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει».

Ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Γέρακα το πρωί της Πέμπτης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία Παπαδημούλη για «μπλόκο» της χρηματοδότησης της Κομισιόν για την κατασκευή του φράχτη.


Ειδικότερα ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«Σε όλους αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που μας είπαν "η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα", τους απαντώ λέγοντάς τους δύο πράγματα: Πρώτον, ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης, η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει πια τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Όμως, και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει».

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται σε συνέχεια έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για την στάση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την κυβέρνηση να κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι πρόθεσή της είναι να επανέλθει στη χώρα η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να επιστρέψουμε στην εποχή των ανοιχτών συνόρων, υπενθυμίζοντας μάλιστα τη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «ο φράχτης είναι μέσα από τα ελληνικά σύνορα», χαρακτηρίζοντάς την κυβέρνηση παράνομη «τόσο σε ό,τι αφορά στη διεθνή νομιμότητα, όσο και ό,τι αφορά στη συνταγματική τάξη».

Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο...

Δημοσιεύτηκε από Giannis Oikonomou στις Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τοποθετήθηκε για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό σε περίπτωση που επιστρέψει στην εξουσία σημειώνοντας: «Θα εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίζεις τα σύνορά σου, αλλά με τη δυνατότητα όποιος έρχεται ικέτης στα σύνορα να μπορεί να εξετάζεται η περίπτωσή του και όχι να γίνονται επαναπροωθήσεις με κόστος ζωών».

Έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία

Την ίδια ώρα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο και η υπογραφή της επέκτασης του φράχτη στέλνει και το μήνυμα στην Τουρκία ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στα εθνικά συμφέροντα και είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

Παρότι οι σχέσεις μας με τη γείτονα δείχνουν να έχουν εξομαλυνθεί το τελευταίο διάστημα μετά τις τραγωδίες που χτύπησαν τις δύο χώρες και ο διάλογος έχει επανεκκινήσει, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι προωθεί την σχέση καλής γειτονίας, ωστόσο παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.