Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί στο σύνολο των 200 χλμ. των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να καλύψουμε όλα τα 200 περίπου χιλιόμετρα που είναι η ελληνοτουρκική μεθόριος. Υπήρχε ένας φράχτης 12,5 χιλιόμετρα από το 2011. Σε αυτόν τον φράχτη προστέθηκαν άλλα 25 χιλιόμετρα το 2020. Προχθές, παρουσία του κ. Θεοδωρικάκου και του πρωθυπουργού, υπεγράφησαν άλλα 35 χιλιόμετρα».


«Ήδη συζητείται η επέκταση για ακόμη 80 χλμ.»

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ήδη συζητείται η επέκταση για ακόμη 80 χλμ., συμπληρώνοντας πως έχουν εξασφαλιστεί ακόμη 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ταμείο Διαχείρισης Συνόρων για τα συνοδά έργα που απαιτούνται για να γίνει κι αυτή η τρίτη επέκταση.

«Στα Ευρωπαϊκά Ταμεία τα οποία εγκρίθηκαν το 2022 και διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης για την επόμενη επταετία, υπάρχουν 100 εκατ. ευρώ εγκεκριμένα για 80 χλμ. επιπλέον έργων επιτήρησης των συνόρων», επισήμανε.

Αναφερόμενος δε στη διαφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε, αυτήν αφορά στο τι ακριβώς είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι επιλέξιμα τα συνοδά έργα, δηλαδή τα φυλάκια, τα συστήματα επιτήρησης. Αυτά είναι απολύτως εξασφαλισμένα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι επιλέξιμος και ο ίδιος ο φράχτης. Η ουσία είναι ότι στην περίπτωση που δεν εγκριθεί αυτό που εμείς ζητάμε, υπάρχουν τα 100 εκατ. Είναι απαραίτητα έτσι κι αλλιώς για την επέκταση του φράχτη, και γι’ αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε και την τρίτη επέκταση», εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης μίλησε για το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Τουρκία, το οποίο θα γίνει την Τρίτη.

Μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα μεταβούν στη γειτονική χώρα και συγκεκριμένα στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό όπου και θα συναντήσει τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Όπως σημείωσε, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολύ καλύτερες πολιτικές συνθήκες με την Τουρκία.


Σε επιφυλακή το καλοκαίρι για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «το καλοκαίρι πάντα τα κυκλώματα λαθροδιακινητών προσπαθούν να αυξήσουν τις ροές, γιατί είναι καλύτερες οι καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η απόλυτη επιφυλακή του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2023».

Τέλος, αναφερόμενος στην ευρύτερη εικόνα του μεταναστευτικού στην χώρα μας, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί οι ροές κατά 80% και πως ο αριθμός των διαμενόντων στη χώρα μας έχει μειωθεί λόγω των απελάσεων που γίνονται.

«Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το 2022 απέτρεψε 260.000 άτομα από τον να μπουν στον Έβρο. Το γεγονός πως πέρασε ο 1 στους 100 και περνάνε αυτή τη στιγμή 80% λιγότεροι από ό,τι πέρασαν το 2019 και 99% λιγότεροι από ό,τι πέρασαν το 2015, δείχνει πως η χώρα μας πλέον δεν έχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Να το πω απλά; Στα νησιά μας έχουμε 4.000 διαμένοντες από 45.000, σε όλη τη χώρα. Στις δομές έχουμε 13.000 αντί 92.000 που είχαμε το 2019. Έχουμε 33 δομές αντί 121 που υπήρχαν», είπε χαρακτηριστικά.